Turijn 2022

TURIJN 2022TURIJN INFO

Dit is startvolgorde halve finales Songfestival 2022

De EBU heeft de startvolgordes vrijgegeven van de 35 landen die in de twee halve finales aantreden. Sinds 2013 wordt die volgorde niet meer willekeurig geloot, maar bepaald door de producenten.

Wel zijn die producenten nog gebonden aan de uitkomst van de allocation draw, de lotingceremonie in januari waarin alle landen die in de semi’s deelnemen willekeurig worden ingeloot in een helft van een halve finale op basis van eerder stemgedrag. Dat gebeurt om te vermijden dat te veel landen samenzitten uit eenzelfde regio en/of die elkaar tradtioneel veel punten geven.

In de allocation draw van dit jaar werd België al ingeloot in de tweede helft van de tweede halve finale, op donderdag 12 mei. Onze noorderburen komen al op de proppen in het eerste luik van de eerste semi, op dinsdag 10 mei. Daarnaast stemmen Frankrijk en Italië mee in de eerste halve finale, en Duitsland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk in de tweede. Rusland was oorspronkelijk ingeloot om op dinsdag 10 mei deel te nemen, maar de gebeurtenissen in Oekraïne veranderden dat: het land neemt niet deel in Turijn.

De volledige startvolgordes voor de twee halve finales van het Songfestival 2022 vind je hieronder terug. Nederland neemt als achtste deel aan de eerste halve finale, België als zestiende aan de tweede.

Advertentie