Estland

ESTLANDEX-DEELNEMERSKIEV 2017

Vijf ex-songfestivalkandidaten in voorronde 2017

De Estse omroep ERR heeft op televisie de twintig kandidaten bekendgemaakt die volgend jaar deelnemen aan Eesti Laul, de lokale songfestivalvoorronde.

Aan de editie van 2017 nemen alvast vijf mensen met een songfestivalverleden deel. Ivo Linna vertegenwoordigde zijn land samen met Maarja-Liis Ilus in 1996, en het duo werd toen vijfde. Koit Toome zat in 1998 aan de piano op het ESF in Birmingham en eindigde twaalfde. Lenna Kuurmaa vertegenwoordigde Zwitserland in 2005 als lid van de band Vanilla Ninja, en daar werd ze negende mee. Laura, die in duet gaat met Koit Toome, nam ook in 2005 deel, maar dan voor haar thuisland. Met de groep Suntribe bleef zij evenwel steken in de halve finale. Ten slotte is er nog Elina Born (rechts op de foto, copyright: EBU), die in 2015 de zevende plek wegkaapte in duet met Stig Rästa en hun song Goodbye to Yesterday.

Verder hebben Daniel Levi, Kerli, Liis Lemsalu en Rasmus Rändvee eerder al deelgenomen aan de voorronde, zonder die evenwel ooit te winnen. Kerli scoorde in 2008 nog een Europese hit met Walking On Air, en heeft in 2003 ook nog deelgenomen aan de Zweedse voorronde Melodifestivalen, zonder al te veel potten te breken.

Het volledige deelnemersveld van Eesti Laul 2017, op alfabetische volgorde:

Deelnemer(s)Nummer
Almost NaturalElectric
Alvistar Funk AssociationMake Love, Not War
AngeeliaWe Ride With Our Flow
AntsudVihm
AriadneFeel Me Now
Carl-PhilipEverything But You
Close To Infinity ft. Ian KarellSounds Like Home
Daniel LeviAll I Need
Elina BornIn or Out
Ivo LinnaSuur loterii
Janno Reim & KosmosValan pisaraid
KerliSpirit Animal
Koit Toome ja LauraVerona
Laura PritsHey Kiddo
Leemet OnnoHurricane
Lenna KuurmaaSlingshot
Liis LemsaluKeep Running
Narl-Kristjan & Whogaux ft. MaianHave You Now
Rasmus RändveeThis Love
Uku SuvisteSupernatural

De voorronde wordt naar goede gewoonte over drie zaterdagavonden afgewerkt. Op zaterdag 11 en 18 februari staan telkens tien kandidaten tegenover mekaar. Een combinatie van televoting en jurystemming bepaalt de uitslag, en uit elke halve finale gaat de top vijf naar de finale. Die wordt net als eerder dit jaar gehouden in de Saku Suurhall, waar ook het Eurovisiesongfestival 2002 plaatsvond. De tien finalisten worden opnieuw beoordeeld door het publiek en de jury, maar de gezamenlijke top drie stoot door naar de superfinale. Daarin heeft de Estse kijker het laatste woord.

Advertentie