Italië

ITALIEMALMO 2024

Angelina Mango wint ‘Festival van Sanremo 2024’

Het 74ste Festival van Sanremo zit er alweer op, de winnaar is bekend. Angelina Mango heeft na een superfinale met vijf de wedstrijd van het Italiaanse lied gewonnen. Die krijgt nu ook als eerste de kans het land te vertegenwoordigen op het komende Eurovisiesongfestival 2024 in Malmö. Het is de eerste keer sinds 2014 dat een vrouw het festival wint. Italië is als land van de Big Five zeker van de finale en zien we dus meteen in de finale op 11 mei.

In die superfinale stonden behalve de uiteindelijke winnaar ook nog Annalisa, Geolier, Ghali en Irama. Mahmood (ESF 2019 & 2022) viel net buiten de top vijf. Iedere dag kon gestemd worden, door verschillende groepen. De eerste dag was dat de pers, de tweede en derde dag het publiek en een radiojury, de vierde dag stemmen zowel pers, publiek als de radiojury. Ook tijdens de finale op zaterdag konden al deze groepen stemmen. Tijdens de superfinale had de stem van elk van deze groepen volgend gewicht: 34% van de stemmen kwam van het publiek, 33% van de pers alsook 33% van de radiojury.

Top vijf

Iedere dag werd de top vijf bekendgemaakt aan het einde van de show, dus niet meer de volledige lijst zoals vorig jaar. Onderaan dit artikel kun je telkens die top bekijken. Enkel bij het begin van de finale werd een volledige voorlopige rangschikking getoond. Angelina Mango stond voorafgaand aan de finale op een tweede plaats in het algemene klassement.

Opvallend: op het einde van de finale werden de percentages van de televoting op het scherm getoond. Uit die cijfers blijkt dat Geolier maar liefst 60% van de televoting in de superfinale wist te verzamelen. De jonge rapper werd vermoedelijk flink gesteund door zijn thuisstad Napels. Angelina moest het met 16% van de stemmen van de kijker doen. In combinatie met de stemmen van de pers en radiojury ontving ze 40% van de stemmen. Geolier moest bij die optelsom vrede nemen met 25%.

Herbeleef hieronder het moment waarop de winnaar bekend werd gemaakt:

Eerbetoon aan overleden vader

Angelina Mango is een Italiaanse singer-songwriter. Afgelopen week was ze één van de revelaties van het Italiaanse muziekfestival. De jonge zangeres veroverde de harten van Italië met haar La Noia. Tijdens de coveravond deed ze hetzelfde met La rondine, een eerbetoon aan haar overleden vader. Ze debuteerde dit jaar in Sanremo en wint dus meteen bij haar eerste poging. Tijdens een persconferentie bevestigde de zangeres dat ze Italië zal vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival 2024.

Beluister hieronder de Italiaanse inzending voor Malmö 2024.

play

Bekijk hieronder alle resultaten van afgelopen week:

#Deelnemer(s)LiedPlaats in finalePlaats in superfinale
Alessandra AmorosoFino a qui9
AlfaVai!10
Angelina MangoLa noia1
AnnalisaSinceramente3
BigMamaLa rabbia non ti basta22
Bnkr44Governo punk28
ClaraDiamanti grezzi24
Dargen D'AmicoOnda alta20
DiodatoTi muovi13
EmmaApnea14
Fiorella MannoiaMariposa15
Fred De PalmaIl cielo non ci vuole30
GazzelleTutto qui11
GeolierI' p' me, tu p' te2
GhaliCasa mia4
Il TreFragili12
Il VoloCapolavoro8
IramaTu no5
La SadAutodistruttivo27
Loredana BertèPazza7
MahmoodTuta gold6
ManinniSpettacolare26
Mr. RainDue altalene17
NegramaroRicominciamo tutto19
Renga & NekPazzo di te25
Ricchi e PoveriMa non tutta la vita21
Rose VillainClick Boom!23
SangiovanniFiniscimi29
Santi FrancesiL'amore in bocca18
The KolorsUn ragazzo, una ragazza16

Advertentie