Belgrade 2008 halve finale 2

logo
Datum
22-05-2008
Locatie
Belgrade
Presentatie
Jovana Janković, Željko Joksimović
Stemsysteem

Elk land gaf 1 tot 12 punten, zonder 9 en 11, aan zijn top-10

Winnaar
Ani Lorak - Shady Lady (Oekraïne)

Op donderdag 22 mei vond de allereerste tweede halve finale ooit plaats. Opnieuw vochten negentien landen voor de laatste tien overblijvende plekjes in de finale. Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en gastland Servië stemden mee in deze halve finale.

Over 2008

Na een openingsact met veel gedans en een centaur in de hoofdrol, kwamen de presentatoren ten tonele. Jovana Janković en Željko Joksimović verwelkomden de kijkers, waarna de liedjes begonnen. De telefoonlijnen werden nadien plechtig geopend door Lys Assia, de winnares van het allereerste Eurovisiesongfestival uit 1956.

Željko Joksimović & Jovana Janković

De eerste vier liedjes van de avond plaatsten zich meteen allemaal voor de finale: de IJslandse groep Euroband was in eigen land al bekend door het coveren van Songfestivalliedjes, en had er nu eindelijk ook zelf een. Ook voor de Turkse rock van de groep Mor ve Ötesi en de spectaculaire act van de Oekraïense Karolina, die haar naam had omgedraaid en zong onder het pseudoniem Ani Lorak, stootten door naar zaterdagavond. Georgië had Diana Gurtskaya afgevaardigd, de tweede kandidate ooit die blind was. Of dat hielp om stemmen los te weken of niet is niet bekend, maar de Georgiërs gingen wel vlot door naar de finale. Kroatië had dan weer de oudste Songfestivalkandidaat tot hiertoe geselecteerd: een 75-jarige zanger die zich toepasselijk ook 75 cents noemde. De gimmick werkte, want de Kroaten werden vierde in deze halve finale.

Ani Lorak

Twee landen stuurden artiesten met ervaring: Roberto Meloni was vorig jaar lid van de groep Bonaparti.lv en nam nu opnieuw deel voor Letland, als lid van de groep Pirates of the Sea, die voor de eerste echte piratenact op het Songfestivalpodium zorgden. Zweden had oud-winnares Charlotte Nilsson afgevaardigd, die negen jaar later optrad met haar nieuwe achternaam Perrelli. Ze gold als een van de topfavorieten en ging zoals verwacht door naar de finale – maar uiteindelijk bleek wel dat zij de wildcard van de vakjury’s nodig had om daar te geraken.

Paolo Meneguzzi uit Zwitserland, een andere favoriet, sneuvelde met zijn Italiaanse ballade, en bleef steken, net als de DJ’s uit Bulgarije en de Cypriotische Femme Fatale. Aan het andere eind van het successpectrum stond het vaak getergde Portugal, dat de avond mocht afsluiten. Zangeres Vânia Fernandes maakte veel indruk met haar ballade, en kreeg het zilver toebedeeld.

België en Nederland

Zowel België als Nederland namen deel aan de eerste halve finale, waar ze beide waren uitgeschakeld en zo niet mochten deelnemen aan de finale van het ESF 2008.

De pauze en de punten

Na nog wat meer gedans, was het tijd voor de bekendmaking van de finalisten. De presentatoren hielden er de spanning goed in. Met nog maar één envelop te gaan scandeerde het publiek ‘Portugal’, en de mensen in de Belgrade Arena kregen wat ze wilden: het duo maakte bekend dat Portugal voor het eerst in vijf jaar tijd nog eens in de finale van het Songfestival te zien zou zijn.

Resultaten

Advertentie