Liverpool 2023

logo
Datum
12-05-2024
Locatie
Liverpool
Aantal deelnemers
26
Winnaar
Loreen - Tattoo (Zweden)

Op 9 en 11 mei 2023 kregen we de eerste twee halve finales op ons bord van de 67ste editie van het Eurovisiesongfestival. De apotheose volgde op zaterdag 13 mei: de grote finale van het Eurovisiesongfestival. Afspraak 21.00 uur stipt in de Liverpool Arena te Liverpool.

Over 2023

Een oorlog op het Europese continent, het had ook zijn impact op het Songfestival. Niet alleen zou, althans volgens velen, de stemming van het Eurovisiesongfestival 2022 beïnvloed zijn door de sympathie voor de Oekraïners, ook de toewijzing van de gaststad (en het gastland) voor het volgende Songfestival bleef lange tijd hierdoor onzeker. Het traditioneel principe, zijnde het feit dat de winnaar van het vorige jaar het festival organiseert, kon immers niet gevolgd worden.

Verschillende landen wilden dan ook maar al te graag in de bres springen. Na het goede resultaat van Chanel (ESF 2022) was de Spaanse omroep RTVE één van de eerste omroepen die liet uitschijnen dat zij zich wel geroepen voelde om de organisatie over te nemen en/of te helpen waar mogelijk. Ook de Zweden, die al twee Songfestivaledities op tien jaar tijd hadden georganiseerd, wilden maar al te graag helpen. Uiteindelijk doemde op 25 juli 2022 witte rook op uit het hoofdkwartier van de EBU: het Verenigd Koninkrijk onder leiding van de BBC, die met Sam Ryder nog tweede was geworden, krijgt het recht om het volgende Songfestival te organiseren.

Deze editie gaat de geschiedenis in als een relatief rustige editie. Een opsteker voor de Britten: in tegenstelling tot het podium in 2022, waar een deel bepaalde mankementen vertoonde en niet voldoende snel kon bewegen, bleek de staging van dit jaar functioneel in orde te zijn. Het grootste schandaal, al was dat vooral iets waar enkel de ‘die hard Songfestivalfans’ moeite mee hadden, was de nieuwe methode om finalisten uit de halve finales aan te kondigen. Hierover kan je hier meer lezen.

Een andere vernieuwing was de nieuwe stemmethode. ‘Power to the people!’ was het devies van de European Broadcasting Union (EBU) dit jaar en voor de volgende edities van het Songfestival. De beslissingsmacht van de jury werd voor de eerste en tweede halve finale volledig kort gewiekt. Na jaren een 50/50%-verdeling tussen jury en publiek op vlak van stemkracht aan te houden, werd het oude systeem vervangen door een volledige publieksstemming. Enkel in het eindresultaat van de finale kan de jury nog enige inbreng hebben. Naast deze wijziging, werd ook het concept ‘Rest of the World’ in het Songfestivalsysteem ingevoerd. Ook inwoners uit niet-deelnemende landen krijgen vanaf 2023 de mogelijkheid om een stem uit te brengen tijdens het Songfestival.

Tijdens de finale van het Songfestival

De finale van het 67ste Eurovisiesongfestival begon ook dit jaar opnieuw met een link naar de oorlog in Oekraïne. Het eerst beeld van de avond was de groep Kalush Orchestra, de winnaars van de vorige editie, op een Oekraïense metroperron. Ook Sam Ryder, de runner-up van 2022, was te zien in het introfilmpje. Het winnende lied van de Oekraïners werd op klassieke wijze gebracht. Ook Kate Middleton, Hertogin van Cornwall en Cambridge, bleek achter een piano te zitten in het filmpje.

