Liverpool 2023

LIVERPOOL 2023LIVERPOOL INFO

Dit is startvolgorde halve finales Songfestival 2023

Op woensdag 22 maart maakte de EBU via het YouTube-kanaal van het Eurovisiesongfestival de startvolgordes bekend voor de twee halve finales van de editie van 2023. Die vindt plaats op 9, 11 en 13 mei in het Britse Liverpool.

Sinds 2013 wordt de volgorde niet meer willekeurig geloot, maar bepaald door de producenten van de wedstrijd. Daarbij zijn ze gebonden aan de resultaten van de allocation draw. Die vond dit jaar in januari plaats en plaatste België in de eerste helft van de tweede halve finale, op donderdag 11 mei. Onze noorderburen komen twee dagen eerder al aan de bak.

Dit is loting halve finales Songfestival 2023: België in 2e halve finale op 11 mei

1e halve finale

De eerste halve finale, op dinsdag 9 mei, wordt op gang getrapt door de Noorse Alessandra met haar Queen of Kings. Topfavoriete Loreen uit buurland Zweden kreeg de 11e startpositie toegewezen. Het Nederlandse duo Mia Nicolai en Dion Cooper staat als veertiende en voorlaatste op het programma, terwijl Käärijä uit Finland met Cha Cha Cha de hekkensluiter van dienst is.

Samen met de nieuw ingevoerde internationale televoting stemmen ook kijkers uit Duitsland, Frankrijk en Italië mee in de eerste halve finale. De vakjury’s hebben vanaf dit jaar enkel nog stemrecht in de finale.

2e halve finale

De Scandinavische landen krijgen twee keer de eer om te openen. Reiley uit Denemarken mag op donderdag 11 mei de tweede liveshow vanuit de Liverpool Arena op gang trappen. Sinds zijn overwinning in Eurosong werd Gustaph getipt als opener van zijn halve finale, maar de organisatoren van het festival dachten daar duidelijk anders over. België komt als 5e op het appel, na de inzending uit Estland en voor die van Cyprus. De groep Voyager uit Australië sluit semi twee af.

Naast de zestien deelnemende landen mogen ook kijkers in Oekraïne, Spanje en het Verenigd Koninkrijk mee de uitslag bepalen, evenals de internationale televoting.

Advertentie