Malta

MALTASTOCKHOLM 2016

Maltezen niet te spreken over songwissel Ira Losco

In Malta is er gemor ontstaan over de liedjeswissel van Ira Losco. Het publiek duidde haar namelijk als winnaar van de nationale voorronde aan met Chameleon, maar uiteindelijk zal Ira Walk on Water zingen in Stockholm, zonder dat het publiek daar iets over te zeggen had. Vanavond stelt Malta dat lied trouwens voor.

Vooral op sociale media krijgt de Maltese omroep PSB er zwaar van langs. Maltese televisiekijkers en songfestivalfans vinden dat de nationale voorronde van Malta dit jaar niks voorstelde omdat het uiteindelijke resultaat ‘genegeerd’ werd.

https://twitter.com/lukejames1995/status/709654816616751105

Klacht ingediend 

Sommigen zeggen zelfs dat ze nooit zouden gestemd hebben als ze geweten hadden dat enkel de winnende artiest effectief gekozen zou worden en niet de song. PSB ontving al klachten van televoters die hun geld terug eisen.

Ook het feit dat het publiek geen zeggenschap kreeg in de uiteindelijke songkeuze, is voor velen not done. Een intern panel kreeg tien nummers voorgeschoteld en koos daaruit Walk on Water, maar het publiek heeft die nummers nooit gehoord. Zelfs de vernieuwde versie van Chameleon blijft een goed bewaard geheim.

Favoriet 

De Maltese omroep zegt dat het nieuwe nummer de overduidelijke favoriet was van het panel en meer kans heeft om te scoren op het komende songfestival in Zweden.

Howard Keith Debono, de manager van Ira Losco, reageerde via Facebook op de vele negatieve commentaren. ‘Malta is een heel klein land dat niet automatisch kan rekenen op een plaats in de finale op zaterdag. Het zal een tijdje duren eer alles bezonken is, omdat dit niet ‘de normale gang van zaken’ is. Geloof me, het had voor ons veel makkelijker geweest om alles bij het oude te laten, maar we gingen de uitdaging aan’, schreef hij.
Ira Losco zelf hoopt dat ze toch nog op veel steun mag rekenen.

Anton Attard, een van de verantwoordelijken bij PSB, zegt in een verklaring dat ze niets ongeldig hebben gedaan. Volgens Attard geeft de omroep binnenkort meer details vrij over het hoe en waarom in verband met de songwissel. Hij liet wel al vallen dat Chameleon het waarschijnlijk (te) moeilijk zou krijgen om overeind te blijven tussen alle Europese inzendingen. Met andere woorden; de eerste song was te zwak.

Ter herinnering, zo klinkt Chameleon:

play

Advertentie