IJsland

IJSLANDTEL AVIV 2019

IJsland sleutelt aan voorronde voor 2019

Na vier opeenvolgende uitschakelingen in de halve finale gooit de IJslandse omroep RÚV het roer een klein beetje om voor 2019. Minder liedjes en een meer verspreide instroom moeten ervoor zorgen dat het eiland voor het eerst sinds 2014 nog eens de finale haalt.

De omroep maakte bekend dat er net als in de vorige jaren twee halve finales en een finale komen. Die worden gehouden op 9 en 16 februari en op 2 maart. In totaal zullen tien songs deelnemen aan de voorronde, terwijl dat er nog twaalf waren in eerdere edities van de voorronde Söngvakeppnin. Hoeveel er doorstoten naar de finale en hoe dat zal gebeuren, werd nog niet meegegeven.

Waar tot voor kort enkel met een open inschrijving werd gewerkt waaruit liedjes werden weerhouden voor deelname, wordt er voor 2019 met een drieledig systeem gewerkt. De open inschrijving blijft overeind, maar de RÚV zal daarnaast ook zelf aankloppen bij componisten om liedjes neer te pennen en daar een geschikte artiest bij te zoeken. Bovendien wordt er net als in landen als Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland ook gewerkt met een zogenaamd songwriting camp, waar componisten samen zitten om te werken aan liedjes. Ook daaruit zullen enkele van de resultaten te zien zijn in Söngvakeppnin 2019.

Begin volgend jaar wordt de volledige deelnemerslijst vrijgegeven. Op 2 maart weten we wie Ari Ólafsson opvolgt en de niet al te moeilijke taak krijgt beter dan hem te doen. Arme Ari finishte troosteloos laatste in de eerste halve finale in Lissabon, en kreeg van de televoters zelfs nul (punten) op het rekest.

Advertentie