Duitsland

DUITSLANDKIEV 2017

Vernieuwde voorronde op 9 februari

Op donderdag 9 februari volgend jaar kiezen de Duitsers hun songfestivalinzending voor 2017. De voorronde ondergaat enkele wijzigingen na twee opeenvolgende laatste plekken.

Vanaf vandaag kunnen jonge zangers en zangeressen zich inschrijven via de officiële Duitse songfestivalwebsite. In totaal zullen dertig kandidaten weerhouden worden voor castingrondes, die het televisiescherm evenwel niet zullen halen. Van hen zullen de vijf beste deelnemers geselecteerd worden om tegen elkaar te strijden in de nationale finale, Eurovision Song Contest – Unser Song 2017. Die gaat op donderdag 9 februari 2017 om 20.15 uur op antenne op Das Erste, de Duitse Eén.

In de nationale finale, die live vanuit Keulen wordt uitgezonden en maar liefst drie uur in beslag zal nemen, worden de kandidaten bijgestaan door een zeskoppige liveband onder leiding van Wolfgang Dahlheimer. De presentatie is opnieuw in handen van Barbara Schöneberger. Nieuw is een driekoppige vakjury die elk optreden zal becommentariëren. De juryleden zijn Lena Meyer-Landrut (foto), winnares van het songfestival 2010 en ook de kandidate van 2011, Tim Bendzko en Florian Silbereisen.

unsersong

De juryleden mogen hun ongezouten meningen geven, maar hebben geen stemrecht: enkel de Duitse kijkers maken de eindbeslissing via televoting. Een andere nieuwigheid is de Europese stemmingbarometer: de show wordt live gestreamd via Eurovision.tv, en via de officiële app van het Eurovisiesongfestival kunnen kijkers van de show uit het hele Europese continent hun voorkeur doorgeven. De ‘Europese stemmen’ tellen niet mee voor het eindresultaat, maar moeten dienen om het Duitse publiek een indicatie te geven van waar Europa van houdt.

Een dergelijke barometer lijkt geen slecht idee op basis van de afgelopen songfestivalresultaten van het land: de afgelopen vier songfestivals haalden onze oosterburen de top-15 van het klassement in de finale niet, met zowel in 2015 als 2016 een allerlaatste plaats.

Advertentie