IJsland

IJSLANDSTOCKHOLM 2016

Finale IJslandse voorronde op 20 februari

Söngvakeppnin 2016, de jaarlijkse voorronde van IJsland, gaat van start op 6 februari. Söngvakeppnin gaat volgend jaar al voor de dertigste keer door.

In totaal zullen er weer drie shows uitgezonden worden. Op 6 en 13 februari vinden de twee halve finales plaats, op 20 februari strijden de overgebleven kandidaten in de grote finale.

Elke halve finale telt zes deelnemers, drie stoten door naar de finaleshow. Op 20 februari nemen uiteindelijk zeven gelukkigen deel aan de nationale finale, want de jury deelt een wildcard uit aan één van de afvallers.

Geïnteresseerden kunnen zich tot en met 2 november inschrijven via de website van de IJslandse omroep RUV. Deelnemende artiesten moeten de IJslandse nationaliteit hebben. Die regel geldt ook voor componisten, maar zij mogen wel samenwerken met buitenlandse collega’s. In de halve finales moeten alle liedjes in de IJslandse taal gezongen worden. In de finale mogen de artiesten hun lied brengen in de taal waarin ze zouden zingen als ze gekozen worden om naar het songfestival te gaan.

María Olafsdóttir won in 2015 de nationale voorronde van haar land, maar in Wenen bleef ze plakken in de tweede halve finale.

 

Advertentie