Turijn 2022

TURIJN 2022

Songfestival 2022: Liveblog repetitiedag 5 (04/05)

Welkom bij ons liveblog van de repetities voor het Eurovisiesongfestival 2022. We houden jullie hier en op onze socialemediakanalen de hele dag door op de hoogte van de laatste nieuwtjes en beelden van rond en op het podium in Turijn.

flagAlbanië

play

Over de tweede repetitie van Albanië kunnen we vrij kort zijn, er waren geen live beelden in het online perscentrum. Er valt dus ook niets te schrijven over deze tweede repetitie van Ronela Hajati. Dankzij een nieuwe foto kunnen we concluderen dat de zangeres op haar tweede repetitiedag een andere outfit uitprobeert. De choreografie, die naar het schijnt té seksueel getint zou zijn voor de EBU, is volgens het Albanese delegatiehoofd dezelfde gebleven.

flagLetland

play

De jongens van Citi Zēni doen niet veel anders dan tijdens de finale van Letland. Het geheel oogt flashy en blits. Er wordt heel veel gebruik gemaakt van fluorescerende kleuren wat het geheel nog opwekkender maakt dan het al is. Dat de zon bij deze act niet doet wat ze moet doen valt niet op. Het geheel spat van het scherm en is daardoor zeker niet kansloos op een finaleplaats. Vocaal houden de zangers zich nog in en klinken daardoor niet altijd stemvast. Het feit dat duidelijk te zien is dat de overige bandleden playbacken helpt deze act ook niet vooruit.

flagLitouwen

play

Monika Liu staat in haar glitterjurk op het podium zoals we ze ook zagen in de videoclip en in de preselectie. De bewegingen zijn wat meer ingetogen en dat brengt iets meer rust in het optreden. De zon wordt hier in haar voordeel gebruikt door spots als diamanten te laten oplichten. Het valt echter wel op dat de delegatie vermoedelijk een iets andere podiumconcept in gedachten had, want de beelden op de LED-wand achter de zon komen nu niet volledig tot hun recht. De levensgrote projecties van het gezicht van Monika worden dan wel weer mooi naast de zon gepositioneerd. Vocaal zit alles meer dan goed bij dit nummer en de zangeres kan nu al bijna zeker zijn van een finaleplaats.

flagZwitserland

play

Marius Bear staat helemaal alleen op het podium, maar op de achtergrond worden af en toe beelden geprojecteerd van de kleine jongen waar hij over zingt. De kledingkeuze van de zanger is niet flatterend en de zichtbaar te grote vest werkt niet in zijn voordeel. De zanger staat wat statisch op het podium bij aanvang van het nummer, maar komt losser naarmate het nummer vordert. Er worden heel veel verschillende soorten lichteffecten gebruikt en er wordt gewerkt met speciale lichtprojecties op het gezicht van de zanger. Tijdens het nummer moeten die een hart voorstellen. Zo’n hart is ook geborduurd op zijn vest. Het gezicht van de zanger wordt hierdoor echter in twee gedeeld wat bijzonder storend is. Op het einde van het nummer moeten de lichten op zijn gezicht tranen voorstellen. Ook hier mist het geheel zijn effect omdat het net regen lijkt die over zijn gezicht neerdaalt. Wederom neemt dit te veel de aandacht weg van het dramatische einde van het nummer. De hele staging lijkt voorlopig nog een beetje een aaneenschakeling van losse stukjes die niet echt een geheel vormen.

flagSlovenië

play

De jongens van LPS beginnen in een rechte lijn vooraan het podium, maar naarmate het nummer vordert bewegen ze zich naar een grote glitterende discobal. Hier staan ze tegen het einde van het nummer in een cirkel rond. De drummer van de band zit op een verhoogd podium waardoor het net lijkt alsof hij op de discobal zit. De zanger is goed bij stem en lijkt geen podiumvrees te hebben, hij staat er heel ontspannen bij en straalt die rust ook uit als hij in de camera kijkt. Storend bij dit optreden is dan weer dat de rest van de bandleden het nummer duidelijk mee playbacken. Het is duidelijk dat dit geen live-zang is en dat stoort. De LED-wand wordt door Slovenië gebruikt als verlenging van de zon op het podium, geen probleem dus voor deze act dat de zon eigenlijk niet doet wat ze zou moeten doen. Voor Slovenië zal het er op of er onder zijn, het nummer is niet slecht en de staging is af. Hier dient niets meer bijgestuurd te worden, maar of dit nummer sterk genoeg zal zijn om deze eerste halve finale te overleven valt te betwijfelen.

