Malta

MALTA

Malta: ‘X Factor’ geschrapt als selectiemethode Songfestival

In Malta komt er een nieuwe editie van tv-show X Factor. Bij de voorbije twee edities kreeg de winnaar meteen het ticket richting het Songfestival. In 2022 is dat niet het geval. Volgens de voorzitter van het cultureel agentschap van Valetta komt er opnieuw een speciaal festival om de Maltese inzending aan te duiden.

Zal de bekende en beruchte voorronde Malta Eurovision Song Contest nieuw leven worden ingeblazen? Dat is nog niet zeker. Jason Micallef zegt voorlopig enkel dat ‘het een wijze beslissing is van het nieuwe management van omroep PBS om de winnaar van X Factor niet langer aan te duiden als Songfestivalartiest, maar via een speciaal festival.’ Volgens de man zullen veel Maltese artiesten, liedjesschrijvers en componisten blij zijn met deze ommezwaai. Daar heeft Micallef trouwens een punt. Zodra X Factor werd ingevoerd als selectiemethode klaagden verschillende artiesten dat ze geen kans meer kregen om Malta te vertegenwoordigen op het Songfestival.

Gesjoemel met belastinggeld? 

De twee vorige winnaressen van X Factor, Michela en Destiny, deden het helemaal niet slecht op het Songfestival in respectievelijk Tel Aviv en Rotterdam. Voorafgaand aan het festival van dit jaar stond Malta zelfs op één bij de bookmakers. Een favorietenrol die inzending Je me casse niet kon waarmaken in de finale. In Malta is er dan ook ophef ontstaan over Destiny’s deelname aan het Eurovisiesongfestival, nu blijkt dat belastinggeld gebruikt zou zijn door de publieke omroep om haar positie bij die bookmakers te verbeteren.

Advertentie