Italië

ITALIETEL AVIV 2019

Vanavond start ‘Sanremo 2019’

Fans van Italiaanse muziek en gepraat kunnen zich weer in de handen wrijven, want de komende vijf opeenvolgende avonden programmeert de RAI het 69e Festival van Sanremo.

24 artiesten nemen deel, waaronder ex-Songfestivalkandidaten Il Volo (foto). Vier jaar na hun zege in het Italiaans muziekfestijn en hun derde plek op de Europese variant in Wenen met Grande amore, waagt het trio opnieuw zijn kans. Twee kandidaten zijn voortgevloeid uit de aparte competitie voor nieuw muziektalent. Zangers Einar en Mahmood waren de twee winnaars van Sanremo Giovani eind vorig jaar, en staan zo deze week met gelijke wapens aan de startblokken. Het volledige deelnemersveld vind je terug in onderstaande tabel:

Deelnemer(s)Nummer
Achille LauroRolls Royce
Anna TatangeloLe nostre anime di notte
ArisaMi sento bene
BoomdabashPer un milione
Daniele SilvestriArgento vivo
EinarParolo nueve
Ex-OtagoSolo una canzone
Enrico NigiottiNonno Hollywood
Federica Carta e ShadeSenza farlo apposta
Francesco RengaAspetto che torni
GhemonRose viola
Il VoloMusica che resta
IramaLa ragazza col cuore di latta
Loredana BertèCosa ti aspetti da me
MottaDov'è l'Italia
MahmoodSoldi
NegritaI ragazzi stanno bene
NekMi farò trovare pronto
Nino D'Angelo e Livio CoriUn'altra luce
Paola TurciL'ultimo ostacolo
Patty Pravo con BrigaUn po' come la vita
Simone CristicchiAbbi cura di me
UltimoI tuoi particolari
Zen CircusL'amore è una dittatura

Tijdens de eerste vier avonden brengen alle 24 kandidaten hun liedjes drie keer, waarvan een keer in duet en in een ander arrangement. Niemand valt af, maar er wordt wel elke avond gestemd door een persjury (30%), een vakjury (30%) en televoting (40%). In de finale zaterdagavond telt de vakjury nog maar mee voor twintig procent van het eindtotaal, en de stemmen van het Italiaanse publiek voor de helft. De top drie plaatst zich voor de superfinale waarin via dezelfde percentages wordt gestemd. De winnaar van Sanremo 2019 mag, maar moet niet naar het Songfestival. Als de laureaat weigert, gaat de RAI zelf op zoek naar een geschikte kandidaat voor Tel Aviv.

Afspraak telkens vanaf 20.35 uur op RAI1, te bekijken in Vlaanderen op kanaal 180 (Telenet), 285 (Proximus) en 717 (TV Vlaanderen).

Advertentie