Liverpool 2023 halve finale 2

logo
Datum
11-05-2023
Locatie
Liverpool
Aantal deelnemers
26
Winnaar
Voyager - Promise (Australië)

Op donderdag 11 mei was het tijd voor de tweede halve finale van het 67ste Eurovisiesongfestival. Zestien landen streden om tien plekjes in de finale, en werden bij het stemmen vergezeld door kijkers uit Spanje, Oekraïne en het Verenigd Koninkrijk. Ook kijkers uit niet-deelnemende landen konden in deze halve finale stemmen onder de ‘Rest of the World’-stemmen.

Over 2023

De tweede halve finale ving aan met een korte throwback naar de eerste halve finale waarin alle hoogtepunten nog eens werden samengevat. Commentaar hierbij werd voorzien door de Oekraïense presentator en commentator Timoer Mirosjnytsjenko (JESF 2009, presentator & ESF 2017, presentator). Een echte openingsact was er niet voor deze halve finale. Na het korte filmpje werden de drie presentatoren van dinsdag meteen geïntroduceerd, die nogmaals het thema United by Music in de verf gingen zetten. Omstreeks vijf na negen, en na het accent van een Britse die Frans spreekt voor de tweede avond op rij als belangrijkste binnenkomer te gebruiken, kwam de eerste deelnemer al op het podium.

16 landen in de tweede halve finale

De verliezers en de winnaars

Reiley, een Faeröers zanger, mocht de tweede halve finale openen. Het TikTok-wonder won in februari de Deense preselectie Dansk Melodi Grand Prix en mocht nu bewijzen wat hij waard was op het Songfestivalpodium. Na een kleine zes seconden ging het al mis voor de jongeheer: een papier in de vorm van een hart dat op de camera was geplakt, moest er door de jonge zanger afgehaald worden. Een leuk effect, maar dat verdomde papier bleek iets te stevig aan de camera vast te hangen. Na enkele pogingen lukte het uiteindelijk toch, maar het gaf hem zichtbaar stress. Die stress was ook duidelijk hoorbaar in verschillende delen van het nummer. Een 14de  plaats was dan ook zijn lot. Denemarken mistte opnieuw een finale.

Roemenië en Griekenland leken in 2022 een nieuwe adem gevonden te hebben, in 2023 was die al opnieuw verdwenen. De Griekse omroep had de 16-jarige Deens-Griekse Victor Vernicos – op een controversiële manier – via een interne selectie aangeduid. Zijn jeugdig enthousiasme was aanstekelijk, maar op de eerste repetitiebeelden was duidelijk te zien dat de Grieken niet goed hadden nagedacht over het gebruik van het podium. Ook vocaal leek het niet al te best. Er werden nog geen enkele wijzigingen aangebracht, maar op een paar dagen tijd konden ze ook geen bergen meer verzetten. Toen de jonge zanger besefte dat hij zich niet had weten te plaatsen, uiteindelijk werd hij dertiende, waren de emoties groot. Roemenië koos dit jaar opnieuw voor de vertrouwde show Selecţia Naţională 2023 om de inzending voor het Songfestival te kiezen.

De 18-jarige Theodor Andrei met zijn D.G.T. (Off and On), een nummer over een liefdesverhaal, was mogelijk de opvallendste kandidaat van deze halve finale. Het nummer, de kledij en het optreden, het was allemaal uniek. Uniek mag het dan zijn geweest, een stemmenkanon was het vast en zeker niet: Theodor eindigde op een 15de plaats met 0 punten. Hetzelfde aantal punten werd trouwens ook behaald door de heren van Piqued Jacks uit San Marino die terechtkwamen op de laatste plaats. Ook Georgië was dit jaar opnieuw terug te vinden in de onderste regionen. Het land was in 2007 bij hun debuut ongelooflijk sterk begonnen, maar lijkt de perfecte formule voor het Songfestival niet meer te vinden. De laatste finaleplaats dateert al van 2016, maar liefst zeven jaar geleden. Dit jaar probeerden ze het met Iru, een zangeres die ooit het Junior Eurovisiesongfestival won met de groep Candy, maar ook zij bleef steken op een 12de plaats.

