Tel Aviv 2019

TEL AVIV 2019TEL AVIV 2019 REPETITIES

Repetitiedag 7 (11/05) – Live updates

Verslagen van negen landen vandaag. Met andere woorden: een korte repetitiedag. Nederland is vandaag weer aan de beurt. Verder is het ook de vraag of Malta de vele tekortkomingen zal kunnen wegwerken. De delegatie van Estland heeft een extra repetitie gekregen (die we niet te zien krijgen) omdat er nog veel technische probleempjes zijn in hun act. Blijf op de hoogte en volg alles hieronder.

flagKroatië

play

Daar zijn Roko en zijn engelen opnieuw. Moeilijk te beoordelen want de repetitie verschijnt eerst enkel zonder geluid op het scherm. Je blijft staren naar die wel heel groot uitgevallen gouden vleugels. Roko toont opnieuw dat hij een van de beste zangers is dit jaar. Hij vergeet wel om aan zijn mimiek te denken, want het zingen doet pijn precies … Niet alle camerastandpunten staan op punt en de laatste seconden van het lied zijn aan de saaie kant. Maar dat neemt niet weg dat de drie minuten interessant genoeg zijn om toch door te stoten naar zaterdag.

flagMalta

play

Net zoals de hier aanwezige pers heeft de Maltese delegatie gezien dat hun eerste repetitie ronduit slecht was. De act is volledig omgegooid. Het kartonnen raam waar de zangeres doorkijkt is vervangen door een digitaal raam. De huiskamerbox is verdwenen. De zangeres hoeft ook de deur niet meer te openen om het aquarium te laten verschijnen. Alle projecties uit de eerste repetitie zijn nu te zien op de LED-schermen. Het geheel oogt veel minder chaotisch en past nu bij het nummer. De outfits van Michela en haar dansers werden vervangen door witte pakken met plastieken inzetstukken.  De zangeres kijkt ook minder bang, ze lacht zelfs, en dat werkt in haar voordeel. Vocaal klinkt het echter nog niet overtuigend en ook dansen is Michela niet gegeven. Maar nog enkele dagen oefenen en dan is Malta niet meer kansloos om de finale te bereiken.

flagLitouwen

play

Jurijus wist tijdens de eerste repetitie vocaal al te overtuigen en dat is deze keer niet anders. Veranderingen aan de act zijn er nagenoeg niet. Camerashots werden bijgesteld en je ziet dat de zanger daar nog niet op ingespeeld is. Hij mist af en toe een close-up. De act moet het nog steeds hebben van de looks en de ontwapenende glimlach van de zanger, maar verder blijft het een saai schouwspel. Een finaleplaats voor Litouwen lijkt ver af.

flagRusland

play

Sergey doet mee voor de overwinning, zoveel is duidelijk. Een sterke tweede repetitie die zowel vocaal als technisch af is. Geen grote wijzigingen ten opzichte van de eerste repetitie. Aangepaste camerastandpunten en een meer emotioneel kijkende zanger. Het iets te lange shot op de regenbox is aangepast. In plaats van enkel te focussen op het gezicht van de zanger wordt er nu afgewisseld tussen close-ups en volledige podiumbeelden. Een verbetering die het geheel ten goede komt. Rusland is klaar om het songfestivalcircus in Moskou te ontvangen volgend jaar.

flagAlbanië

play

Aan de Albanese act zijn geen grote wijzigingen gebeurd. De adelaar lijkt voorgoed opgeborgen te zijn. De achtergrondzangers staan nog steeds schuin achter de zangeres. Opnieuw een perfecte zangprestatie voor Jonida Maliqi en haar team. Aangepaste camerashots met meer close-ups van de zangeres tonen de emotie in haar gezicht. Albanië is klaar voor de finale.

flagNoorwegen

play

De tweede repetitie voor KEiiNO loopt vocaal alles behalve goed, alle drie de groepsleden hebben moeite om zuiver te zingen. Vooral de joikzang van Fred Buljo zit er helemaal naast. Visueel is het geheel interessanter geworden als die zijn langere stuk mag brengen. Op het LED-scherm wordt een hoekig hert getekend, omringd door een halve cirkel en runentekens.  Dit levert een mooi totaalplaatje op. Visueel staat Noorwegen er, zangtechnisch is er nog heel wat werk aan de winkel.

flagNederland

play

De Nederlandse act staat nog steeds niet op punt. Camerastandpunten werden duidelijk aangepast, maar zitten nog niet overal goed. Het openingsshot van veraf is gebleven, maar door een betere verlichting van Duncan zie je hem nu ook effectief zitten achter zijn piano. Bij de eerste twee doorlopen van het nummer zorgen de bewegingen van de camera er voor dat we beelden te zien krijgen waarbij de zanger onzichtbaar wordt door een overdaad aan licht. Dit is nog best vergelijkbaar met de slechte belichting die Ruth Jacott toebedeeld kreeg in 1993. Bij de derde doorloop van het nummer lijkt dit probleem gelukkig van de baan. De zwevende bal is verdwenen. Op de piano staat nu een glazen kubus, met daarop een ronde lamp. Ook hier weet team Duncan nog niet goed hoe ze die best in beeld brengen. Tijdens de eerste doorloop is de lamp continu aan. Bij doorloop twee staan kubus en lamp op de grond en licht de lamp niet op. Bij de derde repetitiebeurt staat het geheel terug op de piano en de lamp gaat halverwege het nummer aan. Duncan brengt zijn nummer nog steeds zuiver en vol emotie. Je gelooft zijn verhaal als je in zijn ogen kijkt. Finale voor Nederland, zonder twijfel. Een effectieve overwinning, daar is de staging misschien net niet intiem genoeg voor.

flagNoord-Macedonië

play

Opnieuw een goede beurt voor Tamara Todevska. Visueel is alles hetzelfde gebleven. Vocaal staat de zangeres er als een huis. Tijdens de close-ups legt ze voldoende emotie in haar gezichtsuitdrukking om de kijker thuis te overtuigen van haar boodschap. Hier is niets op aan te merken en Noord Macedonië is klaar om naar de finale te gaan.

flagAzerbeidzjan

play

Ook het team uit Azerbeidzjan is al klaar voor volgende week. Alles staat op punt. Zelfs het kapsels van Chingiz, want daar zit wat meer volume in. Voor de rest is de repetitie zo goed als identiek als de eerste met hier en daar minieme aanpassingen. Het hoogtepunt van de act blijven de robots, de hologram van de zanger en de Oosterse, traditionele gezangen van de jongeman. Over een outsider voor de overwinning gesproken.

Advertentie