Turijn info

TURIJN INFOTURIJN 2022

Songfestival 2022: Alle info

Het Eurovisiesongfestival 2022 is de 66e editie van de liedjeswedstrijd. Afspraak op dinsdag 10, donderdag 12 en zaterdag 14 mei voor de twee halve finales en de grote finale. Die gaan door vanuit de PalaOlimpico in het Italiaanse Turijn, na de overwinning van de groep Måneskin in 2021. Natuurlijk zijn alle liveshows ook te volgen via onder meer Eén, NPO1 en het YouTube-kanaal van het Songfestival.

Na de uitsluiting van Rusland, nemen nog 40 landen deel, waaronder België en Nederland. De Belgische eer wordt hooggehouden door Jérémie Makiese. S10 zingt voor Nederland in de eigen taal. Vijf landen (Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk) zijn al zeker van een plek in de finale van 14 mei. De andere 36 landen moeten eerst langs de twee halve finales passeren van 10 en 12 mei, en strijden voor de in totaal 20 beschikbare finaletickets. België doet dat vanuit de tweede halve finale, Nederland werd in de eerste ingedeeld. Hieronder vind je de volledige indeling per halve finale.

In de drie liveshows wordt het eindoordeel geveld door vijfkoppige vakjury’s en stemmende kijkers per land, die telkens apart een tot twaalf punten geven aan hun top tien. De shows worden aan elkaar gepraat door Alessandro Cattelan, Laura Pausini en Mika. ‘The Sound of Beauty’ is de slogan van het 66e Eurovisiesongfestival.

Advertentie