Italië

ITALIEMALMO 2024

Dit zijn deelnemers ‘Festival van Sanremo 2024’ in Italië

Met de aankondiging van de nieuwe kandidaten voor het Festival van Sanremo 2024, van 6 tot en met 10 februari, is de opwinding en anticipatie onder muziekliefhebbers in Italië en liefhebbers van Italiaanse muziek wereldwijd enorm.

Zeg niet zomaar Songfestivalvoorronde tegen het Festival van Sanremo. Het Festival van het Italiaanse lied is een van de meest prominente en langstlopende muziekfestivals ter wereld, dat traditioneel doorgaat in het Teatro Ariston in Sanremo.

Het festival, dat al langer bestaat dan het Songfestival en er de inspiratie voor was, staat bekend om zijn rijke geschiedenis, culturele betekenis en zijn vermogen om opkomend talent te presenteren naast gevestigde artiesten.

Andrea Bocelli en Måneskin

Het festival, dat jaarlijks plaatsvindt, heeft een indrukwekkende lijst van eerdere winnaars en deelnemers die later internationaal succes hebben behaald.

Voorbeelden zijn Eros Ramazzotti, Laura Pausini, Andrea Bocelli en recent Måneskin. Het dient als een springplank voor artiesten om hun muziek aan een breed publiek te presenteren en heeft vaak een significante impact op de Italiaanse muziekindustrie en daarbuiten.

Nog drie namen niet bekend

Terwijl het festival de nieuwe kandidaten voor 2024 aangekondigd heeft, zijn er verschillende opkomende talenten en gevestigde artiesten die in de schijnwerpers staan en die het podium zullen betreden met hun unieke stijlen en veelbelovende muzikale talent.

De namen van de gevestigde waarden zijn al bekend, daar komen later deze maand nog drie nieuwelingen bij, voorheen een aparte categorie tijdens het festival zelf. Twaalf nieuwe talenten strijden op 19 december voor die drie plaatsen. Zo zullen uiteindelijk dertig artiesten aan de start staan in februari. Update: de laatste drie namen zijn gekozen, zij wonnen Sanremo bij de nieuwelingen en krijgen zo een ticket voor het grote Sanremo in februari.

Het festival, met traditioneel veel gasten en gastpresentatoren, waaronder Marco Mengoni op de eerste avond, zal dus ook ruimte bieden aan nieuw talent dat nog niet zo bekend is bij het grote publiek, maar potentieel heeft om indruk te maken met een innovatief geluid en artistieke visie.

Dit is een van de kenmerken van Sanremo, het biedt niet alleen een platform voor gevestigde artiesten, maar ook voor nieuwkomers die hun stempel willen drukken in de muziekwereld. Controverse kan traditioneel ook niet ontbreken tijdens deze week.

Nieuwe en terugkerende namen

Onder de kandidaten voor Sanremo 2024 bevinden zich opvallende namen uit verschillende muziekgenres. Sommigen van hen zijn al bekend in de Italiaanse muziekscene en namen al eerder deel, terwijl anderen mogelijk hun grote doorbraak zullen ervaren via dit prestigieuze evenement. Hieronder de lijst van 30.

 1. Fiorella Mannoia – Mariposa
 2. Geolier – I p’ me, tu p’ te
 3. Dargen D’Amico – Onda alta
 4. Emma (ESF 2014) – Apnea
 5. Fred De Palma – Il cielo non ci vuole
 6. Angelina Mango – La noia
 7. La Sad – Autodistruttivo
 8. Diodato (ESF 2020) – Ti muovi
 9. Il Tre – Fragili
 10. Renga Nek – Pazzo di te
 11. Sangiovanni – Finiscimi
 12. Alfa – Vai!
 13. Il Volo (ESF 2015) – Capolavoro
 14. Alessandra Amoroso – Fino a qui
 15. Gazzelle – Tutto qui
 16. Negramaro – Ricominciamo tutto
 17. Irama – Tu no
 18. Rose Villain – Click Boom!
 19. Mahmood (ESF 2019 en 2022) – Tutta gold
 20. Loredana Bertè – Pazza
 21. The Kolors – Un ragazzo una ragazza
 22. Big Mama – La rabbia non ti basta
 23. Ghali – Casa mia
 24. Annalisa – Sinceramente
 25. Mr Rain – Due altalene
 26. Maninni – Spettacolare
 27. Ricchi e Poveri (ESF 1978) – Ma non tutta la vita
 28. Clara – Diamanti grezzi
 29. Santi Francesi – L’amore in bocca
 30. BNKR44 – Governo punk

Ervaren rotten op het Songfestival

Het is altijd spannend om te zien welke artiesten tijdens het Festival van Sanremo de harten van het publiek zullen veroveren en de editie van 2024 lijkt geen uitzondering te zullen zijn. Met een eclectische mix van genres, talenten en stijlen belooft het festival opnieuw een spektakel te worden dat de muziekwereld zal inspireren en beïnvloeden.

Verschillende artiesten namen al eerder deel aan de wedstrijd, een aantal van hen ook al aan het Songfestival. Diodato had dat bijvoorbeeld in 2020 moeten doen.

Muzikale diversiteit

Naast de competitieve aspecten van het festival biedt Sanremo ook een platform voor muzikale diversiteit en creativiteit. Het dient als een viering van muziek in al zijn vormen en blijft een belangrijke gebeurtenis voor zowel artiesten als muziekliefhebbers wereldwijd.

Sanremo 2024 belooft een opwindende en gedenkwaardige gelegenheid te worden waar nieuwe sterren kunnen schitteren en waar de wereld kan kennismaken met opwindende muzikale ontdekkingen.

Het blijft een cultureel hoogtepunt dat de rijke en gevarieerde muziekscene van Italië viert en tegelijkertijd een platform biedt voor innovatie en creativiteit in de muziekindustrie. Oh ja, de winnaar krijgt ook het Italiaanse ticket voor het volgende Eurovisiesongfestival, in Malmö. Maar dat is dus niet de hoofdzaak bij deze wedstrijd.

Advertentie