Bosnië & Herzegovina

BOSNIE & HERZEGOVINASTOCKHOLM 2016

Bosnische inzending al op 19 februari bekend

Er zijn meer details bekend geraakt over de inzending van Bosnië & Herzegovina. Het lied, gezongen door Deen & Dalal, zal in het Bosnisch gezongen worden. Op vrijdag 19 februari stellen ze het voor.

Eind november maakte de Bosnische omroep bekend dat Deen & Dalal het land zal vertegenwoordigen, samen met de bekende Kroatische celliste Ana Rucner. Lejla Babovic, hoofd van de Bosnische delegatie, heeft in een interview met de krant Faktor bevestigd dat hun lied in het Bosnisch gezongen zal worden.

Dat was ook het geval toen Bosnië & Herzegovina voor het laatst deelnam in 2012. Maya Sar werd destijds achttiende in de finale in Bakoe met Korake ti znam. Het duo zal de song voor eerste keer live brengen tijdens een show op de staatsomroep BHRT, op vrijdag 19 februari. Om 20.10 uur start een uitzending vanuit het stadhuis in Sarajevo, waarin het geselecteerde drietal de song in première zal laten gaan. Dat meldt het Bosnische nieuwsmedium Klix.

De Bosnische omroep heeft overigens grote namen opgetrommeld om de uitzending te verfraaien. Naast Maya Sar zal ook de Kroatische deelneemster uit 2012 Nina Badrić, optreden. Topact wordt Marija Šerifović, de Servische winnares uit 2007.

Het eerste optreden in Stockholm volgt niet in mei, maar op zaterdag 27 februari. De drie treden dan op tijdens een speciaal evenement in de Zweedse hoofdstad.

‘Bosnisch klinkt veel beter dan het Engels’, vindt Babovic die door deze keuze op hoge punten hoopt van de andere Balkanlanden. Het Bosnische lied werd geschreven door rapper Jasmin Fazlil Jala en de populaire zangeres Zuzi Zu. ‘We zijn nog aan het twijfelen over de songtitel. Er komt sowieso een videoclip, maar hoe die er zal uitzien, hangt af van het budget. We willen alleszins inzetten op de natuurlijke schoonheid van Bosnië & Herzegovina’, klinkt het.

Meer informatie over de Bosnische kandidaten vind je hier. Bosnië & Herzegovina nam in 1993 voor het eerst als onafhankelijk land deel aan het songfestival. In 2006 boekten ze hun beste notering, toen Hari Mata Hari op de derde plaats finisthe met Lejla. Het land zal voor het eerst op een songfestival op Zweedse bodem aantreden, en dat in de tweede helft van de eerste halve finale, op dinsdag 10 mei.

Advertentie