Albanië

ALBANIEKIEV 2017

Eerste nummer voor Kiev is gekozen

Vanavond werd in Albanië het eerste nummer voor het songfestival van 2017 gekozen. Lindita Halimi zal het land vertegenwoordigen met het nummer Botë. Niet lang na haar overwinning liet de zangeres al weten dat het liedje een nieuwe én Engelstalige versie zal krijgen voor Kiev.

Net zoals tijdens de halve finales startte de show met een compilatie van oude Albanese voorronde nummers. In tegenstelling tot het half uur dat hieraan besteed werd tijdens de eerste twee avonden duurde dit nu meer dan 45 minuten. Wie toen dacht dat de show dan van start zou gaan was er aan voor de moeite, na een introductie door de uitermate saaie en ongeïnteresseerde presentatoren ging het licht in de zaal uit en wist niemand wat er juist gebeurde. Het publiek applaudisseerde enkele malen wat ongemakkelijk, maar dan werd de uitzending onderbroken en begon de reclame die vijf minuten eerder getoond was helemaal opnieuw.

Verloop van de avond 

Na deze tweede break ging het dan echt van start, of toch niet?  De show werd geopend door Kenge E Vjeter Qytetare die het nummer Moj E Bukur Arbëri ten gehore bracht. Aansluitend werd de kijker meegenomen naar de greenroom waar de verschillende artiesten meer dan 20 minuten geïnterviewd werden en toen was het natuurlijk tijd voor … de derde commerciële break van de avond.

Franc Koruni mocht de eigenlijke wedstrijd openen en deed dit verdienstelijk met een jazzy nummer. De eerste vijf nummers volgden elkaar daarna in sneltempo op, jammer genoeg bracht niet iedereen zijn nummer even zuiver. Ook de Barbara Dex Award was niet ver af toen Xhesika, een van de favorieten van de avond,  het podium betrad. Na deze eerste reeks nummers was het dan tijd voor de volgende commerciële pauze. Jammer genoeg werd aansluitend niet verder gegaan met het afwerken van de festivalnummers, maar was er eerst een intervalact door de Albanese sopraan, Inva Mula.

Flaka Krelani mocht de tweede reeks van zeven nummers openen, maar kwam nogal schreeuwerig over. Na lied nummer tien was het uiteraard opnieuw tijd voor reclame. Een beschrijving van de saaie en belachelijke derde pauze act zullen we je besparen, gelukkig werd deze afgesloten met de laatste vier nummers van de wedstrijd. Zoals het de Albanezen al heel de avond vergaat volgden nog twee commerciële breaks, meerdere bezoeken aan de gree room en nog wat intervalacts, waaronder een rocknummer op gitaar,  een opera-act uit Bizet’s Carmen en een Albanese komiek, vooraleer de punten eindelijk bekend gemaakt worden.

Nieuwe versie opkomst 

Na een puntentelling met heel wat miscommunicatie door slechte telefoonlijnen wint topfavoriet Lindita uiteindelijk de finale. Zij zal Albanië vertegenwoordigen in Kiev met het nummer Botë. Via Facebook liet de zangeres weten dat haar liedje een nieuwe, Engelstalige versie zal krijgen. Die zal ze brengen op het songfestival in Oekraïne. Volgens Lindita was haar liedje oorspronkelijk Engelstalig maar bracht ze tijdens de nationale voorronde een Albanese versie van haar liedje.

Bekijk het winnende nummer hier:

Dit is hem dan: de eerste song voor Kiev 2017! Kan dit een succes worden voor de Albanezen?<3 = gaat scoren!😡 = om snel te vergeten!

Geplaatst door Songfestival.be op zaterdag 24 december 2016

 

Alle deelnemers in de finale:

Deelnemer(s)NummerVolgorde van optredenPunten vakjuryPunten publiekjuryPlaats
Franc KoruniMacka1
LorelaMe ty2
Xhesika PoloEva jam unë3
XUXIMetropol4
Fabiola Agalliu & Agnesa CavolliShkon e vjen5
Dilan RekaMos harro6
Lindita HalimiBota71
Flaka KrelaniS'dua t'flas8
Rezarta SmajaPse prite gjatë9
Edea DemaliajBesoj në ëndrra10
YII LimaniShiu11
LYNXSot12
Orges ToçeShi diamantësh13
Genc SalihuKëtu14

Advertentie