Turijn 2022

TURIJN 2022

Songfestival 2022: Liveblog juryshow 1e halve finale

Songfestival.be gidst je op maandag 9 mei vanaf 21.00 uur doorheen de generale repetitie van de eerste halve finale van het Songfestival 2022. Deze uitzending is belangrijk, want de vakjury’s stemmen mee op basis van deze optredens en hebben vijftig procent van het eindoordeel in handen. Opgelet: spoiler alert! Lees niet verder als je verrast wil worden tijdens de feitelijke live-uitzending de avond nadien.

flagAlbanië

Albanië lijkt een goede opener te zijn van de avond. Ze lijkt de zaal ook te willen meenemen in haar eigen feestje. En een feest is het, maar ik weet niet over het nummer geschikt is voor op het Songfestival. In het begin wordt er relatief weinig gezongen waardoor de eerste shots een beetje raar aanvoelen. Vocaal klinkt ze voor de rest wel oké. Ronela heeft het duidelijk naar haar zin. Het camerawerk lijkt ons wel niet altijd even logisch te zijn. Ook tijdens haar befaamde dance breaks krijgen we beelden uit de zaal te zien waardoor we haar en de dansers niet meer zien.

Tijdens het optreden is er een bepaald moment waarbij ze heel wild met haar hoofd staat te zwaaien. Dit beeld was ook reeds te zien in de videoclip van de tweede repetitie. Ik zie nog altijd niet in wat de meerwaarde hiervan is.

flagLetland

De zaal was vanavond volledig mee met deze inzending. Aan het begin van het nummer wordt heel luid, het ondertussen verboden woord, Pussy geroepen door de aanwezigen in de zaal. Het optreden an sich is heel energiek met een heel kleurrijke achtergrond. De Letse leadzanger heeft toch een zeker enthousiasme dat aanstekelijk werkt. Voor de rest is de saxofoonsolo een opvallend element wat zeker de aandacht zal trekken van de kijkers thuis. Of we het zaterdag terug zullen zien is nog maar de vraag. Een feestje wordt het in ieder geval wel.

flagLitouwen

Monika Liu staat volledig alleen op het podium. Aan het begin van het optreden klapt de zaal zeer luid mee. De Litouwse probeert wat te spelen met de camera, geeft naar het einde van het nummer toe ook een kusje. Er werden ook enkele effecten uit de videoclip in het optreden gestoken. Soms zien we Monika ook achteraan op het ledscherm staan. De zon blokkeert die beelden (gelukkig) niet. Vocaal niks op aan te merken, maar over het algemeen voelt het podium redelijk leeg aan.

flagZwitserland

Ook Marius staat volledig alleen op het podium. De toeschouwers in de zaal hebben lichtjes gekregen om het optreden wat op te vrolijken. Dat is misschien ook wel nodig. Af en toe krijgen we enkele wideshots. Voor de rest wordt er vooral ingezoomd op Marius zelf. Achter hem hebben we een zeer fel wit licht, iets wat toch voor een zekere intieme sfeer zorgt. Zijn uithaal leek niet zo zuiver te zijn. Op het einde van het nummer verschijnt er een hartje op zijn gezicht.

flagSlovenië

De jonge Slovenen beginnen het optreden met enkele danspasjes. Aanstekelijk is het zeker wel. Voor de rest wordt er weinig bewogen. Vooral de leadzanger is in beeld, soms draaien we een rondje rond de grote glitter discobol die tussen de heren staat. Die grote glitter discobol is trouwens echt veel te fel in combinatie met alle extra lichten. Soms deed het zelfs pijn aan de ogen. Voor de rest gebeurt er eigenlijk niet zo ongelooflijk veel. Een degelijke inzending, maar het lijkt mij op dit moment niet voldoende om door te stoten.

flagOekraïne

Aan het begin van hun optreden krijgen we een groot applaus van het publiek te horen. De zes heren staan zoals tijdens de tweede repetitie naast elkaar op het podium. Op de grond zien we af en toe zes geel-oranje schaduwen. Naar het einde van het nummer toe lopen alle leden iets verder naar voor op het podium. Een van de leden begint te breakdancen. Het optreden eindigt met de kleuren van de Oekraïense vlag (blauw & wit) op de achtergrond. Er volgt opnieuw een groot applaus in de zaal.

flagBulgarije

De Bulgaren volgen na een korte pauze met een filmpje over Turijn (en de opbouw naar het Songfestival) en reclame voor de Eurovision App. Dit zijn ook de eerste beelden uit de greenroom die dit jaar is opgebouwd uit planten. Ik vind het persoonlijk maar een raar beeld.

Het optreden begint met twee beelden: de gitarist en drummer. Daarna krijgen we de leadzanger te zien. De achtergrond is een mix van zwarte en witte kleuren, wat ook wel te verwachten valt van een rocknummer. Naarmate het nummer vordert, worden er enkele rode en oranje tinten toegevoegd. Er volgt een gitaarsolo met heel veel vuur, wat toch wel de apotheose van het nummer vormt. Voor de rest is het allemaal eentonig. Ook op het einde krijgen we wat vuur. Dit is zeker niet het sterkste nummer van de avond, maar de staging zit wel goed in mekaar. Ik denk echter niet dat we het terugzien op zaterdagavond.

flagNederland

Stien begint op een zwart platform met witte randen. Ze staat helemaal alleen op het podium met een pikzwarte achtergrond. Ze kijkt recht in de camera. Aan het begin van het refrein wordt uitgezoomd en krijgen we felle witte lichten op de achtergrond. Na het refrein kregen we een witte achtergrond zonder dat S10 echt duidelijk zichtbaar was. Ik weet niet of dat volledig de bedoeling was. Naar het einde van het nummer toe komt ze van het platform af en loopt ze iets verder het podium op.

