IJsland

IJSLAND

Dit zijn kandidaten IJslandse preselectie ‘Söngvakeppnin 2024’

Of we het eiland terugzien in Malmö blijft onzeker, maar de IJslandse omroep RÚV heeft alvast de tien kandidaten bekendgemaakt die deelnemen aan Söngvakeppnin 2024.

In onderstaande tabel vind je de tien weerhouden deelnemers terug, samen met de IJslandse en Engelstalige songtitels. In de halve finales, op 17 en 24 februari, nemen er telkens vijf het tegen elkaar op. Twee ervan krijgen via televoting een finaleticket, waarna een vakjury een vijfde finalist aanduidt.

Deelnemer(s)IJslandse titelEngelse titelHF
AnitaStingum afDownfall1
BlankiflúrSjá þigLove You1
CeaseToneFlow1
SunnyFiðrildi1
VæbBíómyndMovie Scene1
Bashar MuradVestrið villtWild West2
Heiðrún AnnaÞjakaður af ást2
Hera BjörkVið förum hærraScared of Heights2
MaiaaFljúga burtBreak Away2
Sigga ÓzkUm allan alheiminnInto the Atmosphere2

In de halve finales treden alle kandidaten verplicht in het IJslands op. Voor de finale, op zaterdag 2 maart, mogen kandidaten de oversteek maken naar het Engels. De bedoeling is dat de uiteindelijke winnaar van Söngvakeppnin bij een (inmiddels eventuele) Songfestivaldeelname in dezelfde taal zingt.

Beluister alle songs

Bij de namen vallen er twee op: Hera Björk (foto) nam in 2010 deel aan het Songfestival en eindigde met Je ne sais quoi 19e in de finale in Oslo. Bashar Murad is een Palestijnse singer-songwriter die eerder samenwerkte met Hatari, de groep die vijf jaar geleden onder IJslandse vlag in Tel Aviv deelnam en onder meer opviel door het zwaaien met Palestijnse vlaggen.

Alle songs zijn intussen te beluisteren op de website van omroep RÚV en ook via Spotify:

Overleg met omroep

Zoals we eerder schreven is de IJslandse deelname aan de Eurovisie-editie van 2024 nog lang niet zeker. De winnaar van de preselectie zal in overleg met de plaatselijke publieke omroep bepalen of het eiland daadwerkelijk van de partij zal zijn in Malmö.

Haakt IJsland straks af voor Songfestival in Malmö?

IJsland op het Songfestival

IJsland neemt sinds 1986 deel aan het Songfestival. Het land won nog nooit. In 1999 en 2009 behaalde het zijn beste resultaat tot hiertoe: een 2e plek in de finale met respectievelijk All Out of Luck van Selma en Is It True? van Johanna.

Op het Songfestival 2023 in Liverpool werd IJsland vertegenwoordigd door Diljá. Power eindigde 11e in de 2e halve finale.

Advertentie