De vertegenwoordigers uit Australië, Oostenrijk en Polen hadden dan weer reden tot juichen. Zij wisten een top drie notering te behalen in deze halve finale. Teya en Salena brachten een broodnodige verlossing voor Oostenrijk na enkele magere jaren op het Songfestival. Australië wist met de groep Voyager voor de derde keer sinds 2015 een halve finale te winnen, al zal de plaats in het uitzendschema, met name helemaal als laatste, daar mogelijk ook wel toe bijgedragen hebben. Blanka, een rijzende ster in eigen land, won in februari de Poolse nationale selectie. Die overwinning was controversieel, aangezien het gerucht de ronde ging dat de Poolse omroep TVP en de jury een duidelijke boon hadden voor de zangeres en haar hadden laten winnen. Ook haar vocale prestaties waren tijdens die selectie ondermaats. Die twijfels waren grotendeels weg op het Songfestivalpodium en ook aan het optreden was duidelijk gewerkt.

De andere gekwalificeerden en de pechvogel

Monika Linkytė, die in 2015 al een keer op het Songfestivalpodium stond samen met Vaidas Baumila, keerde terug voor Litouwen. Ze kan terugblikken op een mooie tweede deelname want zowel in de tweede halve (4de plaats) als in de finale (11de) haalde ze een betere klassering dan in 2015. De band Joker Out uit Slovenië was voor de eerste keer op het Songfestival aanwezig, maar zorgde wel voor een Sloveense remonte. Met een plek in de top 5 in de tweede halve finale zorgden de jongens voor één van de beste Sloveense resultaten in een halve finale. Alleen Maja Keuc (ESF 2011) moeten ze laten voorgaan. Brunette uit Armenië zette dan weer verder wat Rosa Linn een jaar eerder opnieuw was gestart: een plek claimen voor Armenië in de finale.

Cyprus probeerde het dit jaar met Andrew Lambrou, een Australische zanger. Het legde hen geen windeieren, want ook hij zorgde opnieuw voor een finaleplaats na een jaar bankzitten. Het Songfestival is een familie-evenement dacht de Albanese omroep RTSH, laten we dus een hele familie naar Liverpool sturen. Albina en de volledige Familja Kelmendi deden hun best op het podium. Vocaal zat het altijd wel al goed bij de familie, maar aan het optreden kon nog gewerkt worden. Dat er duidelijk aan gewerkt was, was zichtbaar op het podium. De laatste plek voor de finale ging naar Alika en haar ballade Bridges.

De pechvogel van deze halve finale was de vertegenwoordiger uit IJsland: Diljá. De 21-jarige zangeres bleef met haar Power hangen op een 11de plaats. In tegenstelling tot de eerste halve finale, waar het verschil tussen de 10de en 11de plaats slechts drie punten bedroeg, was het verschil in deze halve finale 30 punten. Over het algemeen was trouwens duidelijk dat de kijker heel gelijkaardig stemde. De punten werden verdeeld onder alle tien gekwalificeerden, terwijl de deelnemers die buiten de top 10 eindigden slechts enkele punten kregen, of soms een hoog punt uit een buurland.

België en Nederland

België werd dit jaar vertegenwoordigd door Gustaph met zijn aanstekelijke Because of You. In 2023 was het opnieuw aan de VRT om een inzending te selecteren voor het Eurovisiesongfestival. Na enkele jaren van interne selecties koos de openbare omroep opnieuw voor een nationale finale: Eurosong 2023. Voorafgaand aan de uitzending op 14 januari leek het te gaan tussen The Starlings (Tom Dice & Kato), Cherine en gala dragot. Op het einde van de puntentelling bleken alle favorieten Gustaph te moeten laten overgaan, hoewel hij zowel bij de jury als bij het publiek nooit op een eerste plaats was geëindigd. Dit leidde tot consternatie in binnen- en buitenland, waarbij velen wezen op de stemproblemen die tijdens de uitzending merkbaar waren op het platform VRT MAX.

De zanger liet zich niet van de wijs brengen en zette zijn voorbereiding voor Liverpool verder. Hoewel de zogenaamde bookmakers in aanloop van het Songfestival niet positief waren over zijn kansen, sloeg dat volledig om tijdens de week van het Songfestival. Uiteindelijk wist hij zich op comfortabele manier te kwalificeren voor de finale. Hij eindigde op een 8ste plaats met 90 punten. Het verschil tussen de 4de en 8ste plaats bedroeg slechts 14 punten.

Nederland nam deel aan de eerste halve finale.

De pauze en de punten

Na alle zestien artiesten te hebben aangehoord, was het ook ditmaal weer tijd voor de belangrijkste activiteit van de avond: de stemming, de woorden ‘Europe, start voting now!’ klonken opnieuw om de stemming in te luiden. Slechts voor tien landen uit deze halve finale was er een plekje in de finale voorzien. Zoals gewoonlijk kon er maximaal 20 keer gestemd worden en was stemmen op het eigen land niet toegelaten. Peppa Pig die de polonaise danst met alle kandidaten was trouwens het eerste wat de Europese kijker kreeg te zien als interval act.

