Malta

MALTA

Malta: ‘X Factor’ geschrapt als selectiemethode Songfestival

In Malta komt er een nieuwe editie van tv-show X Factor. Bij de voorbije twee edities kreeg de winnaar meteen het ticket richting het Songfestival. In 2022 is dat niet het geval. Er komt opnieuw een speciaal festival om de Maltese inzending aan te duiden.

Dit artikel werd voor het eerst gepubliceerd op 22 juni 2021 en aangepast op 19 oktober.

De voorronde Malta Eurovision Song Contest wordt nieuw leven ingeblazen. Die voorronde werd al gebruikt van 2011 tot en met 2015, in 2016 om de artiest te kiezen en in 2017 en 2018. De finale voor 2022 zal plaatsvinden in februari, een exacte datum is er nog niet. 16 liedjes zullen daaraan deelnemen, nadat in een halve finale zes liedjes afgevallen zijn.

Jason Micallef van het cultureel agentschap van Valletta zei al dat ‘het een wijze beslissing is van het nieuwe management van omroep PBS om de winnaar van X Factor niet langer aan te duiden als Songfestivalartiest, maar via een speciaal festival.’ Volgens de man zullen veel Maltese artiesten, liedjesschrijvers en componisten blij zijn met deze ommezwaai. Daar heeft Micallef trouwens een punt. Zodra X Factor werd ingevoerd als selectiemethode, klaagden verschillende artiesten dat ze geen kans meer kregen om Malta te vertegenwoordigen op het Songfestival.

Gesjoemel met belastinggeld? 

De twee vorige winnaressen van X Factor, Michela en Destiny, deden het helemaal niet slecht op het Songfestival in respectievelijk Tel Aviv en Rotterdam. Voorafgaand aan het festival van dit jaar stond Malta zelfs op één bij de bookmakers. Een favorietenrol die inzending Je me casse niet kon waarmaken in de finale. In Malta is er dan ook ophef ontstaan over Destiny’s deelname aan het Eurovisiesongfestival, nu blijkt dat belastinggeld gebruikt zou zijn door de publieke omroep om haar positie bij die bookmakers te verbeteren.

Advertentie