Italië

ITALIEKIEV 2017

Finale van ‘Festival van San Remo’ op 11 februari

Het Festival van San Remo, sinds 1951 al hét jaarlijkse Italiaanse muziekfestijn, wordt volgend jaar gehouden tussen dinsdag 7 en zaterdag 11 februari. Dat maakte omroep RAI bekend.

Net als vorig jaar zal ook nu weer de winnaar van de competitie gevraagd worden om Italië te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival. Die winnaar mag ook vriendelijk bedanken voor die eer, en dat is wat in februari dit jaar nog gebeurde. Laureaat Stadio zag af van deelname, waarop runner-up Francesca Michielin (foto: EBU) toezei om deel te nemen. Met No Degree of Separation bleef ze in Stockholm steken op een zestiende plek.

Aan de 67e editie zullen opnieuw twintig artiesten deelnemen. De selectieprocedure is ongewijzigd en blijft redelijk complex. Er is een onderscheid tussen de categorieën Campioni, met gevestigde artiesten die deelnemen en waarvan de winnaar mogelijk naar het songfestival gaat, en Nuove proposte, met nieuwe talenten. Een overzicht:

VerloopCampioniNuove ProposteStemsysteem
Dinsdag 7 februariDe 22 kandidaten brengen hun nieuwe song. De stemming wordt geopend en loopt door tot aan het einde van donderdagavond.-Een persjury (50%) en televoting (50%)
Woensdag 8 februariElf van de twintig kandidaten brengen hun nieuwe song. De top zes gaat naar de finale.Vier kandidaten brengen hun song. De top twee gaat naar de finale.Een persjury (50%) en televoting (50%)
Donderdag 9 februariElf van de twintig kandidaten brengen hun nieuwe song. De top zes gaat naar de finale.Vier kandidaten brengen hun song. De top twee gaat naar de finale.Een persjury (50%) en televoting (50%)
Vrijdag 10 februariDe 22 kandidaten coveren een bekende song. De top twaalf van de stemmingen van de afgelopen avonden samen gaat door naar de finale. Voor de tien afvallers gaan de stemlijnen opnieuw open, tot zaterdagavond.De vier finalisten brengen hun song, waarna de eindwinnaar gekozen wordt.Een vakjury (30%), een panel van muziekfans (30%) en televoting (40%)
Zaterdag 11 februariDe top drie van de afvallers wordt aangekondigd en vervoegt de twaalf finalisten. In totaal zijn er dus vijftien. De top drie gaat door naar de superfinale, waarna daaruit de eindwinnaar gekozen wordt. Dat gebeurt telkens met hetzelfde stemsysteem hier rechts in de tabel.-Een vakjury (30%), een panel van muziekfans (30%) en televoting (40%)

Als land van de Grote Vijf staat Italië meteen in de finale van het Eurovisiesongfestival 2017, op zaterdag 13 mei.

Advertentie