Om Oekraïne extra in de verf te zetten, was er een medley te zien van enkele bekende Oekraïense niet-Songfestivalnummers. De medley werd gebracht door Mariya Yaremchuk (ESF 2014, Oekraïne), Otoy en Zlata Dziunka (JESF 2022, Oekraïne). Nadien volgde een optreden van drie dragqueens genaamd Miss Demeanour, Miss Mercedes Bends en Tomara Thomas. Zij verschenen nadat de drie presentatrices in de Queen Machine op het podium waren gestapt. De dragqueens brachten ook een medley van de nummers Free Yourself, Free Your Mind, Free en We Got Love. Het laatste nummer was de Australische inzending uit 2018. Het optreden, dat een kleine vijf minuten duurde, werd aangekondigd onder de titel “Be Who You Wanna Be”. Nadien volgde een filmpje met vier schoolkinderen uit Liverpool die de backstage van het Eurovisiesongfestival gingen ontdekken.

Ook de obligatoire interviews met enkele artiesten van de Big Five-landen mochten niet ontbreken. TVORCHI (Oekraïne), Mae Muller (Verenigd Koninkrijk) en Blanca Paloma (Spanje) mochten tijdens de tweede halve finale hun nummer komen promoten. Na een goede twee uur was het tijd voor de bekendmaking van de tien finalisten. Zoals gewoonlijk gebeurde dit in willekeurige volgorde.

Onmiddellijk na afloop van de finale werden de gedetailleerde rangschikkingen per land vrijgegeven. Australië won met lichte voorsprong de halve finale voor Oostenrijk en Polen. Zoals je hieronder kan zien, onder de tab ‘Details publiek’, stemde Europa heel gelijklopend. IJsland en Georgië wisten enkele lage punten in de wacht te slepen en een twaalf van een buur te ontvangen. Ook Cyprus en Denemarken kregen enkel punten van landen uit de – ruimere –  regio. Onder de landen die naar de finale doorstootten, waren de 12 punten verdeeld.

De 12 punten van de ‘Rest of the World’-stemming ging naar Albanië, 10 naar Armenië en 8 naar Oostenrijk. Ze hadden ook enkele punten (resp. 3 en 1) over voor IJsland en Georgië.

Resultaten

Details totaalDetails juryDetails publiek
Artiest Pos Pt. Jury Pub #
- - - - -
- - - - -
- - - - -
1 149
uaalambecydkeegegrisltatplrosmsiesgb
71246710127412888106678
0
149
uaalambecydkeegegrisltatplrosmsiesgb
71246710127412888106678
16
2 137
uaalamaubecydkeegegrisltplrosmsiesgb
51031210566468610781067
0
137
uaalamaubecydkeegegrisltplrosmsiesgb
51031210566468610781067
13
3 124
uaalambecydkeegegrisltatrosmsiesgb
127876788510127328410
0
124
uaalambecydkeegegrisltatrosmsiesgb
127876788510127328410
9
4 110
uaalaubecydkeegeisatplrosmsiesgb
105658510104561122512
0
110
uaalaubecydkeegeisatplrosmsiesgb
105658510104561122512
15
5 103
uaalamaubecydkeegegrisltatplroesgb
645832271217101212123
0
103
uaalamaubecydkeegegrisltatplroesgb
645832271217101212123
10
6 99
uaalaubecyeegegrltatplrosmsies
3821210312814564110
0
99
uaalaubecyeegegrltatplrosmsies
3821210312814564110
2
7 94
uaalamaubedkeegegrisltatplrosmsiesgb
461010445512542741434
0
94
uaalamaubedkeegegrisltatplrosmsiesgb
461010445512542741434
6
8 90
uaalamaucydkeegegrisltatplsmsiesgb
131748431751235786
0
90
uaalamaucydkeegegrisltatplsmsiesgb
131748431751235786
5
9 82
amaubecydkgrisatplrosiesgb
738131026481225
0
82
amaubecydkgrisatplrosiesgb
738131026481225
14
10 74
uaalamaubecydkgegrisltatplrosmsiesgb
82642312331032510512
0
74
uaalamaubecydkgegrisltatplrosmsiesgb
82642312331032510512
4
11 44
alaubedkeegeltatsmsigb
151122621731
0
44
alaubedkeegeltatsmsigb
151122621731
7
12 33
uaamaueegrltplrosm
2121173123
0
33
uaamaueegrltplrosm
2121173123
11
13 14
amcy
212
0
14
amcy
212
8
13 6
is
6
0
6
is
6
1
14 0
0
0
3
14 0
0
0
12

Advertentie