Duitsland

DUITSLANDMALMO 2024VOORRONDES 2024

Isaak voor Duitsland naar Songfestival

Negen kandidaten namen het gisteravond laat tegen elkaar op in Das deutsche Finale 2024. Een combinatie van televoting (50%) en internationale jury (50%) besliste wie het felbegeerde ticket naar Malmö in de wacht mocht slepen. Met een totaalscore van 24 punten, het maximum, kwam Isaak als winnaar uit de bus.

play

Uiteenlopende jurypunten

De internationale jury werd vertegenwoordigd door Zwitserland, Kroatië, Spanje, Litouwen, het Verenigd Koninkrijk, IJsland, Oostenrijk en organiserend land Zweden. Onder meer ex-kandidaten Luca Hänni, Katrina Leskanich en Cesár Sampson werden opgetrommeld om de punten voor te lezen. Die lagen bij het begin van de puntentelling ver uiteen, maar met een totaalscore van 74 punten wist de jonge zanger Isaak alsnog de nummers twee (Max Mutzke) en drie (Bodine Monnet) ver achter zich te laten.

Favoriet bij kijkers

Nadat de jurypunten bekendgemaakt waren, kregen de kijkers thuis nog een dikke tien minuten tijd om hun favoriet naar de eindzege te stemmen. De Duitse programmamakers kwamen bijzonder origineel uit de bus door de obligatoire wachttijd op te vullen met een ode aan ABBA, waarin de negen kandidaten én presentatrice Barbara Schöneberger enkele nummertjes uit het rijkgevulde repertoire van de Zweedse popgroep playbackten.

Eenmaal we dat moment van plaatsvervangende schaamte achter de kiezen hadden, werden de jurypunten geconverteerd naar de gekende set van één tot twaalf. Naar eigen zeggen om de optelsom te vergemakkelijken. Het was immers vrijdagavond voor iedereen. Daarna werden de punten van de televoting toegevoegd. Ook door de kijker thuis werd Isaak beloond met het hoogste aantal punten, twaalf dus. Met zijn popsong Always on the Run mag de jongeman over een kleine drie maanden de Duitse driekleur vertegenwoordigen in Malmö. Hieronder nog even alle resultaten op een rijtje.

#Deelnemer(s)LiedInternationale JuryTelevotingTotaalPlaats
3IsaakAlways on the Run1212241
9Max MutzkeForever Strong1010202
7RykOh Boy58133
6Bodine MonetTears like Rain84124
4GalantKatze65115
8Marie ReimNaiv46106
1NinetyNineLove on a Budget3367
5FloryanScars1238
2LeonaUndream You2139

Ex-kandidaat

Isaak nam het onder meer op tegen Max Mutzke. De Duitse popzanger mocht in 2004 zijn land vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival in Istanboel, waar hij knap achtste eindigde met het nummer Can’t Wait Until Tonight. Geen herkansing voor Max Mutzke dit jaar. De man moest de duimen leggen voor Isaak en eindigde vrijdagavond tweede met zijn nummer Forever Strong.

play

Hekkensluiter 

Er wacht Isaak de – niet onmogelijke – taak om het resultaat van Lord of the Lost te verbeteren. De groep eindigde vorig jaar als rode lantaarn op het Eurovisiesongfestival in Liverpool. Ook de jaren daarvoor was het armoe troef voor de Duitsers op het Songfestival. Een enkel succesje van Michael Schulte (2018) buiten beschouwing gelaten eindigde het land aan de Rijn de afgelopen tien jaar steeds in de onderste regionen. Benieuwd of Isaak het tij kan doen keren voor de Duitsers.

Advertentie