Denemarken

DENEMARKENDSVS 2016

DSVS: Onze experts over Denemarken, Georgië & Noorwegen

Scandinavië boven vandaag in DSVS, met twee van de drie beoordeelde landen die dichtbij gastland Zweden liggen. Ook de rockjongens uit Georgië worden nader bekeken.

Gisteren recenseerden onze experts al de inzendingen uit Albanië, België en Bulgarije. Die kun je hier teruglezen.

DENEMARKEN: Lighthouse X – Soldiers of Love

play

Dave Boomkens: Vorig jaar kwam er met de boyband Anti Social Media een einde aan de succesvolle Deense resultatenreeks en het lijkt mij niet onwaarschijnlijk als de jongensgroep Lighthouse X hetzelfde lot beschoren is. Soldiers of Love is een prima popsong voor in de file, maar biedt ook een uitgelezen kans om je baas te bellen en ‘m te wijzen op die ene Excelsheet die je van een stevige update hebt voorzien. Neen, ik vrees met grote vreze: deze Deense bijdrage zou zomaar eens buiten de boot kúnnen vallen.

Hannes Coudenys: Het probleem is: ik geloof die mensen niet. Ik zie een duffe driekoppige boysband die het over Soldiers of Love heeft. Is dat niet Lilliane Saint-Pierre haar line? Ik wil echt niet te negatief doen maar hier word ik echt heel erg moe van. Maar als je kijkt naar de views dan zitten we ook aan de lage kant. 427.000…

Stijn Depoorter: De Deense inzending heeft het soort meezingfactor waar een overenthousiaste monitor uit het all-invakantieresort dankbaar gebruik van zal maken. Eens je het refrein gehoord hebt, sta je in gedachten zelf al mee te huppelen met de monidans aan de rand van het zwembad aan de Costa del Sol. Natuurlijk kan dit niet tippen aan Soldiers of Love van ons Liliane, maar laat ons eerlijk zijn; wat kan daar wel aan tippen?

Fabian Feyaerts: In tijden waarin we samen moeten werken aan een betere wereld vol liefde, is dit nummer zeker op zijn plaats. Het klinkt ook hedendaags en wordt door drie niet-onknappe mannen gebracht… Het zal sowieso punten scoren. Heel wat factoren om hoog te eindigen zijn aanwezig in dit nummer. Op de grote overwinning moet Denemarken denk ik niet rekenen, aangezien sinds Nicole haar ‘Beetje vrede’ de wereld instuurde er nog weinig vredesliedjes in de buurt kwamen qua overtuiging. Ook al proberen 3 Denen het samen dit keer…

Fabio Ponente: Deze groep doet me denken aan de Britse boyband Blue (die het Verenigd Koninkrijk in 2011 op het songfestival vertegenwoordigde, red.) Voor mij zit hier niets nieuws en verrassends in. Het kan scoren door de jonge grietjes die hier massaal op gaan stemmen, maar muzikaal gezien is dit allesbehalve een wauw-moment. Al zullen ze zeker menig hartje sneller doen slaan…

Hilde Sabbe: De lightversie van Liliane Saint-Pierres Soldiers of Love? Toch geen remake? Nee, deze ‘Soldiers of love’ is een wat melige song, bulkend van de goede bedoelingen. Het beste bewijs dat je met mooie woorden ‘take my heart, let’s be soldiers of love’ nog geen goed lied hebt. En onze broertjes Wauters zijn knapper.

GEORGIË: Young Georgian Lolitaz – Midnight Gold

play

Dave Boomkens: Dit is nauwelijks terug te vinden in de fanlijstjes, en ook bij de bookmakers weet het weinig potten te breken. Toch kan ik het alternatieve karakter van de Georgische inzending best waarderen. De tekst van het lied doet de suggestie wekken dat de bandleden vechten tegen een loeizware kater (Ten hours are missing. From memory. I vaguely can recall. A pain and pleasure mixing in one bowl), maar juist dat maakt dat het allemaal zo lekker klopt. Hoewel ik vermoed dat het niet heel hoog gaat eindigen, vind ik dat deze ruige Georgiërs – van wie de artiestennaam een parodie op verschillende pornowebsites is – een frisse toevoeging aan het deelnemersveld zijn. Ik kijk uit naar het optreden.

Hannes Coudenys: De mannen van Georgië vallen precies niet in de smaak. Amper 127.000 views. Ze zien er dan ook niet songfestival uit en klinken al helemaal niet songfestival. Maar dat maakt hen er niet beter op. Nogal boring indierock met een clip die precies uit de grungeperiode komt. Maar goed: 1000 punten omdat ze niet zoals de rest klinken!

