Rusland

RUSLANDKIEV 2017

Deelname in Kiev nog steeds onzeker

Het is nog steeds niet 100% bevestigd of Rusland al dan niet zal deelnemen aan het komende songfestival. Nu blijkt dat het land waarschijnlijk zelfs niet aanwezig zal zijn op de bijeenkomst van alle delegatiehoofden, die over enkele dagen staat gepland.

De Russische omroep houdt al maandenlang de lippen stijf op elkaar en heeft nog niets officieels gelost. Rusland werd weliswaar opgenomen in de officiële deelnemerslijst van de EBU die eind vorig jaar werd gepubliceerd, maar nadien werd het opnieuw angstvallig stil. Op fansites en sommige Russische media circuleren al mogelijke namen, maar het is onbekend in hoeverre het gaat om informatie van insiders of puur giswerk.

Naar 42 landen?

Al sinds fanfavoriet Sergey Lazarev (foto) de duimen moest leggen voor de Oekraïense Jamala vorig jaar, wordt er druk gespeculeerd over de Russische deelname. Het is niet evident voor Rusland om deel te nemen aan een songfestival dat wordt gehouden in een land waar het ook geopolitiek al enkele jaren vlak flink mee overhoop ligt. Enkele dagen na de zege van Oekraïne in Stockholm berichtten we al dat een meerderheid van de Russen liever niet wilde dat hun land deelnam aan het songfestival 2017. Dat aantal zou nu al gestegen zijn tot 60 of zelfs 80 procent, volgens verschillende opiniepolls.

Nu is er een nieuw signaal dat aangeeft dat we mogelijk opnieuw met ‘slechts’ 42 in plaats van 43 landen zouden zitten. Pavlo Shylko, de woordvoerder van het songfestival 2017 van de staatsomroep UA:PBC, de vroegere NTU, zei in een interview met het Oekraïense medium Ukrinform dat er geen Russische delegatie aanwezig zal zijn op de Head of delegations meeting, ofwel de vergadering van de delegatiehoofden van de – nu nog – 43 deelnemende landen. “De Russische delegatie heeft zich niet geregistreerd, noch ons een aanwezigheidslijst bezorgd. Er is ook geen hotel geboekt. De kans dat ze er niet bij zullen zijn, is 90%”, schat Shylko.

De website ESCKAZ meldt ook dat verschillende artisten die zich gemeld hadden bij de Russische omroep om deel te nemen het deksel op de neus hebbben gekregen. Hen zou verteld zijn dat Rusland zich mogelijk zal terugtrekken.

Financieel staartje

Ook in de Russische media is het songfestival en de twijfelachtige deelname inmiddels een groot gespreksonderwerp geworden. Dmitry Peskov, het pershoofd van de Russische president, liet optekenen dat er bezorgdheid is: “Gezien de locatie van het songfestival dit jaar, kunnen er veiligheidsproblemen optekenen.” De EBU heeft al meerdere malen verzekerd dat de veiligheid van álle deelnemers gewaarborgd wordt, maar die boodschap is duidelijk in dovemansoren beland.

Moest de Russische staatsomroep effectief beslissen om zich terug te trekken, zou dat een financieel staartje krijgen. Als een land zo dicht bij het songfestival zelf afzegt, zou het alsnog het volledige deelnamebedrag moeten ophoesten.

De bijeenkomst van delegatiehoofden staat gepland voor 12 en 13 maart, nu zondag en maandag. Uit elk deelnemend land reist een kleine delegatie af naar de locatie van het songfestival om officieel haar inzending te overhandigen aan de EBU en de zaal te bezoeken.

Advertentie