Tel Aviv 2019

TEL AVIV 2019

Vooruitblik: dit weten we al over Songfestival 2019

Op de eerste dag van het nieuwe jaar kijken we alvast enkele maanden in de toekomst: wat weten we al over het 64e Eurovisiesongfestival? Alle feiten op een rijtje, zoals bekend op het moment van publiceren.

Na de overwinning van Netta en Toy vorig jaar mag Israël het Songfestival 2019 organiseren. De omroep KAN en de EBU kozen voor Tel Aviv als gaststad en het Convention Center als locatie. De halve finales vinden plaats op dinsdag 14 en donderdag 16 mei, de finale op zaterdag 18 mei. Uit elke halve finale gaat de top tien door naar de finale, waar ze worden vergezeld door gastland Israël en de Grote Vijf (Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Verenigd Koninkrijk). In alle shows bepaalt een mix van jury- en publieksstemming de uitslag.

42 landen nemen deel aan het 64e ESF. In vergelijking met vorig jaar is het enige verschil dat Bulgarije zich terugtrekt, vanwege financiële problemen. Op dit moment (1 januari 2019) zijn drie van de 42 kandidaten alvast bekend. Jonida uit Albanië met Kthjetu tokës, Srbuk uit Armenië en Tamta uit Cyprus. Van die laatste kennen we ook alvast de songtitel, Replay, maar het lied laat nog even op zich wachten. Alle informatie over de deelnemers van het Songfestival 2019 vind je terug op onze Kandidatenpagina.

play

Het is nog niet bekend wie voor België en Nederland naar Israël mogen afreizen. Zowel de Waalse omroep RTBF als de Nederlandse AVROTROS houden de lippen stijf op elkaar. Naar alle waarschijnlijkheid kiest de RTBF opnieuw een kandidaat uit haar talentenjacht The VoiceVorig jaar keken we al naar het deelnemersveld van de recentste editie om te kijken wie volgens ons het meeste kans maakt op het retourtje Tel Aviv.

Belangrijke data

Op maandag 28 januari vindt de jaarlijkse ceremonie plaats in de gaststad waarbij de organisatie van vorig jaar officieel de fakkel doorgeeft aan die van dit jaar. In dit geval gaat het dus om de Portugese RTP aan de Israëlische KAN. Ook wordt dan de zogenaamde allocation draw gehouden, waarin wordt bepaald in welke helft van welke halve finale de 36 landen van de halve finales zullen deelnemen. De exacte startvolgorde wordt bepaald door de producers van het Songfestival en volgt eind maart of begin april.

Maandag 11 maart en dinsdag 12 maart vindt de jaarlijkse vergadering van delegatiehoofden plaats. Elk deelnemend land heeft een delegatiehoofd om het te vertegenwoordigen bij de organisatie van het Songfestival. De heads of delegation overhandigen officieel hun inzendingen voor Tel Aviv. De vergadering is de deadline waarop alle omroepen hun inzendingen moeten hebben gekozen, en dus ook het moment waarop het volledige deelnemersveld bekend is.

Woensdag 1 mei (de Dag van de Arbeid en dus een wettelijke feestdag) mag je alvast vrijhouden in je agenda voor een speciaal evenement dat de redactie van Songfestival.be voor jullie organiseert. Meer informatie daarover krijg je binnenkort, maar zie dit alvast als een save the date!

Als alles gaat zoals in de afgelopen jaren, starten de repetities in Tel Aviv op zondag 5 mei. Voor het vierde opeenvolgende jaar zal Songfestival.be op de eerste rij zitten om zo snel en gedegen mogelijk live verslag uit te brengen van het reilen en zeilen op en achter ’s werelds grootste muziekwedstrijd. Twee weken later, op zondag 19 mei, is het 64e Songfestival alweer achter de rug en kunnen we al beginnen uitkijken naar nummer 65.

Tussen begin januari en begin maart houden tal van landen nationale finales om hun songs voor Tel Aviv te selecteren. Een volledige lijst van data vind je op onze handige overzichtspagina terug:

Alles over het Songfestival 2019

Advertentie