Na het filmpje verschenen de leden van Kalush Orchestra ook op het podium in Liverpool. Ze maakten meteen van de gelegenheid gebruik om hun nieuwe single Changes mee te promoten. Nadien volgde de klassieke vlaggenparade van de 26 landen. Ook tijdens de vlaggenparade waren de Oekraïense invloeden duidelijk aanwezig. Vier voormalige deelnemers uit het Oost-Europese land, meer bepaald Go_A (ESF 2021), Jamala (ESF 2016, winnaar), Tina Karol (ESF 2006) en Verka Serduchka (ESF 2007), zongen op het podium. Zij brachten een nieuwe versie van hun nummer, waarbij ook enkele Britse klassiekers werden meegenomen.

Na een goed kwartier verschenen dan uiteindelijk de gastheer en gastvrouwen van de avond. Julia Sanina, Alesha Dixon en actrice Hannah Waddingham waren opnieuw van de partij, ditmaal vervoegd door de Britse presentator Graham Norton. Ze wezen er meteen op dat het mogelijk een historische avond zou kunnen worden. Niet alleen was de dag voordien aangekondigd dat Luxemburg in 2024 naar het Songfestival zou terugkeren, ook zou Zweden met Loreen Ierland mogelijk kunnen bijtreden met het hoogst aantal overwinningen in de geschiedenis van het Songfestival. Er werd zelfs een tabelletje getoond op één van de LED-schermen. Vier uur later bleek dat dit inderdaad het geval zou zijn.

De resultaten van de Big Five

Voor de meerderheid van de zes automatisch geplaatste landen werd het opnieuw een blamage. Zoals gewoonlijk deed Italië het uitstekend. Marco Mengoni (ESF 2013) sleept een vierde positie in de wacht en wist zich te verbeteren in vergelijking met zijn deelname in 2013. Na Italië wist Oekraïne met Tvorchi en hun Heart of Steel het beste resultaat te behalen met een zesde plaats, beter doen dan vorig jaar was dan ook een moeilijke opdracht. Frankrijk eindigde op een 16de plaats. La Zarra had gehoopt op meer en uitte haar ongenoegen op het einde van de televoting met een middelvinger.

De drie andere landen waren allemaal in de onderste regionen van het klassement te vinden. Duitsland was voor het tweede jaar op rij de rode lantaarn. Een teleurstellende plaats voor de rockgroep Lord of the Lost, nochtans was het een genre dat veel mensen vereenzelvigen met Duitsland omwille van, onder andere, Metallica. Ook het Verenigd Koninkrijk ging in eigen land opnieuw pijnlijk ten onder. Mae Muller wist vocaal niet te overtuigen en ook het optreden leek niet coherent. Een voorlaatste plaats was dan ook het pijnlijke lot. De Spaanse Blanca Paloma eindigde in de top 20 op een povere 17de plaats. De zangeres stond bij de bookmakers nochtans lang in de top 5, maar viel tijdens de finale helemaal naar beneden. Haar nummer Eaea bleek dan toch te niche. Van de jury kreeg de zangeres een mooie 95 punten, maar ze werd met slechts 5 punten laatste in de stemmen van het publiek.

België en Nederland

Nederland wist zich niet te kwalificeren voor de grote finale.

België zat wel in de finale, iets wat sinds 2021 altijd al gelukt was. Gustaph eindigde op een mooie 7de plaats met 182 punten, en zelfs een plaatsje hoger in vergelijking met de halve finale. Het grootste deel van de punten, met name 127,  verkreeg hij van de jury. Uitschieters hierbij waren 10 punten uit Ierland, en maar liefst drie 12 punten, resp. van de Australische, Zweedse en Griekse jury. De bekendmaking van deze laatste douze points veroorzaakte een ware schokgolf doorheen de zaal en op verschillende sociale media kanalen, aangezien de Griekse jury de vertegenwoordiger uit buurland Cyprus slechts vier punten had toebedeeld. Wat de televoting betreft was vooral de West-Europese kijker hem goedgezind, uit Oost-Europa kreeg hij geen enkel punt van de televoting.

