Rotterdam 2021

ROTTERDAM 2021ROTTERDAM 2021 REPETITIES

Liveblog – Rotterdam Live – Repetitiedag #7 (Vrijdag 14 mei)

Welkom bij ons liveblog over de repetities voor het Eurovisiesongfestival 2021. Songfestival.be is ook dit jaar weer op de eerste rij om je zo snel en kwalitatief mogelijk alle nieuwtjes te brengen over het reilen en zeilen op het Songfestivalpodium in de Ahoy in Rotterdam. Vandaag repeteren de landen van de tweede helft van de tweede halve finale, voor de tweede keer.

flagGeorgië

play

Tornike Kipiani start op tijd aan de repetities en dat is zowat het spannendste van de hele act. In vergelijking met zijn eerste repetitie zijn er hier geen spectaculaire wijzigingen doorgevoerd. Het podium wordt gehuld in blauwe en witte lichten. Stukken van de tekst worden zowel op de zanger als op het achtergrondscherm geprojecteerd. Naar het einde van het nummer toe verschijnen wolken op de achtergrond. De zanger staat alleen op het podium, maar door de slimme staging valt het niet op dat het podium daar eigenlijk te groot voor is. Vocaal klinkt het vandaag niet tijdens elke doorloop zuiver, de zanger mist wat noten en zingt niet met volle kracht. Door het trage ritme van het nummer, de sloomheid in zijn stem en de rustgevende belichting komt het geheel behoorlijk slaapverwekkend over.  Misschien dat dit nummer opvalt door zijn eenvoud, na het geweld van Servië, maar de kans bestaat ook dat het volledig vergeten wordt in de gemiddelde huiskamer.

flagAlbanië

play

Dat de Albense Anxhela Peristeri een knappe verschijning is zal niemand ontkennen. Ze neemt de kijker sensueel mee op haar ethnische reis. Het maakt ook helemaal niet uit in welke taal dit nummer gezongen wordt. Haar overtuigende camerablik maakt dat je gelooft wat ze zingt. Vocaal staat dit er. Doordat de zangeres schijnbaar geen moeite moet doen om toon te houden, kan ze zich volop geven in haar dans- en armbewegingen. Het geheel wordt ditmaal ondersteund met meer close-ups van de zangeres dan tijdens de eerste repetitiedag. Dit alles samen maakt dat Albanië dit jaar met een sterk nummer en overtuigende act komt. Ondanks de slechte notering bij de bookmakers zou dit nummer zo maar eens kunnen doorstoten naar de finale.

flagPortugal

play

Ook voor Portugal geen grote wijzigingen vandaag. De jongens van The Black Mamba brengen opnieuw een meer dan behoorlijke versie van hun nummer. De sfeervolle staging tilt dit naar een hoger niveau. Ook Portugal, dat momenteel niet hoog staat aangeschreven bij veel fans en de bookmakers, zou zomaar eens voor een verrassing kunnen zorgen. De ballades dit jaar worden stuk voor stuk kwaliteitsvol in beeld gebracht terwijl de dansnummers bijna allemaal gebruik maken van een gelijkaardige staging en belichting. Hierdoor dreigen enkele fanfavorieten in de halve finale te blijven steken ten voordele van kwaliteitsnummers als dat van Potugal.

flagBulgarije

play

Ook Victoria zet een overtuigende tweede repetitie neer. Het geheel oogt heel mooi en de goudbruine kleuren waarmee het podium verlicht worden geven het optreden een magische, dromerige gloed. Enkele kleine details zijn aangepast. Het water waar het blok in ligt heeft meer goudtinten gekregen zodat de beweging van de golfjes beter opvalt. Er zijn andere camerstandpunten gebruikt bij de zandopnames. De foto, die voor haar ligt, heeft een kader gekregen. De verlichting is bijgestuurd waardoor het geheel mysterieuzer overkomt. Waar vermoedelijk wel nog iets aan gedaan zal worden is het camerawerk. Door de andere camerstandpunten die vandaag gebruikt worden, komen andere podiumcamera’s mee in het beeld. Dat zorgt er voor dat de magie van het optreden even verstoord wordt. Bulgarije doet het terecht goed bij de bookmakers en zal met deze staging, zangeres en performance ongetwijfeld doorstoten naar de grote finale.