flagOekraïne

play

Oekraïne weet wederom te overtuigen op het podium. Ze zijn er, net als vorig jaar, in geslaagd om dit visueel uiterst aantrekkelijk te maken. Er is ontzettend goed gebruik gemaakt van het LED-scherm op de vloer en dat zorgt voor heel knappe effecten tijdens de act. In het begin van het nummer worden de groepsleden als zwarte figuren geprojecteerd in zes op de grond liggende deuren, verder in het nummer veranderen die in folkloristisch aangeklede figuren. Visueel is dit het beste dat tot hiertoe getoond werd tijdens deze halve finale. De verdere staging blijft zoals deze die we kennen van hun voorgaande optredens, maar qua licht en projecties is dit de beste act van deze eerste halve finale. Het geheel eindigt ook mooi met een blauw gekleurd podium badend onder een gele zon en dit zorgt symbolisch voor de vlag van Oekraïne.

flagBulgarije

play

De jongens van Intelligent Music Project starten heel donker aan het optreden, maar al snel wordt het podium overspoeld met witte lichten. Naarmate het nummer vordert gaat het wit licht over in rood om tenslotte te eindigen in een warme oranje gloed. Op het einde van het nummer wordt een vredesduif geprojeceerd op het LED-scherm op de podiumvloer terwijl de groep baadt in een gloed van oranje lampen. Een heel mooi effect dat zeker de act naar een hoger niveau tilt. Het optreden zelf is dat van een doorwinterde rockband die duidelijk gewoon is van op een podium te staan. Vocaal zit dit ook meer dan goed en als enige rocknummer in deze selectie gaat het mogelijk wel opvallen.

flagNederland

play

S10 staat op een klein podium dat in het midden van het grotere podium werd geplaatst. Het podium heeft een ruitvorm en is omlijnd met lampen. Bij het openingsshot lijkt het dan ook of de zangeres in een kooi van licht staat. Dit levert een bijzonder mooi en intiem beeld op. Als de zangeres aan het refrein begint worden de spots achteraan naar het publiek gericht. Dat geeft het geheel extra kracht en het nummer lijkt los te barsten. Tijdens de rest van het nummer spelen de overige lichteffecten zich vooral af op de achterliggende zon. Naar het einde van het nummer toe stapt de zangeres van dat kleine podium en begeeft zich dichter naar het publiek. De zwarte outfit met blote buik die ze draagt contrasteert mooi in de toch wel donkere setting die dit nummer gekregen heeft. Het lichtspel is sereen en nooit overweldigend, net wat dit nummer nodig heeft. Een puike tweede repetitie voor S10.

flagMoldavië

play

De jongens van Zdob şi Zdub & Fraţii Advahov brengen hun feestje naar het podium in Turijn. Vrolijke kleuren, grappige outfits en heel wat podiumervaring. Of je dit nummer nu leuk vindt of niet, het optreden werkt aanstekelijk en in menige huiskamer zal vrolijk meegedanst worden. De kleuren die in dit optreden hoofdzakelijk gebruikt worden zijn groen, paars en geel. De achtergrond komt door de geblokkeerde zon hier niet altijd goed tot zijn recht. De woorden die geprojecteerd worden zijn vaak maar half leesbaar en ook de overige afbeeldingen die gebruikt worden zijn nooit helemaal zichtbaar. Het doet echter geen afbreuk aan de act en de gemiddelde kijker thuis zal naar alle waarschijnlijkheid niet echt doorhebben dat dit niet is zoals het zou moeten zijn. Moldavië is ook het eerste land in deze eerste halve finale dat gebruik maakt van het catwalkpodium voor de waterval.