De pauze en de punten

Na en tijdens het stemmen werd de uitzending opgevuld door enkele bekende gezichten. Sam Ryder, de Britse trots in 2022, kon tijdens de pauze dan ook niet ontbreken. Na zijn succes met SPACE MAN, had de Brit ondertussen een nieuwe single Mountain uit. Die laatste bracht hij op het Songfestival. Het Songfestival vond in 2023 plaats in Liverpool, een stad met een rijke muziekgeschiedenis. Om enkele lokale en internationale muzieksterren uit deze stad in de kijker te zetten, brachten zes voormalige Songfestivaldeelnemers een eigen versie van een bekend nummer.

Mahmood (ESF 2019, Italië) bracht het iconische Imagine van John Lennon en Netta (ESF 2018, Israël) gaf een eigen draai aan het door de groep Dead or Alive uitgebrachte You Spin Me Round (Like a Record). Whole Again van de groep Atomic Kitten werd gebracht door de IJslander Daði Freyr (ESF 2020 & 2021, IJsland), terwijl Cornelia Jakobs (ESF 2022, Zweden) koos voor het mooie I Turn to You van Melanie C.

Hoewel ze het Songfestival nooit heeft gewonnen, mocht ook Sonia (ESF 1993, Verenigd Koninkrijk), geboren en getogen in Liverpool, het podium op om haar eigen Better the Devil You Know te brengen. Eindigen deden we uiteindelijk met een groepsnummer van alle artiesten, Duncan Laurence (ESF 2019, Nederland) en Ruslana (ESF 2004, Oekraïne). Zij brachten You’ll Never Walk Alone, opnieuw een verwijzing naar het feit dat Oekraïne niet alleen staat in het Russisch-Oekraïense conflict.

Publiek kiest voor Finland

Onmiddellijk na afloop van de finale werden de gedetailleerde rangschikkingen per land en, in de finale, per jurylid vrijgegeven. Het meest opmerkelijke verschil was de grote discrepantie tussen de top 2 van de kijker en de jury. De publieksstemming werd met voorsprong gedomineerd door de Finse vertegenwoordiger. Loreen kreeg van het publiek, ondanks haar voorgeschiedenis, geen enkele douze points van de kijker, terwijl Kaarïja 18 stuks verkreeg. Kaarïja kreeg van elk land punten. Ook Loreen kreeg uit quasi elk land punten, enkel de goede buren uit Finland hadden dit jaar toevallig niks over voor de Zweedse vertegenwoordiger. De Fin had dan wel met ruime voorsprong de televoting gewonnen, het omgekeerde was waar voor de stemming van de jury: daar werd hij slechts vijfde op bijna 200 punten van Loreen.

Voor het overige valt op dat de Big Five opnieuw de weg kwijt was in 2023: Duitsland eindigde op de laatste plek bij de jury. Spanje, Verenigd Koninkrijk én Duitsland doken op in de onderste regionen bij de kijker. Opnieuw een afgang. Enkel Italië weet constant te presteren.

