DENEMARKENSTOCKHOLM 2016

Deens vakjurylid blundert

In Denemarken is ophef ontstaan vanwege de punten die vakjurylid Hinda Heick heeft toegekend. Ze heeft immers haar ranglijst andersom ingediend waardoor haar favoriete act onderaan kwam te staan.

De 69-jarige singer-songwriter Hilda Heick, die dit jaar ook de Deense voorronde presenteerde vanuit de green room, heeft geblunderd toen ze haar stem als vakjurylid uitbracht. Ze gaf zondagochtend aan de Deense pers te kennen dat haar ranglijst andersom geïnterpreteerd moest worden. Zo zette ze Georgië op kop, gevolgd door Oekraïne en Kroatië. Die landen waren net haar minst favoriete inzendingen. Zij gaf haar 12 punten aan Australië, gevolgd door Nederland, Rusland, Frankrijk en België.

Dat heeft zijn gevolgen voor de punten. Jamala uit Oekraïne kreeg oorspronkelijk twaalf punten van de Deense jury, nu zijn er dat geen enkel meer. Australië krijgt nu twaalf in plaats van tien punten. Het verandert op zich niets aan de winnaar. Oekraïne blijft nummer 1, maar nu met 522 punten. Australië heeft 513 punten, Rusland 494. België blijft op tien met 181 punten, hetzelfde puntenaantal, en Nederland krijgt er drie punten bij en komt uit op 156 punten.

“Het gaat om een menselijke fout. Gelukkig heeft dit invloed op de winnaar van het songfestival. Voor Oekraïne maakt het op zich niks uit”, aldus Jan Lagermand Lundme, hoofd entertainment bij de Deense omroep DR.

Advertentie