Italië

ITALIE

Diodato wint ‘Festival van Sanremo’ in Italië

De zanger Diodato heeft de 70e editie van Sanremo gewonnen met Fai rumore én gaat voor Italië naar het Songfestival 2020. Dat werd vannacht bij de persconferentie meteen bevestigd, het was de eerste vraag die een journalist stelde. Zo zien we Francesco Gabbani toch niet opnieuw op het Songfestival, hij werd tweede.

Al had winnaar Diodato op voorhand ook al verklapt dat hij naar het Songfestival zou gaan. De Italiaanse omroep wou namelijk van elke deelnemer op voorhand weten of hij of zij een tripje naar Rotterdam zag zitten of niet. Het Italiaanse Sky berichtte een half uur vóór de bekendmaking van de uitslag al dat Diodato de winnaar was van Sanremo. Een lek of een conceptbericht dat per ongeluk al online gezet was? Net als vorig jaar is de winnaar niet unaniem verkozen, niet alle jury’s hadden dezelfde winnaar. Uiteindelijk werd Diodato bevestigd als winnaar, al moesten we na de sluiting van de stemming nog een uur wachten op de uitslag. RAI had nog een aantal intervalacts voorzien, onder andere iemand die Queens Bohemian Rhapsody kwam zingen.

Lange rit

Op de eerste avond brachten de eerste vier artiesten uit de nieuwelingencategorie hun lied in een duel, waarna telkens iemand door mocht naar de halve finale op vrijdag. Daarna was het aan 12 artiesten uit de categorie ‘gevestigde waarden‘. De dag nadien werd hetzelfde herhaald met de andere artiesten, al werd bij de gevestigde waarden nog niemand naar huis gestuurd.

Op de tweede avond werd een algemene rangschikking bekendgemaakt, waarvoor een jury van 300 mensen had mogen stemmen. Francesco Gabbani stond toen eerste. Hij werd in 2017 al zesde op het festival in Kiev.

Duetten

Donderdag was duetavond. Ter gelegenheid van de 70ste editie van Sanremo moest een klassieker uit de Sanremo-geschiedenis gezongen worden, in plaats van het eigen lied. Op de voorlaatste avond, vrijdag, was al de winnaar van Sanremo Giovani bekendgemaakt, de nieuwelingencategorie van het festival. Daar is Leo Gassmann de winnaar geworden, met zijn lied Vai bene così. Die avond stond Francesco Gabbani nog op 1, Diodato was op dat moment zesde in het algemeen klassement.

Op vrijdag mocht de pers stemmen en was het opeens Diodato die aan de top van het klassement stond. Zaterdag, voor de finale, werden alle stemmen samengeteld. Francesco Gabbani bleek de televoting gewonnen te hebben, maar alles samen was het dus Diodato die aan het langste eind trok.

Diodato

Diodato (voornaam Antonio) had in 2014 al eens deelgenomen aan Sanremo bij de nieuwelingen en werd toen tweede. Hij won al een MTV Italian Music Award voor Beste Nieuwe Generatie. Ondertussen heeft de zanger drie studioalbums uitgebracht en komende week, op Valentijn, wordt zijn vierde uitgebracht.

De vraag is nu alleen nog hoe zijn Fai rumore zal klinken in Rotterdam. Er is de drie minuten-regel dus moet er nog ongeveer een halve minuut van het nummer geknipt worden.

Advertentie