Noorwegen

NOORWEGENVOORRONDES 2020

Noren breiden voorronde fors uit in 2020

Europese omroepen lijken steeds vroeger naar buiten te komen met informatie over hun Songfestivalselecties. Eerder raakte al bekend dat Tsjechië volgend jaar voor het eerst sinds 2008 een nationale finale op tv plant, en nu komt de Noorse NRK met meer informatie over de show in 2020.

De lokale nationale finale Melodi Grand Prix wordt volgend jaar zestig (Noorwegen debuteerde dan ook in 1960 op het Songfestival), en dat wordt groots gevierd. Er komen niet minder dan vijf halve finales en een finale, met een sterk regionale focus. Hoewel alle uitzendingen rechtstreeks zullen worden uitgezonden vanuit de hoofdstad Oslo (op de finale na), worden in de halve finales telkens andere landsdelen belicht. Noord-Noorwegen, Oost-Noorwegen, Zuid-Noorwegen, West-Noorwegen en Midden-Noorwegen krijgen elk hun eigen halve finale, met telkens artiesten uit de betreffende regio’s die het tegen elkaar opnemen. Anders dit jaar is dat er geen internationale jury zal zijn, alles wordt bepaald door de stemmen van de mensen thuis.

Vijfentwintig deelnemers

Ondanks wilde verhalen van veertig deelnemers heeft producer Stig Karlsson onlangs bevestigd dat ze het houden op vijfentwintig. Er komen in totaal vijf halve finales en één grote finale. Per halve finale zijn er vier deelnemers en er zal telkens maar één act doorstoten naar de finale. Toch zal de finale met tien worden gehouden. De acts die doorgaan uit de halve finales zijn allemaal gekozen door het publiek. Een vakjury deelt ook nog eens vijf wildcards uit. Die wildcards hoeven niet deel te nemen aan een halve finale maar zijn rechtstreeks geplaatst voor de finale. Om het allemaal eerlijk te laten verlopen, zal er elke halve finale een wildcard worden voorgesteld. Die deelnemer brengt dan ook zijn of haar nummer zodat iedereen even veel aandacht krijgt.

Minder inzendingen dan 2019

Nummers insturen kan niet meer, dat werd afgesloten op 31 juli. Waar er vorig jaar nog meer dan duizend aanmeldingen waren, moest de omroep het dit jaar doen met de helft minder. Het gaat dan ook meer om kwaliteit. In de nieuwe regels staat ook dat minstens één van de schrijvers van Noorse afkomst moet zijn. Volgens Karlsson ligt dat mee aan de basis van het minder aantal inschrijvingen. Hij is er wel zeker van dat ze een paar hele sterke nummers hebben dit jaar.

Data ook bekend

  • Halve finale 1: 11 januari 2020
  • Halve finale 2: 18 januari 2020
  • Halve finale 3: 25 januari 2020
  • Halve finale 4: 1 februari 2020
  • Halve finale 5: 8 februari 2020
  • Finale: 15 februari 2020

Van Trondheim naar Oslo

Ondertussen weten we dat die finale voor het eerst in 31 jaar niet in hoofdstad Oslo plaats zal vinden, maar in Trondheim, dat meer noordoostelijk ligt ten opzichte van Oslo. Stig Karlsen, hoofd van de Noorse delegatie en producent van MGP 2020, vertelt daarover het volgende:

‘We zijn opgewonden om de nationale finale naar Trondheim te verhuizen volgend jaar. We hopen dat de mensen in Trondheim klaar zijn om er een enorme viering voor iedereen van te maken. We hebben naar 800 liedjes geluisterd en zijn in contact geweest met vele artiesten. Vijf daarvan zijn direct gekwalificeerd en uiteindelijk zullen we tien finalisten hebben die zullen strijden om Noorwegen te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival in Rotterdam in mei 2020.

Ik kan jullie geweldige liedjes beloven, geweldige artiesten, vuurwerk, confetti, geweldige presentatoren en alles wat je verwacht van MGP. We zijn natuurlijk ook blij om KEiiNO opnieuw te verwelkomen na het ongelofelijke jaar dat ze hadden.’

Dit jaar werd Noorwegen op het ESF vertegenwoordigd door het trio KEiiNO. Spirit in the Sky behaalde het meeste punten bij de televoting maar moest uiteindelijk toch genoegen nemen met een vijfde plaats. Na een correctie van de EBU werd dit zelfs de zesde plaats.

play

Advertentie