Albanië

ALBANIEKIEV 2017

Vanavond start ‘Festivali i Këngës’

Naar goede gewoonte vindt in Albanië rond de kerstperiode de muziekwedstrijd Festivali i Këngës (‘Het liedjesfestival’) plaats, ook de voorronde voor het songfestival.

 Albanië | 20.30 uur – ? uur, livestream

De wedstrijd is aan haar 55e editie toe dit jaar, en doet sinds de editie van 2003 dienst als nationale finale voor het ESF. De kans is groot dat de winnende song nog een grondige restyling zal ondergaan, of zelfs volledig vervangen zal worden. Vorig jaar nog gebeurde dat: Eneda Tarifa won met Përrallë, maar voor het songfestival werd een heel nieuw nummer geschreven. Zonder succes evenwel, want Fairytale bleef steken in de halve finale.

Er is nog steeds weinig geweten over de uitzendingen. Vanavond en morgenavond vinden twee halve finales plaats, en de finale wordt vrijdagavond gehouden. De bedoeling is dat er van de 24 kandidaten 14 naar de finaleavond doorstoten: acht gekozen door een vakjury, drie door een persjury en drie andere door een publieksjury. Die laatste krijgt in de finale ook 40% zeggenschap in het eindordeel, de rest komt van een vakjury.

Inmiddels raakte ook bekend dat zangeres Edona Vatoci zich heeft teruggetrokken uit de wedstrijd. Dat gebeurde niet uit vrije wil: haar song was vroegtijdig gelekt, en de regels van FiK geven aan dat de liedjes enkel door de organisatie van de voorronde op voorhand mogen worden vrijgegeven. Vatoci werd vervangen door Xhejni Lito.

Het volledige deelnemersveld van de eerste halve finale van Festivali i Këngës, op startvolgorde:

#Deelnemer(s)Nummer
1Flaka KrelaniOsiris
2Xhejni LitoPritja
3Genc SalihuKëtu
4Erlind ZeraliuDhimbja e gëzimit
5Xhesika PoloEva jam unë
6Festina MejziniAtje lart
7Edea DemaliajBesoj në ëndrra
8Neki EmraDashuri dhe urrejtje
9YII LimaniShiu
10Franc KoruniMacka
11Orges ToçeShi diamantësh
12LYNXSot

Advertentie