Albanië

ALBANIE

Besa Kokëdhima mag voor Albanië naar Songfestival 2024

De 62ste editie van het Albanese muziekfestival Festivali i Këngës zit erop. Voor de tweede keer in de geschiedenis van het festival mocht het publiek bepalen wie het ticket naar het Songfestival in ontvangst mocht nemen. De jury bepaalde de eigenlijke winnaar van het muziekfestival zelf. Besa Kokëdhima kreeg uiteindelijk de zege van het publiek. In Malmö brengt ze het nummer Zemër n’dorë.

Net zoals vorig jaar nam het Albanese muziekfestival vier avonden in beslag: twee halve finales, een zogenaamde ‘nostalgische’ avond met Albanese klassiekers én een finale. Een duidelijk format, zou je denken. Niets is minder waar! 31 artiesten werden door de Albanese omroep RTSH geselecteerd om deel te nemen aan de 62ste editie van het nationaal muziekfestival, maar na de twee halve finales waren er welgeteld 0 afvallers. Elke artiest mocht nog een keer het beste van zichzelf geven tijdens de nostalgische avond. Pas nadien maakte RTSH de 22 artiesten bekend die een plekje in de finale van vrijdag hadden bemachtigd. Eén van hen maakte nog kans om te triomferen als winnaar van de 62ste editie van dit muziekfestival. De gewone uitslag van de wedstrijd werd nog steeds enkel door een vakjury bepaald. Mal Retkoceri trok daar aan het langste eind, maar zien we dus niet terug in Malmö.

De selectie voor het Songfestival

Het ticket voor het Songfestival werd niet automatisch toebedeeld aan de winnaar van het festival. Niet de 22 artiesten uit de finale, maar alle 31 artiesten maakten immers nog kans om Albanië te mogen vertegenwoordigen op het Songfestival in 2024. Hoewel zij dus geen kans meer kregen om op te treden tijdens de finaleavond, werd een kleine clip van een eerder optreden uit de halve finale getoond. Deze artiesten vind je in onderstaande tabel terug met een ‘X’ naast hun naam in de kolom ‘Jurywinnaar’. Daarnaast was het hier niet de jury, maar wel het publiek in Albanië (en Kosovo), dat mocht beslissen wie Albanië zou afvaardigen naar het Europese muziekfestijn. Besa Kokëdhima kwam daar uiteindelijk als winnaar uit de bus.

Opvallend weetje: Besa probeerde in het verleden al een keer op het podium van het Songfestival te geraken. Voor haar eerste poging moeten we niet de geschiedenisboeken van Festivali i Këngës induiken, maar wel deze van de Roemeense voorronde. 14 jaar geleden deed ze immers mee aan Selecția Națională 2009. Het verhaal eindigde toen in de halve finales. Dit jaar had de Albanese zangeres duidelijk meer geluk.

Het nummer dat Besa zal brengen luidt Zemër n’dorë en is, onder meer, van de hand van Darko Dimitrov. De Noord-Macedoniër is een bekende naam in de Balkanregio. Hij zat onder andere achter I’m Alive van Elhaida Dani (ESF 2015, Albanië) en Loco Loco van Hurricane (ESF 2021, Servië). Ook in zijn thuisland was hij reeds betrokken bij tal van inzendingen, gaande van Ninanajna (ESF 2006, Noord-Macedonië) tot – het tot nog toe beste resultaat van Noord-Macedonië – Proud (ESF 2019, Noord-Macedonië).

play

De uitslag, voor zover bekendgemaakt tijdens de finale, vind je in onderstaande tabel terug.

Deelnemer(s)Nummer Jurywinnaar Televotingwinnaar
=> ticket naar Malmö
Andi Tanko Herë pas here
Anduel Kovaçi Nan'
Arsi Bako Zgjohu
Besa Kokëdhima Zemrën n'dorë1
Besa Krasniqi Esenciale
Big Basta & Vesa Luma Mbinatyrale
Eldis Arrnjeti Një kujtim
Elsa Lila Mars
Erina & the Elementals Jetën n'skaj
Festina Mejzini Melos
Irma Lepuri Më prit
Kastro Zizo 2073
Kleansa Susaj Pikturë
Mal Retkoceri Çmendur1
Martina Serreqi Vetëm ty
Melodajn Mancaku Nuk jemi më
Michela Paluca Për veten
Olimpia Smajlaj Asaj
PeterPan Quartet Edhe një herë
Sergio Hajdini Uragan
Shpat Deda S'mund t'fitoj pa ty3
Tiri Gjoci Në ëndërr2
Stivi Ushe Askush si tyX
Jehona Ponari EvolX
Luan Durmishi PërsëritjaX
Olsi Ballta UnëX
Santino De Bartolo Dua të rri me tyX
Jasmina Hako TiX
Eden Baja AjërX
Bledi Kaso Çdo gjë mbaroiX
Troy BandHorizonti i ëndrraveX

Advertentie