Stockholm 2016

STOCKHOLM 2016

Britten beslissen voor Stockholm

Vanavond vindt voor het eerst in zes jaar tijd een Britse nationale songfestivalfinale plaats. Voor het eerst is die op een digitaal kanaal.

Na jaren van interne keuzes en desastreuze resultaten, gooiden de Britten dit jaar het roer om. De omroep BBC zette voor het eerst in jaren een open inschrijving en een nationale finale op televisie op poten. Eén addertje onder het gras: de voorronde wordt niet op BBC One of Two uitgezonden, maar op het digitale kanaal BBC Four. Nu BBC Three onlangs een online kanaal geworden is, zal cultuurzender BBC Four ook de halve finales van het songfestival uitzenden.

De show Eurovision: You Decide zal anderhalf uur in beslag nemen en heeft zes deelnemende artiesten en songs. Verder is er tijd en ruimte voor gastartiesten als winnaar van vorig jaar én presentator van dit jaar Måns Zelmerlöw en Katrina Leskanich, die in 1997 als zangeres van Katrina & The Waves het songfestival won, als laatste voor het Verenigd Koninkrijk.

Mel Giedroyc (foto), vooral bekend in het Verenigd Koninkrijk als presentatrice van de populaire realityreeks The Great British Bake Off, presenteert het hele gebeuren. Enkel de stem van de kijker, dat zowel per telefoon, sms als via het internet kan stemmen, zal de uitslag bepalen. Wel is er een panel van experten om de inzendingen van constructieve commentaren te voorzien. Dat bestaat uit de bovenvermelde Katrina, Carrie Grant, die het Verenigd Koninkrijk als lid van de groep Sweet Dreams vertegenwoordigde op het songfestival 1983 in München, en Jay Revell, een regisseur die onder meer met Ellie Goulding samengewerkt heeft in het verleden.

Het deelnemersveld van vanavond, op alfabetische volgorde:

#Deelnemer(s)NummerPlaats
1BiancaShine a Little Light
2DarlineUntil Tomorrow
3DulcimaWhen You Go
4Joe & JakeYou're Not Alone1
5Karl William LundMiracle
6Matthew JamesA Better Man

De uitzending start om 20.30 uur Belgische tijd en is te volgen via deze livestream. Klanten van Proximus die het themapakket Music & Culture hebben, kunnen ook afstemmen op kanaal 26.

Advertentie