Bosnië & Herzegovina

BOSNIE & HERZEGOVINAKIEV 2017

Land haakt officieel af voor editie in Kiev

Bosnië & Herzegovina zal niet deelnemen aan het komende songfestival in Oekraïne. Voor de editie van 2016 werden voldoende financiële middelen én sponsors gevonden om deel te nemen, maar de financiële problemen van omroep BHRT gooien nu weer roet in het eten. De omroep heeft nu officieel laten weten er volgend jaar niet bij te zullen zijn.

De nationale omroep van Bosnië & Herzegovina heeft al enkele maanden opnieuw te kampen met geldnood en die problemen raken maar niet opgelost. BHRT haalt haar inkomsten uit belastingen, maar het parlement slaagt er maar niet in om een nieuwe regelgeving goed gekeurd te krijgen waardoor de omroep amper geld ziet binnen komen. Een ander probleem is het vinden van sponsors. Na het slechte resultaat van vorig jaar staat niemand te springen om veel geld te investeren in een dure songfestivaldeelname. Ook de Bosnische overheid zelf zou niet veel interesse hebben in een nieuwe deelname. Lejla Babovic, delegatieleidster voor het land, zegt dat het onverantwoord is om volgend jaar deel te nemen, gezien de financiële toestand van de omroep. Exit Bosnië & Herzegovina dus.

Vorig jaar was er wel interesse in een deelname. Na drie jaar van afwezigheid (door diezelfde geldproblemen) maakte het land in Stockholm een comeback en ook één van hun vorige kandidaten was weer van de partij. Zanger Deen (in 2004 nam hij deel met In The Disco) bracht samen met Dalal, Ana Rucner en Jala de song Ljubav Je, maar ze strandden op de ondankbare elfde plaats in de eerste halve finale. Ze deden heel wat wenkbrauwen fronsen met hun act vol drama over de vluchtelingencrisis. Was dit hun voorlopig laatste deelname?

play

Advertentie