Italië

ITALIE

Data ‘Sanremo 2025’ bekend, finale op 8 februari

De data van het volgende Italiaanse Festival van Sanremo zijn bekendgemaakt. De eerste show vindt plaats op dinsdag 4 februari, de finale gaat door op zaterdag 8 februari. Voor die editie zal een aantal wijzigingen te bemerken zijn.

Zo zal na vijf edities voor het eerst sinds 2019 niet langer het ondertussen vertrouwde gezicht van Amadeus te zien zijn. Hij wordt als artistiek directeur en presentator van het festival opgevolgd door Carlo Conti. Die laatste presenteerde al eerder de wedstrijd in 2015, 2016 en 2017.

Minder deelnemers

Conti heeft ondertussen aangekondigd wat wijzigingen door te voeren. Zo nam vorig jaar een recordaantal artiesten deel, namelijk 30. Dat aantal wil Conti nu terugbrengen naar een lager aantal, in een poging alle shows te laten aflopen om ten laatste 1.00 uur ’s nachts. Het aantal deelnemers varieerde van 20 in 2018 tot 28 in 2023.

Nog een wijziging is dat de drie winnaars van de nieuwelingenversie van het festival, Sanremo Giovani, niet langer deel zullen nemen bij de gevestigde waarden. Dat was iets wat Amadeus in 2019 ingevoerd had, waardoor Mahmood na bij de nieuwelingen meteen ook bij de gevestigde waarden kon winnen. Al was Amadeus daar zelf niet consequent in, want in 2020 en 2021 waren de giovani toch weer een volledig aparte categorie.

Vijf avonden

Aan de indeling van de avonden verandert tot nader order niks. De eerste avond treden nog altijd alle artiesten op, de tweede en derde avond zingt telkens de helft van de deelnemers. De vierde avond is coveravond, de vijfde en laatste avond treden weer alle artiesten op. Dan weten we wie Angelina Mango (foto) opvolgt en de kans krijgt Italië te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival in Zwitserland.

Advertentie