Resultaten

Details totaalDetails juryDetails publiek
Artiest Pos Pt. Jury Pub # HF Pos Pt. Jury Pub #
1 583
azdkgegrieislvmtnlrosmalamaubecydeeefifrithrltmdnouaatplptrssiesczgbchilxz
202011141817182220181222171718201322129111219202015141412111117161711167
340
azdkgegrieislvmtnlrosmalamaubecydeeefifrithrltmdnouaatplptrssiesczgbchil
10124612710121210412107812121212681012121012107557121012612
243
azdkgegrieislvmtnlrosmalamaubecydeeefrithrltmdnouaatplptrssiesczgbchilxz
10878610810888107101081103327810347764565547
9 1 2 135
defritazfiieilhrlvmtmdnlnoptrsczchxz
453105874101210121086687
0
135
defritazfiieilhrlvmtmdnlnoptrsczchxz
453105874101210121086687
11
2 526
azdkgegrieislvmtnlrosmalamaubecydeeefrithrltmdnouaatplptrssiesczgbsechilxz
112091020221216221012614171710122214617157241020101019101315122482010
150
azdkgeieismtnlamaubecyeefrhrltnoatrsesczseil
381810810855310873128715128
376
azdkgegrieislvmtnlrosmalamaubecydeeefrithrltmdnouaatplptrssiesczgbsechilxz
8128101212128121012661212712126610127121012101012101210121281210
13 1 1 177
defritazieilhrlvmtmdnlnoptrsczsechxz
127781212121276101210108121010
0
177
defritazieilhrlvmtmdnlnoptrsczsechxz
127781212121276101210108121010
15
3 362
azgegrielvmtnlrosmalamaubecyeefrithrltmdnouaatplptrsesczgbsechxz
2413158101381010112451519422171213106211751715875412
177
azgegrielvmtnlroalambecyeefrithrltnouaplrsesgbsech
127875724612107412128103112108451
185
azgegrielvmtnlrosmalamaubecyfrithrltmdnouaatplptrsesczgbchxz
1267156661051255121054310311557783312
23 1 3 127
defritazfiiehrlvmtmdnlnoptrsczsechxz
2861216788124577123712
0
127
defritazfiiehrlvmtmdnlnoptrsczsechxz
2861216788124577123712
9
4 350
azdkgegrislvmtnlrosmalamaubecydeeefifrhrltmdnouaatplptrssiesczgbsechil
1031351322319191431141114769206151322066420165213187
176
azgelvmtrosmalaubecydeeefifrhrmdnouaatplrssiesczgbsech
68310121221754562121062126212104278
174
azdkgegrismtnlrosmalambecydeeefrhrltmdnoatptrssiesczsechil
435511237712376102786578628616107
11 - - - - - -
5 268
azdkgegrieislvmtnlrosmalamaubecydeeefifrithrmduaatplptrssiesczgbsechilxz
22026512397554868511712110567785551077186204
52
dkismtsmamdeptessechil
1042146128410
216
azdkgegrieislvmtnlrosmalamaubecydeeefifrithrmduaatplptrssiesczgbsechilxz
21026583775444685571211056778455877102104
20 1 6 102
defritazfiieilhrlvmtmdnlptrsczsech
31102102106410853510103
0
102
defritazfiieilhrlvmtmdnlptrsczsech
31102102106410853510103
1
6 243
azdkgeieislvmtrosmambecydeeefritltmdnoatplptesczgbseilxz
9710721154641107155181218151212102444155
54
azlvameefritltmdczil
243711026127
189
azdkgeieislvmtrosmambecydeeefritltmdnoatplptesczgbseilxz
771072754611107848101215121210124485
19 - - - - - -
7 182
dkgegrieislvnlrosmalaudeeefifritltnoatplptsiesgbseil
912121311214275152652274357771373
127
dkgegrieislvnlrosmalaueefiitltatplptsiesgbil
31212105242751265273565473
55
dkieisnlaudefrnoptsiesgbse
63610322412367
16 2 8 90
uaalamaucydkeegegrisltatplsmsiesgbxz
1317484317512357865
0
90
uaalamaucydkeegegrisltatplsmsiesgbxz
1317484317512357865
5
8 168
