België

BELGIEEUROSONG 2016

Vanavond: de finale van ‘Eurosong 2016’

Na vanavond kennen we de Belgische songfestivalkandidaat voor het Eurovisiesongfestival 2016. In de apotheose van Eurosong 2016, vanaf 20.25 uur op Eén en eurovision.tv, worden de artiest en het lied gekozen.

Vorige week maakten we al kennis met de vijf liedjes waar de artiesten aan gesleuteld hebben, en vanavond brengen ze die nogmaals, met de kritieken van vorige week in het achterhoofd en met een grotere act. Alle optredens worden in goede banen geleid en geïntroduceerd door presentator Peter Van de Veire.

Ook vanavond sturen twee door de VRT aangeduide ‘experten’ de vijf kandidaten bij met hun grieven en adviezen. Het gaat om twee oud-songfestivalkandidaten: de Belgisch-Turkse Hadise, die in 2009 vierde werd op het Songfestival met Düm Tek Tek, en de Zweed Christer Björkman, die in 1992 in de onderste regionen eindigde, maar vooral bekend is als de bezieler van Melodifestivalen, de Zweedse én grootste songfestivalvoorronde in Europa.

Het expertenduo mag commentaar geven, maar heeft geen directe invloed op het eindresultaat. Dat wordt bepaald in twee stemrondes. In eerste instantie bepaalt de Eén-kijker samen met tien Europese jury’s twee superfinalisten. Vijf muziekprofessionals uit Zweden, Hongarije, Ierland, Nederland, Azerbeidzjan, het Verenigd Koninkrijk, Letland, Montenegro, Frankrijk en Griekenland geven elk hun top-5 door. Bij die punten wordt de rangschikking van de televoting toegevoegd. Zowel de jury’s als het publiek kennen in totaal 60, 70, 80, 100 en 120 punten toe aan de vijf songs.

 

De gezamenlijke top-2 gaat door naar de superfinale. Daarin heeft enkel de Eén-kijker zeggenschap. De kandidaat met de meeste stemmen wordt de winnaar van Eurosong 2016, en mag ons land vertegenwoordigen in de halve finale op 10 of 12 mei in Stockholm.

De vijf kandidaten en hun liedjes nog eens op een rij, op startvolgorde van vanavond. De twee superfinalisten worden met een Q aangeduid, voor qualified of ‘geplaatst’.

#ArtiestNummerJuryPubliekTotaalQ?
1Adil AarabIn Our Nature7980159
2Laura TesoroWhat's the Pressure107120227Q
3Tom FrantzisI'm Not Lost100100200Q
4Astrid DestuyverEverybody Aches6560125
5Amaryllis UitterlindenKick the Habit7970149

De finale van Eurosong 2016 start vanavond om 20.25 uur op Eén en is ook online te bekijken via eurovision.tv. Rond 22.45 uur kennen we de Belgische kandidaat. De nationale finale wordt rond half tien onderbroken voor een uitzending van de fictiereeks Den Elfde Van Den Elfde.

Songfestival.be is ter plaatse in de AED Studios in Lint. Volg alles op de voet via onze pagina’s op Facebook, Twitter, Instagram en Snapchat (songfestival_be)!

Advertentie