Griekenland

GRIEKENLANDSTOCKHOLM 2016

Grieken beloven song met Balkansound over vluchtelingencrisis

Tot dusver lekte weinig informatie uit over de Griekse inzending voor het komende songfestival, maar de baas van de openbare omroep wilde nu toch wat meer details kwijt.

Voor het eerst sinds 2004 wordt de Griekse inzending intern aangeduid. Geruchten dat Eleni Foureira en Mariza Rizou het land zouden vertegenwoordigen, werden meteen de kop ingedrukt. Het bleef een tijd lang gissen naar meer details.

Dionisis Tsaknis, de CEO van de openbare omroep ERT, heeft zich dit keer zelf bemoeid met de selectie. Hij gaf alvast meer informatie vrij over de inzending. ‘Het lied klinkt etnisch en is Balkangeïnspireerd, maar alleszins niet traditioneel. Het is een Grieks lied waarbij de  vaderlandse identiteit nadrukkelijk aanwezig is. De tekst verwijst naar de vluchtelingencrisis en naar de financiële moeilijkheden die we ervaren’, klinkt het.

Wie een zwaarmoedig lied verwacht, spreekt Tsaknis onmiddellijk tegen. ‘Het lied zal echt wel vrolijk klinken. De artiesten zelf zijn niet echt bekend, maar wel getalenteerd. We verwachten dat ze dat op een professionele manier zullen aanpakken in Stockholm’, aldus de Griek.

Griekenland neemt deel aan de eerste halve finale op 10 mei en werd ingedeeld in de eerste helft. Het land neemt sinds 1974 deel aan het songfestival en kon één keer winnen. Helena Paparizou haalde het in 2005 in Kiev met My Number One. Vorig jaar in Wenen finishte het land negentiende met Maria Elena Kiriakou’s One Last Breath.

Advertentie