flagFinland

play

De jongens van Blind Channel uit Finland brengen hun nummer opnieuw met veel energie. De zang zit goed, alleen lijken ze zich vocaal nog even in te houden. Mogelijk willen ze pas volgende week echt beginnen roepen. Er zijn wederom weinig veranderingen te zien tussen de eerste en de tweede repetitiedag. Enkele camerstandpunten zijn aangepast zodat bij de close-up de zangers duidelijker in beeld komen. Het jammere bij een rocknummer als dit is dat het een live publiek nodig heeft om helemaal tot zijn recht te komen. Door de duidelijke invloeden van Linkin Park zal dit nummer bij veel kijkers een déjà-vu gevoel opwekken. Een finaleplaats voor Finland is daardoor ook dit jaar bijna een zekerheid.

flagLetland

play

In het middagschema begint Letland een kwartier later dan gepland aan zijn tweede repetitiedag. Samanta en haar team komen weinig energiek over. Vocaal zit alles juist, maar visueel gebeurt er niet veel. Ook de bijna continue statische houding van de achtergrondzangeressen draagt er toe bij dat dit optreden niet van het scherm spat. Letland is er duidelijk niet in geslaagd om de energie uit de videoclip naar Rotterdam te brengen. Bij de verder genomen camerastandpunten vallen de zangeres en haar drie achtergrondzangeressen niet meer op door de drukke visuals. Het levert mooie beelden op, maar neemt de focus weg van het nummer. Tijdens de close-ups maakt de zangeres vaak bewegingen die doen uitschijnen dat ze een kroon op haar hoofd draagt, maar of de gemiddelde kijker dat gaat associëren met ‘the queen of the night is coming’  valt sterk te betwijfelen. Het geheel mist iets en komt nooit echt op gang. Zoals het vandaag neergezet werd, valt het te betwijfelen of Samanta Tina de finale haalt.

flagZwitserland

play

Gjon’s Tears zingt zoals steeds geweldig goed. Zijn speciale stemgeluid past perfect bij deze song. Dit nummer heeft lang de eerste plaats bij de bookmakers ingenomen, maar is sinds de eerste repetitie wat weggezakt in de ranking. De reden daarvoor zit vermoedelijk in de complexiteit van de podiumact. Zwitserland probeert op te vallen, maar verliest daardoor focus op wat belangrijk is. De dans- en armbewegingen van de zanger, de witte constructie waar hij opstaat en zijn bombastische outfit maken dit optreden te druk. Daar waar Frankrijk straalt in alle eenvoud, gaat Zwitserland de mist in door een overdaad aan visuele effecten. Een spot op de zanger had in dit geval genoeg geweest. Zwitserland haalt met gemak de finale, maar of een effectieve overwinning er in zit is niet zo zeker.

flagDenemarken

play

Fyr & Flamme uit Denemarken spatten van het scherm. Een vrolijk feelgood nummer dat je zo meeneemt naar de jaren ’80. Vocaal kan het allemaal wel wat beter, maar een nummer als dit heeft niet noodzakelijk een heel erg goede zanger nodig. Het optreden is verder weinig aangepast. Enige uitzondering hierop is het einde. Daar waar beide artiesten tijdens de eerste repetitie nog braaf op hun eigen podium bleven staan, loopt Laurits nu naar het podium van Jesper. Ze sluiten het nummer daar samen zingend af. Door de energie die deze act uitstraalt, de vrolijke melodie en het feit dat ze deze halve finale afsluiten is dit nummer niet geheel kansloos om een finaleplaats in de wacht te slepen.

Hooverphonic is onze Songfestivalkandidaat van 2021 en neemt nu dinsdag 18 mei aan de eerste halve finale in Rotterdam. Ontdek dankzij alle verhalen in ons boek ’65 jaar België op het Songfestival’ hoe het de andere deelnemers is vergaan. Koop het via deze link.

Advertentie