DSVS 2023

DSVS 2023

Albanië – De Stem van Songfestival.be 2023

In De Stem van Songfestival.be gaat deze website voor het achtste opeenvolgende jaar op zoek naar hét nummer voor het komende Eurovisiesongfestival. Dit jaar lees je hier geschreven recensies van telkens drie andere redacteurs. Natuurlijk kun je ook zelf weer meestemmen, verderop in dit artikel. Vandaag de inzending uit Albanië.

play

Jasper

Lieve Albina is de Julie Vermeire van Liverpool 2023. Voor onze Nederlandse volgers: dat is een Vlaamse influencer die het op de kap van haar familie wil maken in de showbizz. In tegenstelling tot Julie geen eigen realityreeks voor de Kelmendi’s. Maar je familiebrunch op het Songfestivalpodium houden, kan ook tellen. Wie trouwens wil zien hoe vleesgeworden ongemakkelijkheid eruitziet, moet snel naar hun optreden in de nationale finale kijken. Albina is de ster van de familie terwijl de rest angstig afwacht tot ze hun nieuwjaarsbrief moeten voorlezen aan omi Kelmendi.

Mijn grootste probleem met deze inzending is dus die hele geforceerde setting. Ze mogen dan wel familie zijn, veel samenhorigheid zie ik niet. Horen wel, want dit gezinnetje kan wel degelijk zingen. Wat ze zingen, hebben we al tientallen keren gehoord van Albanië. Vol drama alle pijn van de wereld op je schouders voelen en elke noot eruit persen alsof het je laatste kan zijn. Albanië is dit jaar een van de weinige landen die trouw blijft aan zijn muziekcultuur. Tussen al die voorgekauwde popkost, kan ik Duje (een klein beetje) smaken. Maar dat wil nog niet zeggen dat ik mee aan tafel wil bij de Kelmendi’s. 6/10.’

Jonas

‘Wat ben ik blij dat de Albanezen niet meer kiezen voor revamps in het Engels. Je kan veel zeggen over het land, maar niet dat ze niet trouw blijven aan hun eigen geluid en stijl. Ik ben dan ook fan van Duje. We hebben het misschien al een keer gehoord in een ver verleden, maar dat doet niks af van het feit dat dit gewoon een fijn nummer is. Ik treed Jasper wel bij in zijn opmerking over de ongemakkelijkheid tijdens de nationale finale. Het lag misschien aan de stress van de avond, al heb ik ondertussen beelden gezien op TikTok van repetities voor Liverpool waardoor ik toch aan die hypothese ga twijfelen.

Albanië werd ingedeeld in de tweede halve finale. Wat mij betreft, mogen ze gerust doorstoten naar de grote finale om hun eigen geluid nog een keer opnieuw te brengen. Het lijkt me ook wel te lukken, zeker met een beetje steun van de buren uit Griekenland en stemmen van de diaspora uit onder andere Oostenrijk. Vandaag krijgt de familie Kelmendi een mooie 9/10.’

Matthias

Een enorm sterk lied is dit niet, maar dat Albanese geluid doet mij toch ieder jaar weer overstag gaan. Ook de Albanese taal is een pluspunt voor mij. Een deelnemer die in de eigen landstaal zingt, wat een verademing. Ik hoop dat de fans in de halve finale stemmen voor Albanië, zodat het land in de finale geraakt in Liverpool. Ik denk dat het kan lukken, al blijft het afwachten.

Ieder jaar opnieuw zijn er fans die bijna smeken om liedjes in de eigen landstaal met daarbij ook nog eens het unieke geluid van dat land. Om uiteindelijk, zoals vaak, plat op de buik te gaan voor platte Engelstalige pop, met weliswaar soms een leuke beat. Waar in 2021 nog vier liedjes in de top vijf in een van de eigen landstalen waren, zal dat dit jaar niet het geval zijn. Ik hoop dat we een verrassing krijgen, al was het maar voor de spanning. Ik hou het niet enkel bij een klaagzang, ik zal ook stemmen voor liedjes die niet in het Engels zijn. Dan heb ik minstens gedaan wat ik predik. Ondertussen geef ik Albanië alvast een 9/10.’

Stem zelf mee!

Alle redacteurs van Songfestival.be samen geven het land van vandaag een gemiddelde score van 5,67/10. Zelf meestemmen kan hieronder, gedurende 24 uur na publicatie van dit artikel. Jouw stem telt mee voor twee derde van het totaal en de top tien van alle 37 songs voor Liverpool plaatst zich voor de finaleweek eind april. We delen de eindscore dagelijks mee op onze Facebookpagina.

Meer weten?

Meer lezen over de kandidaat van vandaag en alle andere deelnemers van het Songfestival 2023? Dat doe je in onze handige kandidatenfiches:

candidateflag

Australië

candidateflag

Estland

candidateflag

Georgië

candidateflag

IJsland

candidateflag

Kroatië

candidateflag

Polen

candidateflag

Verenigd Koninkrijk

candidateflag

Zweden

candidateflag

Zwitserland

Advertentie