Op zich een zeer integere en mooie inzending. Kwalificatie lijkt mij geen probleem te zijn.

 

flagMoldavië

Ik snap deze inzending niet volledig moet ik eerlijk zeggen. De voornaamste aandacht, ook die van het publiek, gaat niet naar de leadzanger maar wel naar de mannen in de zwart-witte pakken die de instrumenten bespelen. Die twee heren hebben het ook echt naar hun zin op het podium. Iets verder in het nummer lopen de lead zanger en de twee mannen naar het kleine podium in het midden. Daar eindigt het nummer ook. Je kan veel zeggen over het nummer en de kostuums, feit is dat de Moldaviërs de zaal wel volledig mee hadden. Naar mijn gevoel toch maar de tweede keer van de avond, na Letland dan.

flagPortugal

Maro leek aan het begin wat nerveus te zijn, dat voelde ik ook aan haar stem. Na de eerste seconden loopt het wel lekker los. De groepsleden staan allemaal in een cirkel in het midden van het podium. Zeer veel warme kleuren op de achtergrond. De rook op de vloer van het podium geeft een mooi extra effect. Er gebeurt niet zo ongelooflijk veel, maar dat is ook net wat dit nummer nodig heeft. Een mooie en rustige inzending. Ik denk dat we de Portugezen nog eens zullen terugzien op zaterdag.

flagKroatië

Opnieuw een heel rustig nummer. Mia staat in het begin aan haar microfoon met haar gitaar. Na het eerste refrein wandelt ze een beetje rond tussen de dansers door. Tijdens het tweede refrein doet ze ook een beetje mee met het verhaal dat de dansers vertellen, al is dat eerder beperkt tot mee wandelen en diep in elkaars ogen kijken. Er wordt dus veel gewandeld. Het derde refrein is volledig in het Kroatisch, wat voor mij persoonlijk dan weer een mooie toegevoegde waarde lijkt. Vocaal zit dit goed. Het nummer lijkt me echter niet sterk genoeg om door te stoten naar de finale.

flagDenemarken

Het Deense optreden begint met een shot van de leadzangeres aan de piano. Een mooi begin, al houdt ze wel vaak haar ogen gesloten waardoor ze ons niet volledig meeneemt in het verhaal. Het geweld van het nummer breekt daarna los. De Denen gebruiken ook wat vuurwerk om hun optreden op te fleuren. Ze hebben het duidelijk naar hun zin op het podium en dat voel je ook wel als kijker.

flagOostenrijk

Een dj op het Songfestival. Ik ben er geen grote fan van. Deze keer wordt hij, LUM!X, in ieder geval wel betrokken bij het optreden, wat het iets aangenamer (en minder raar) maakt. Pia Maria wordt vooral gedragen door de backing vocals wanneer ze zingt. Tijdens het refrein klinkt ze wel oké al had ze het op bepaalde momenten duidelijk moeilijk. Op andere momenten was het zelfs nog iets minder qua zang. Ze doet ook een uithaal die een beetje lijkt op die van Natalia Gordienko van Moldavië vorig jaar … Wat het optreden betreft is er heel veel vuur en staan ze constant in een soort ring. Pia Maria staat aan het begin van het optreden links, maar eindigt rechts. Na het optreden was Pia zichtbaar heel blij.

flagIJsland

Er valt niet zo veel te zeggen over IJsland. Vocaal klinken de drie dames heel mooi samen. Het optreden geeft een heel warm gevoel. De camera wordt hier heel goed gebruikt. Af en toe een beeld van een iets verdere afstand geeft hier een heel mooi effect. Ik zat ook zeker wel geboeid te kijken. Of ik geboeid genoeg zou zijn om te stemmen? Ik weet het niet.

flagGriekenland

Vocaal lijkt Amanda een pak beter te klinken in vergelijking met de tweede repetitie van enkele dagen geleden. Het kan ook zijn dat er een backing vocal aan werd toegevoegd. Het valt in ieder geval niet op. Voor de rest wandelt Amanda rond op het podium tussen een hele hoop gebroken stoelen. Of deze Griekse inzending naar de finale gaat? Absoluut.

flagNoorwegen

Tijdens het optreden van de wolven uit Noorwegen verschijnen af en toe de woorden Grandma en Banana op het scherm. Hun befaamde dansje is uiteraard ook nog altijd aanwezig. Tijdens de laatste dance break wordt er ook wat vuurwerk in de lucht geschoten. Vocaal was het goed, al lijken er wel wat pre recorded vocals aanwezig te zijn. De reactie van het publiek was in ieder geval heel groot. De kijkers thuis zullen dit zeker weten te smaken.

flagArmenië

Aan het begin van het optreden zit de Armeense met een gitaar op bed. Ze zit werkelijk in haar kamer voor het grootste deel van het optreden. Naar het einde van het optreden toe trekt ze een groot gat in de muur van plakbriefjes. Dat zorgt wel voor een mooi effect op beeld (en ook het publiek leek het te kunnen smaken). Leuk optreden, zal geen potten breken maar de finale haalt ze wel.

Advertentie