Italië

ITALIE

‘Sanremo 2024’ gaat door van 6 tot en met 10 februari

Het Festival van het Italiaanse lied, kortweg Sanremo genoemd, gaat in 2024 door in het Teatro Ariston van 6 tot en met 10 februari. De winnaar van de liedjeswedstrijd met 26 deelnemers vertegenwoordigt Italië op het volgende Eurovisiesongfestival. De alweer 74ste editie wordt voor de laatste keer gepresenteerd door Amadeus, eveneens artistiek directeur.

Welke artiesten deel zullen nemen tijdens die week, is nog niet geweten. Wel geweten is dat Amadeus na vijf edities afscheid neemt als presentor en als artistiek directeur. Onder zijn bewind won Italië één keer het Eurovisiesongfestival (Måneskin) en werd het een keer zesde (Mahmood & Blanco) en afgelopen editie in Liverpool vierde (Marco Mengoni, foto). Afwachten of hij voor volgend jaar opnieuw een artiest tot Sanremo toelaat die een topnotering voor Italië op het Songfestival noteert. De winnaar van deze Italiaanse wedstrijd, de inspiratie voor het Songfestival, kennen we op zaterdag 10 februari.

Artiesten presenteren

Voor de editie van 2024 heeft Amadeus alvast nog een klein aantal aanpassingen doorgevoerd. Nieuw is dat de artiesten die op woensdag optreden (de helft), aangekondigd zullen worden door de artiesten die op donderdag optreden en andersom. Wie wie aankondigt, wordt geloot in de persruimte. Op de eerste avond treden ze allemaal op. Op vrijdag is het opnieuw coveravond. De deelnemers brengen dan met een andere artiest die niet deelneemt een lied dat ze ook uit hun eigen repertoire mogen kiezen. Uitzondering zijn de artiesten die met twee of meer deelnemen, zij zijn niet verplicht iemand uit te nodigen. Er is geen limiet meer wat de periode betreft wanneer dat lied uitgebracht werd. De superfinale op zaterdag gaat opnieuw tussen vijf artiesten.

Stemsysteem

Nieuw aan het stemsysteem is dat de demoscopische jury verdwijnt. De radio’s echter krijgen een aparte jury, bestaande uit mensen van zowel nationale als lokale radiozenders, die een representatie van het hele Italiaanse grondgebied moeten zijn. Zij geven 33% van de stemmen, net als de jury van de pers/tv/web. Het publiek krijgt 34% van de stemmen. De stemmen die iedere avond gegeven worden, worden bij elkaar opgeteld om iedere dag een nieuw klassement te maken.

Giovani

Voor wie niet kan wachten, vindt eind dit jaar, op 20 december, al Sanremo Giovani plaats. Dat is sinds een aantal jaren niet langer een aparte categorie tijdens het festival, wel een wedstrijd vooraf met nieuwelingen, waarbij de top drie (vorige editie zes) deel mag nemen aan Sanremo bij de gevestigde waarden in februari. Zo won Mahmood in 2019 ook ineens het grote festival. Afwachten of het resultaat opnieuw zoveel controverse oplevert als we van Sanremo gewend zijn.

Advertentie