flagPortugal

play

Een van de leden van het Portugese gezelschap heeft eerder vandaag positief getest op COVID-19. Conform Italiaanse wetgeving moet het desbetreffende lid van de groep nu zeven dagen in quarantaine. Voorlopig heeft het meisje geen symptomen. De rest van de groep mocht zijn repetitie van vandaag alsnog afwerken nadat ze allen negatief testen. Wel dienen ze, conform Italiaanse regelgeving, mondmaskers te dragen, en dit zowel binnen als buiten. Gelukkig moeten ze dat op het podium niet doen. De Portugese delegatie kon dan ook pas als laatste vandaag aan hun repetitie beginnen. Veel wijzigingen aan hun optreden zijn er niet vergeleken met dat van de Portugese selectie, enige verschil is dat ze nu rechtstaan in plaats van zitten. Het nummer wordt mooi en ingetogen gebracht en is niet finaleonwaardig.

flagKroatië

play

Tijdens de eerste doorloop van deze tweede repetitie zingt Mia Dimšić uitermate vals. Op het einde van het nummer geeft ze dan ook aan dat er een probleem was met haar binnenoortje en dat ze dus niet wist hoe ze aan het zingen was. Tijdens de daaropvolgende repetities lijkt het probleem gelukkig van de baan en weet de zangeres haar nummer overtuigend neer te zetten. De zangeres start in het donker en we zien enkel haar silhouet. Eens de lichten aangaan en haar roze jurk zichtbaar wordt, zien we dat er ook drie dansers op het podium staan. Een vrouwelijke en twee mannelijke. Tijdens het nummer beelden die uit hoe de vrouw tussen de twee mannen aangetrokken en afgestoten wordt. In de tweede en derde doorloop brengt de zangeres het nummer half in het Engels, half in het Kroatisch.

flagDenemarken

play

De meisjes van REDDI hebben het duidelijk naar hun zin op het podium in Turijn. Het nummer start ingetogen met de zangeres aan een piano en slechts enkele spots op haar gericht. Eens de inleiding gedaan staat ze recht, neemt haar gitaar en voegt ze zich bij de andere bandleden. Op dat moment barst het nummer niet alleen muzikaal los, maar ook qua belichting en kleurschakeringen. Het gaat alle kanten op. Hevig rood, blauw, groen en geel wisselen elkaar in sneltempo af. Op zich heeft Denemarken het simpel gehouden want ze gebruiken telkens een en dezelfde kleur voor alle LED-schermen. Op de vloer van het podium staat gedurende het hele optreden de naam van de groep in grote witte letters te lezen.

flagOostenrijk

play

Dat Pia Maria niet de beste zangeres van deze festivalselectie is, was geen publiek geheim, en ook tijdens deze tweede repetitie bewijst ze dat. Bijna elke noot klinkt vals en dat is echt wel jammer bij zo’n aanstekelijk nummer. Op het podium gebeurt niet heel veel, LUM!X en Pia Maria staan in een vaste cirkel van lichten waardoor ze eigenlijk geen bewegingsvrijheid hebben op de rest van het podium. De zangeres maakt vooral dansbewegingen met haar armen en de dj staat achter zijn mengpaneel met zijn armen in de lucht te zwaaien. De lichtcirkel die hen omringt geeft hoofdzakelijk rode en witte kleuren weer die symbool staan voor de Oostenrijkse vlag. Naar het einde van het nummer toe komen beide artiesten naar voor in de cirkel en baadt alles in een blauw licht. Vocaal duidelijk het dieptepunt van deze halve finale, maar ook visueel eerder teleurstellend.

flagGriekenland

play

Het nummer start met een close-up van het gezicht van Amanda. Als ze de eerste keer het refrein inzet komt ze volledig in beeld. Het wordt dan ook duidelijk dat ze op een stoel zit die in het midden van een hele reeks ogenschijnlijk kapotte stoelen gepositioneerd staat. De hele act is sober en baadt enkel in blauw en wit licht. De zangeres beweegt zich tussen de stoelen door en blijft regelmatig staan om recht in de camera te zingen. Op het scherm achter de kunstmatige zon zien we af en toe beelden van een dansend koppel. Op een bepaald moment wordt via een camerashot van bovenaf het podium op de vloer in beeld gebracht. Hierbij lijkt het net of de poten van de stoelen huilen. Een sobere en ingetogen act die het nummer duidelijk ten goede komt. Als de kijker thuis de boodschap van dit nummer snapt zou dit wel eens hoog kunnen eindigen in de finale.

Advertentie