Italië

ITALIELIVERPOOL 2023

Deelnemers ‘Festival van Sanremo 2023’ bekend

In Italië zijn 22 artiesten bekendgemaakt die deel zullen nemen aan het volgende Festival van Sanremo van 7 tot en met 11 februari 2023. De winnaar van het festival is ook meteen degene die Italië zal vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival drie maanden later in Liverpool. Onder de deelnemers zullen de volgers van het festival een aantal namen herkennen.

Zo namen maar liefst 13 van de 22 al eens eerder deel aan het festival, waaronder twee ook aan het Eurovisiesongfestival. Anna Oxa nam deel in 1989 met Fausto Leali en Avrei voluto, zij werden negende in Lausanne. Tien jaar later won Anna Sanremo nog een keer, maar op dat moment nam Italië niet deel aan het Songfestival. In 2013 was er Marco Mengoni met L’essenziale, hij werd in Malmö zevende voor Italië.

Nieuwelingen

Bij de 22 artiesten voegen zich nog zes anderen, die later bekend zullen zijn. In Area Sanremo werden in november nieuwe artiesten gekozen die deel mogen nemen aan Sanremo Giovani, in december, de officiële nieuwelingencategorie van het festival. Een aantal jaren terug vond dit nog plaats tijdens de week zelf, nu mogen zes daarvan meteen bij de gevestigde waarden voor een miljoenenpubliek optreden, weliswaar met een ander lied dan tijdens de voorronde.

Vijf avonden

Voor wie Sanremo nieuw is, hier kort wat tijdens het festival gebeurt. Het festival vindt plaats over maar liefst vijf lange avonden in het theater van de stad Sanremo. Gedurende de eerste twee avonden zingt telkens de helft van de deelnemers het eigen lied. Dan stemmen alleen de jury’s. Op de derde avond treedt iedereen nog eens op met de eigen inzending, dan worden de punten gedeeld gegeven door het publiek en een demoscopische jury. De vierde avond, 10 februari, is coveravond. Alleen of met een andere bekende artiest brengen de deelnemers een bekend nationaal of internationaal lied. Op de laatste avond zingt iedereen nogmaals het eigen lied, waarna de top drie doorgaat naar de ultieme stemronde. Dan stemmen zowel het publiek, de jury’s als een demoscopische jury.

Hierbij de bekendgemaakte lijst, in alfabetische volgorde. De namen met een * bij, zijn degene die al eerder deelnamen aan Sanremo. Ondertussen is ook de finale van Sanremo Giovani gehouden, de winnaars hiervan zullen deelnemen aan Sanremo 2023 in februari. Die vind je in een aparte lijst hieronder. Ook de titels van de liedjes van de 22 artiesten die er al waren, zijn bekendgemaakt.

 1. Anna Oxa* – Sali (Canto dell’anima)
 2. Ariete – Mare di guai
 3. Articolo 31 – Un bel viaggio
 4. Colapesce & DiMartino* – Splash
 5. Coma_Cose* – L’addio
 6. Elodie* – Due
 7. Gianluca Grignani* – Quando ti manca il fiato
 8. Giorgia* – Parole dette male
 9. I Cugini di Campgna – Lettera 22
 10. Lazza – Cenere
 11. LDA – Se poi domani
 12. Leo Gassman – Terzo cuore
 13. Levante* – Vivo
 14. Madame* – Il bene nel male
 15. Mara Sattei – Duemilaminuti
 16. Marco Mengoni* – Due vite
 17. Moda’ – Lasciami
 18. Mr. Rain – Supereroi
 19. Paola* & Chiara* – Furore
 20. Rosa Chemical – Made in Italy
 21. Tananai* – Tango
 22. Ultimo* – Alba
 1. gIANMARIA
 2. OLLY
 3. Sethu
 4. Shari
 5. Will
 6. Colla Zio

Advertentie