Albanië

ALBANIEKIEV 2017

Publiek krijgt zeggenschap in voorronde

Voor het eerst in elf jaar tijd zal niet langer enkel een vakjury bepalen wie Albanië op het Eurovisiesongfestival vertegenwoordigt. Dat maakte de Albanese omroep RTSH bekend op een persconferentie.

Eind december, op nog exact te bepalen data, vindt de 55e editie van Festivali i Këngës (‘Het liedjesfestival’) plaats, de jaarlijkse muziekwedstrijd die sinds de editie van 2003 ook dienst doet als songfestivalvoorronde in Albanië. Wel is al bekend dat er twee halve finales en een finale komen.

In de twee semi’s staan telkens twaalf zangers en hun songs tegenover elkaar. Van de in totaal 24 halve finalisten stoten er veertien door naar de finaleavond. Acht daarvan worden gekozen door een vakjury, drie door een persjury, en drie door een publieksjury. In de finale heeft de vakjury 60% in de pap te brokken, en komt de overige uitslag opnieuw van een publieksjury.

Omkoperij

Het is niet bekend of het daarbij gaat om effectieve televoting, waarbij Albanese televisiekijkers op hun favoriete liedjes kunnen stemmen, of om een samengestelde jury van ‘gewone mensen’. Hoe dan ook is het de eerste keer sinds FiK 2005 dat het publiek nog eens mee mag beslissen. Bijna jaarlijks worden leden van de ‘professionele vakjury’ ervan beschuldigd omgekocht te zijn en niet eerlijk te stemmen.

Albanië heeft enkele magere songfestivaljaren achter de rug. Na een vijfde plek in 2012, het beste resultaat voor het land tot hiertoe, werd slechts één keer de finale gehaald, in 2015. In Stockholm sloeg Eneda Tarifa (foto: EBU) er niet in om de finale te halen met haar Fairytale.

Advertentie