Italië

ITALIETURIJN 2022

Vijfdaagse ‘Festival van Sanremo’ van start: zo verloopt deze week

Vandaag gaat het unieke vijfdaagse Festival van Sanremo van start, de wedstrijd waarbij het Italiaanse publiek onrechtstreeks de kandidaat voor het Eurovisiesongfestival kiest. De winnaar krijgt namelijk de kans naar het Songfestival te gaan, dit jaar in eigen land in Turijn. 25 artiesten strijden om de winst, waaronder Fabrizio Moro (ESF 2018) en Mahmood (ESF 2019).

De eerste avond van het festival brengen 12 artiesten hun lied, de tweede avond de andere 13. Waar de derde avond vorig jaar een coveravond was, is dat dit jaar de avond waarop alle artiesten nogmaals hun lied zingen. De coveravond is nu de vierde avond. De deelnemende artiesten brengen solo of met een andere artiest een lied uit de muziekgeschiedenis.

De laatste avond, op zaterdag 5 februari, is de grote finale. Dan zingt iedereen nog een keer het eigen lied, op het einde van de avond (zeg maar ’s nachts Sanremo kennende) kennen we de winnaar. Of die dan ook naar het Songfestival gaat, wordt nog dieper in de nacht op de aansluitende persconferentie bekendgemaakt. Sinds Mahmood, die dagen op zijn antwoord liet wachten, moeten artiesten dat op voorhand aan de organiserende omroep RAI laten weten.

Nieuwelingen

Over Mahmood gesproken: net zoals in het jaar dat hij aan Sanremo deelnam, maakt Sanremo Giovani (voor de nieuwelingen) geen deel uit van de shows deze week. In december al, ook in het bekende theater van Sanremo, ging de wedstrijd voor nieuwe artiesten door. Drie winnaars werden gekozen, zij (Yuman, Tananai en Matteo Romano) mogen deelnemen aan het grote festival tussen de gevestigde waarden.

Stemmen

Het stemsysteem van het populairste Italiaanse festival verdient aparte aandacht. Meerdere groepen mensen kunnen namelijk apart stemmen. De eerste en tweede avond komen de punten van tv/geprinte media, online media en een radiojury, elk goed voor 33% van de stemmen. Op de derde avond kan het tv-kijkend publiek voor een eerste keer stemmen, samen met een demoscopische jury (1000 muziekfans die thuis volgen; 50/50). De vierde avond geeft de pers, het tv-kijkend publiek en de demoscopische jury elk 33% van de punten. Tijdens de finale stemt alleen het publiek thuis. Die punten worden samengeteld met die van de avonden ervoor, waarna drie artiesten doorgaan naar een superfinale. Daarin worden de stemmen weer op nul gezet en dan wordt er opnieuw gestemd zoals op de vierde avond. Het orkest stemt sinds vorig jaar niet meer.

Presentatie

De presentatie van Sanremo is voor het derde jaar op rij in handen van artistiek directeur Amadeus en Fiorello. Zij krijgen iedere avond traditioneel bezoek van een aantal gasten en er zijn ook gastoptredens. Onder andere Marco Mengoni (ESF 2013), uiteraard Måneskin en Laura Pausini komen zingen. Verwacht wordt dat tijdens het bezoek van Laura de presentatoren voor het Eurovisiesongfestival in Turijn in mei bekendgemaakt zullen worden. Al weken gaan haar naam en die van Mika en Alessandro Cattelan rond.

Artiesten

Natuurlijk geen festival van het Italiaanse lied zonder artiesten. Dit jaar zijn het er opnieuw 25, nadat er vorig jaar uitzonderlijk 27 deelnamen. Hieronder de volledige lijst.

 1. Achille Lauro – Domenica
 2. Aka7even – Perfetta così
 3. Ana Mena – Duecentomila ore
 4. Dargen D’Amico – Dove si balla
 5. Elisa – O forse sei tu
 6. Emma – Ogni volta è così
 7. Fabrizio Moro – Sei tu
 8. Gianni Morandi – Apri tutte le porte
 9. Giovanni Truppi – Tuo padre, mia madre, Lucia
 10. Giusy Ferreri – Miele
 11. Highsnub & Hu – Abbi cura di te
 12. Irama – Ovunque sarai
 13. Iva Zanicchi – Voglio amarti
 14. La Rappresentante di Lista – Ciao ciao
 15. Le Vibrazioni – Tantissimo
 16. Mahmood feat. Blanco – Brividi
 17. Massimo Ranieri – Lettera al di là del mare
 18. Matteo Romano – Virale
 19. Michele Bravi – Inverno dei fiori
 20. Noemi – Ti amo, non lo so dire
 21. Rettore & Ditonellapiaga – Chimica
 22. Rkomi – Insuperabile
 23. Sangiovanni – Farfalle
 24. Tananai – Sesso occasionale
 25. Yuman – Ora e qui

Controverse

Het Festival van Sanremo is ook altijd goed voor wat controverse, zoals we vorig jaar al in een artikel schreven. Beledigingen, een jouwend publiek, een protesterend orkest en controversiële uitspraken van artistiek directeur/presentator Amadeus. Benieuwd wat we dit jaar mogen verwachten. Of wordt het toch een rustige editie, trouwens opnieuw met publiek?

Advertentie