Italië

ITALIE

‘Sanremo’ ondergaat grote wijziging voor 2019

Het Italiaanse muziekfestival Sanremo, dat naar alle waarschijnlijkheid weer zal dienen om de Songfestivalinzending van het laarsvormige land te selecteren, zal voor zijn 69e editie volgend jaar andere spelregels krijgen. Dat meldt de RAI in een persbericht.

De afgelopen jaren werkte de wedstrijd van de RAI met twee categorieën: de Big, gevestigde artiesten in de Italiaanse muziekwereld, en de Nuove proposte, ofwel aanstormend talent dat een groot podium krijgt. Dat systeem verdwijnt. In plaats daarvan komt er op 20 en 21 december dit jaar Sanremo Giovani, waarin 24 nog nobele onbekende zangers en zangeressen uit het land zich mogen bewijzen voor het grote publiek. Twee van hen worden geselecteerd om deel te nemen aan Sanremo 2019, samen en op gelijke voet met de grote artiesten. Giovani is officieel gericht op jonge artiesten, maar dat heeft kennelijk in Italië een ruim begrip: artiesten tot 36 jaar oud kunnen deelnemen.

De 69e editie van het muziekfestival van Sanremo wordt normaal gesproken volgend jaar tussen dinsdag 5 en zaterdag 9 februari uitgezonden op het eerste net van de RAI. Italiaanse media melden dat die data evenwel nog een week opgeschoven zouden kunnen worden. De organisator van de wedstrijd, Claudio Baglioni, is zelf nog tot november op tournee doorheen Italië, waardoor hij mogelijk te weinig tijd zou hebben om zich voldoende te kunnen focussen op Sanremo.

Meer details en regels werden nog niet vrijgegeven. Het staat nog niet vast dat Sanremo opnieuw gebruikt zal worden om een Italiaans Songfestivalliedje aan te duiden, maar dat wordt wijd en zijd verwacht: in Lissabon finishte het duo Ermal Meta en Fabrizio Moro (foto) verdienstelijk vijfde met Non mi avete fatto niente.

Advertentie