Albanië

ALBANIE

Albanië zoekt al kandidaten voor ‘Festivali i Këngës’

Ze zijn er vroeg bij in Albanië. Niet alleen is het land traditiegetrouw een van de eerste landen om een kandidaat voor het komende Songfestival te kiezen, ook de inschrijvingen gaan nu al vroeger dan ooit open.

Het Albanese muziekfestival Festivali i Këngës wordt eind december al voor de 57e keer gehouden. Exacte data werden nog niet meegegeven. Belangrijker is dat de inschrijvingen alvast geopend zijn. Tot en met 10 september dit jaar kunnen geïnteresseerde Albanese artiesten zich met hun nieuwe songs inschrijven op de website van omroep RTSH. In een trailer die ook op YouTube werd geüpload, maken gevestigde zangers en zangeressen hun collegae alvast warm, met de slogan Eja në festival (‘Kom naar het festival’):

play

De omroep heeft nog niet officieel bevestigd dat de lokale liedjeswedstrijd ook nu weer zal dienen als Songfestivalvoorronde, maar heeft dat sinds haar debuut in 2004 altijd gedaan. In het verleden werd ook vaak nog van taal of zelfs van lied gewisseld, maar dat was dit jaar anders. Eugent Bushpepa (foto) schreef eind 2017 de 56e editie van FiK op zijn naam met Mall (‘Nostalgie’), en werd daar afgelopen weekend elfde mee in de finale van het Songfestival in Lissabon. Dat is het beste resultaat voor Albanië sinds 2012.

Advertentie