Denemarken

DENEMARKENKIEV 2017

Vijf ‘superfans’ bepalen 50% van de uitslag

De Deense nationale omroep DR heeft het stemsysteem van de nationale selectie voor het songfestival grondig aangepast. De traditionele jury van experten zal vervangen worden door een groep van vijf ‘superfans’, die maar liefst de helft van de uitslag voor Dansk Melodi Grand Prix 2017 zullen bepalen.

Gisteren werden de tien artiesten voor de Deense nationale selectie onthuld. 25 februari zullen ze strijden voor het ticket naar Kiev. Zoals gewoonlijk zal de uitslag bepaald worden door een combinatie van televoting en jury. DR zal echter de jury deze keer heel anders invullen. Ze maken korte metten met de experten en plaatsen vijf fans in de jury, naar eigen zeggen superfans, die de helft van de uitkomst van de wedstrijd zullen bepalen. Ze zullen punten geven in het eerste gedeelte van de finale en zullen ook hun zeg hebben in de superfinale, waar de drie liedjes met de meeste punten zullen verder strijden.

DR heeft de fans al eerder in het selectieproces invloed gegeven door een aantal van de 1115 ingezonden liedjes aan hen voor te leggen. De omroep gaat dus nog een stapje verder door de fans deze enorme invloed te laten hebben bij het kiezen van een winnaar.

Advertentie