Stijn Depoorter: Het Georgische antwoord op de Arctic Monkeys kan niet overtuigen. Ze benaderen wel de arrogantie en machismo van de Britten, maar hun melodie laat het afweten. Halverwege het nummer verdrinkt het nummer in een wirwar van drums, gitaren en andere geluiden waardoor. Ietsje te wannabe too cool for school.

Fabian Feyaerts: De vreemde eend in de bijt is gesignaleerd en komt uit Georgië. Als de act op het podium even vreemd is als de clip oogt, dan gaan ze punten scoren. Gelukkig is het songfestival de laatste jaren teruggekeerd naar wat het moet zijn: een liedjeswedstrijd en géén freakshow. Toch glippen er elk jaar enkele acts door de mazen van het net en vallen dan op waardoor er punten gescoord worden. Geef dit nummer een act waarbij niemand begrijpt wat er op het podium gebeurd, en dit nummer scoort een finaleplaats. Maar op dit moment voel ik hier weinig songfestival in.

Fabio Ponente: Dit valt totaal uit de toon gezien de rest van het deelnemersveld. Midnight Gold heeft niet die typische songfestivalsound, maar wel goede, alternatieve rockmuziek vermengd met electro. Ik hou van het andere in dit lied, en al ben ik er niet zeker van of Europa me zal volgen, dit doet mij alvast rocken. Laten we hopen dat we van deze band nog zullen horen!

Hilde Sabbe: ‘Waar heb ik dat nog gehoord’, denk je bij het psychedelische liedje dat Georgië heeft ingestuurd. Wat denk je van zo’n 10, 15 of meer dan 20 jaar geleden? Toen was dit soort indierock erg populair in Groot-Brittannië. Om maar te zeggen: heel erg gedateerd, en frankly: boring!

NOORWEGEN: Agnete – Icebreaker

play

Dave Boomkens: Het lied Icebreaker kent een fenomenale intro waardoor je gedwongen wordt recht overeind te gaan zitten. Even lijkt het erop dat je te maken hebt met een dance-anthem van Olympische allure, maar dan zet het refrein in en krijgt het zorgvuldig opgebouwde kaartenhuis een zetje. Er vindt namelijk een vreemde tempowisseling plaats waardoor je het gevoel krijgt opeens naar een volledig ander lied te luisteren. Los van het refrein bevat het lied bakken potentie, maar toch, het totaalplaatje is rommelig en weinig prettig. Ondanks dat bevat het lied voldoende potentie om te middenmoten in de finale.

Hannes Coudenys: Er moet ergens echt een plugin bestaan die standaard Europopsongs uitbraakt. Hoe hard kunnen songs op elkaar lijken? Dat maakt voor mij het Eurovisiesongfestival zo saai. De show is belangrijk maar muzikaal mag je toch veel meer verwachten? 219.000 views voor de blonde Noorse croptop queen. Dat belooft niet veel goeds. Sorry.

Stijn Depoorter: In 2013 was Noorwegen met I Feed You My Love van Margaret Berger nog vooruitstrevend en dat werd beloond met een mooie vierde plaats voor het electropopnummer. Drie jaar later is Icebreaker hetzelfde garen maar op een andere klos. Van dit genre hengelen er dit jaar dertien in een dozijn in dezelfde vijver waardoor hun vierde plaats evenaren niet simpel zal zijn voor de Noren.

Fabian Feyaerts: Ik werd bijzonder hard meegezogen in de strofes en de vooral mysterieuze koker waarop de zangers staat. Wat gebeurt er in die koker? Hebben ze Tyfoon Catherina daarin kunnen vangen? Zie ik sneeuwvlokken? Zie ik daar ook een vrouw? De beats drijven de nieuwsgierigheid alleen maar op… tot het refrein. Het refrein is iets compleet anders en heeft me nog meer beet dan den strofes. Ik verlies de voeling met de strofes en moet bekennen dat ik nu de strofes véél te haaks vind staan tegenover het refrein. Dit nummer klopt niet meer… Voor mij zijn dit twee nummers waarbij ze geen keuze konden maken welke song ze wilden behouden. Mij kan alleen het refrein me bekoren en dat is iets te weinig om deze song bovenaan mijn favorieten te zetten.

Fabio Ponente: En ook dit is wederom een topper! Het is een zeer aanstekelijk lied, en ook onverwacht, vooral door het refrein dat zo haaks staat op de strofes. Of dit zal winnen weet ik niet, maar het is een speciaal nummer dat zeker een finaleplek zal behalen.

Hilde Sabbe: Deze blonde ijskoningin uit het land der fjorden zingt de ziel uit haar lijf. Helaas is het wel een melodische maar ook een weinig verrassende song. Ze draagt een mooie jurk die de ideale aangelegenheid is om een discussie aan te vangen over de merites van figuurcorrigerend ondergoed onder strakke bovenkledij.

Morgen is het tijd voor de meningen van de nummers uit Oekraïne, Roemenië en Slovenië.

 

Advertentie