Malta

MALTA

Gebruikte Malta belastinggeld voor bookmakers en sociale media?

In Malta is ophef ontstaan over Destiny’s deelname aan het Eurovisiesongfestival, nu blijkt dat belastinggeld gebruikt zou zijn door de publieke omroep om haar positie bij de bookmakers te verbeteren en voor influencers op sociale media, die dan promotie zouden voeren voor Destiny.

Een minister die op het kabinet van de eerste minister van het land werkt, ontving berichten dat een deel van het budget dat het Songfestivalteam van Malta toegekend was, gebruikt zou zijn om te gokken op de kandidaat van Malta, Destiny. Dat verbetert dan haar positie bij de bookmakers. Die minister heeft nu een audit besteld om de uitgaven rond het jaarlijkse festival te controleren. Behalve dat zou ook geld gebruikt zijn om influencers op sociale media te betalen, die dan promotie voor Destiny zouden voeren.

Het misbruik van geld is door het bestuur van de publieke omroep PBS, waarvan de aan het Songfestival deelnemende omroep TVM het tv-kanaal is, bij de verantwoordelijke minister gesignaleerd. Bronnen zeggen dat iemand bij PBS informeel toegegeven heeft dat inderdaad geld gebruikt is voor buitenlanders om te gokken op Destiny om de competitie te winnen. Ook het toerisme-orgaan van de overheid, de Malta Tourism Authority, heeft geld gespendeerd om de Maltese inzending te promoten, ongeveer € 350.000.

Verzoek volledige uitgaven

Ook in 2016 was er al iets te doen rond de uitgaven rond het Songfestival. De krant Times of Malta had een verzoek wegens vrijheid van informatie ingediend om een volledig overzicht te krijgen van alle uitgaven door de publieke omroep en andere overheidsdepartementen aan het Songfestival. Dat verzoek werd geweigerd. Ook toen ging het over ongeoorloofde uitgaven om de Maltese kandidaat, toen Ira Losco, te promoten. Gelekte documenten toonden uitgaven van meer dan € 200.000, al zou het echte bedrag nog hoger gelegen hebben.

Een parlementslid van de oppositiepartij noemt het ironisch dat de bevoegde minister nu een audit uit laat voeren, hoewel hij zelf al advertenties met zijn foto had laten verspreiden en uit een rapport bleek dat hij niet alle info daarover verstrekt had. Het oppositielid stelt daarover de vraag of de bevoegde minister die € 7000, de kostprijs van de advertenties, terug zal betalen. Die laatste heeft de advertenties altijd verdedigd.

Ontslag

Het is niet de eerste keer dat deze minister onder vuur ligt. Hij werd ook al ondervraagd door de politie wegens beschuldigingen van betrokkenheid bij een bankoverval in 2010. ‘In elk ander democratisch land in Europa zou elke minister in zijn functie onmiddellijk zijn ontslag hebben genomen, maar Abela is een minister op Malta en niet in een ander Europees land. Het gaat niet om zijn schuld of onschuld, het gaat om zijn politieke verantwoordelijkheid.’ In Malta ligt de regering al langer onder vuur wegens vermeende corruptie, zeker toen bleek dat mensen in de overheid onder de vorige premier betrokken zouden zijn bij de moord op journaliste Daphne Caruana Galizia.

Advertentie