Denemarken

DENEMARKENLIVERPOOL 2023

Denemarken maakt acht kandidaten bekend, finale op 11 februari

De Deense openbare omroep DR heeft de acht kandidaten bekendgemaakt die strijden om Reddi (foto) op te mogen volgen als vertegenwoordiger op het Eurovisiesongfestival. In Melodi Grand Prix, op zaterdag 11 februari, krijgen de Denen de kans te beslissen wie na twee gemiste finales eindelijk nog eens door de halve finale mag proberen geraken. Ook de liedjes zijn al uit (zie onderaan artikel).

De acht artiesten zullen tijdens de liveshow optreden om de kijkers, die tot de show al vijf dagen hebben kunnen stemmen, te overtuigen om tot bij de laatste drie te geraken. Die drie treden dan nog eens op, waarna het publiek en de jury elk de helft van de punten uit delen.

New York

Onder de artiesten bevinden zich geen bekende namen. Zo is er maia maia, die pas vorige zomer afstudeerde aan de muziekacademie. Nadien trok ze naar New York, waar ze optrad in grote en kleine zalen. Ze richtte er haar eigen platenlabel op, organiseerde haar eigen optredens, maakte zelf haar muziekvideo’s en deed ook het promoten, boekingen, schrijven en produceren zelf.

Metallica en Rammstein

Ook Mariyah LeBerg, van Deens-Libanese afkomst, heeft al heel wat ervaring opgedaan, over heel Europa, de VS en Azië. Ze waagde zich al aan genres als reggae, rap en punk. Voor Melodi Grand Prix schreef ze samen met een Noor. Nicklas Sonne, de derde deelnemer, trad al op in het voorprogramma van Metallica en Rammstein. Verder is er ook de jonge muzikant Frederik Leopold en de zussen Eyjaa. Die laatste wonen in Denemarken maar hebben ouders van IJslandse afkomst.

TikTok

Reiley, geboren en grootgebracht op de Faeröer, is een succesvolle TikTok-artiest, met meer dan tien miljoen volgers. Zo heeft hij al fans tot in Zuid-Korea. Micky Skeel is een muzikant met een pak ervaring. Al meer dan twintig jaar schrijft hij liedjes voor zichzelf en voor artiesten als Cliff Richard en Måns Zelmerlöw. Afwachten tot 11 februari wie van hen op het voorplan kan treden en de aandacht van heel Europa krijgt.

Hieronder de lijst van deelnemende liedjes.

  1. Eyjaa – I Was Gonna Marry Him
  2. Frederik Leopold – Stuck On You
  3. maia maia – Beautiful Bullshit
  4. Mariyah LeBerg – Human
  5. Micky Skeel – Glansbillede
  6. Nicklas Sonne – Freedom
  7. Reiley – Breaking My Heart
  8. Søren Torpegaard Lund – Lige her
play
play
play
play
play
play
play
play

Advertentie