azgelvnlrosmalaudefiithrltmduaplptsiesczgbsechil
151858108810663107588107262105
146
azgelvrosmalaudeithrltmduaplptsiesczgbsechil
151281088106357588107262105
22
lvnlfilt
6565
12 2 10 74
uaalamaubecydkgegrisltatplrosmsiesgbxz
826423123310325105122
0
74
uaalamaubecydkgegrisltatplrosmsiesgbxz
826423123310325105122
4
9 151
azdkgegrieisnlrosmalbecydeeefiltmdnouaplptsiczgbsech
522541513534881484558412471212
130
azdkgegrieisrosmalbecydeeeltmdnouaplptsiczgbch
52254123534888455841247102
21
isnleefigbse
316821
15 2 1 149
uaalambecydkeegegrisltatplrosmsiesgbxz
712467101274128881066787
0
149
uaalambecydkeegegrisltatplrosmsiesgbxz
712467101274128881066787
16
10 129
azgrieislvnlbecydefifrithrmdnouaatplptrssisechil
31361831518493149537566126
94
ieisnlbecydefifritnouaatptrssisechil
3683158474757163124
35
azgrlvfiithrmduaplrsseil
3111023123432
14 1 4 110
defritazfiieilhrlvmtmdnlnoptrssechxz
7485123885256768745
0
110
defritazfiieilhrlvmtmdnlnoptrssechxz
7485123885256768745
13
11 127
dkgeielvmtsmaudeeeituaatplsigb
4101117410101631474818
81
dkgeielvmtsmaudeeeituaatplsigb
46174810113107388
46
geielvsmeeuaplgb
41010254110
22 2 4 110
uaalaubecydkeegeisatplrosmsiesgbxz
1056585101045611225124
0
110
uaalaubecydkeegeisatplrosmsiesgbxz
1056585101045611225124
15
12 126
azdkgegrlvmtrosmalamaufiltmdnoatplseil
673166575111311117921411
68
dkgegrlvmtroalamaufiltmdnoatplseil
534656453114721011
58
azdkgrrosmalamaumdnopl
621215788324
7 2 7 94
uaalamaubedkeegegrisltatplrosmsiesgb
461010445512542741434
0
94
uaalamaubedkeegegrisltatplrosmsiesgb
461010445512542741434
6
13 123
geieislvalaudefiitltuaatplptrssiczsechilxz
125484644481063181245663
11
ptrs
38
112
geieislvalaudefiitltuaatplrssiczsechilxz
12548464448106101245663
25 1 8 76
deitfiieillvmdnlnorsczsechxz
1056557324124553
0
76
deitfiieillvmdnlnorsczsechxz
1056557324124553
7
14 122
gegrielvalbecyeefritmdatplesczgbchilxz
22261106831954115103538
69
geielvalcyeefritmdatplesczgbch
10611043752113835
53
gegrbecyfrmdesczilxz
122641222238
17 2 6 99
uaalaubecyeegegrltatplrosmsiesxz
382121031281456411010
0
99
uaalaubecyeegegrltatplrosmsiesxz
382121031281456411010
2
15 120
dkgrismtnlsmamaubecydefifrltrssichil
7781562131210241089376
104
dkgrismtnlsmamaubecydefifrltrssichil
778116261210221086376
16
nlaufirs
4723
1 2 2 137
uaalamaubecydkeegegrisltplrosmsiesgbxz
510312105664686107810678
0
137
uaalamaubecydkeegegrisltplrosmsiesgbxz
510312105664686107810678
13
16 104
dkgrieismtnlroalamaubecyfiltnoptrssiesseilxz
635413331723377825351211
54
dkienlambefiltrsesse
65371764510
50
grismtroalamaubecyltnoptrssiseilxz
341331022318213211
6 - - - - - -
17 100
azislvnlsmalamaubecydeeehrmdnoptrssiczgbchxz
73872164667263113323532
95
azislvnlsmalamaubecydeeehrmdnoptrssiczgbch
7387216466726311032353
5
ptxz
32
8 - - - - - -
18 96
dkgeierosmcyfifrithrltnouaptesczgbil
13419613812328681515
20
rosmhrno
7328
76
dkgeierosmcyfifrithrltuaptesczgbil
1341231381212681515
18 1 5 109
defritazfiieilhrlvmtnlnoptrsczsechxz
6101247106361361247624
0
109
defritazfiieilhrlvmtnlnoptrsczsechxz
6101247106361361247624
10
19 93
dkieisnlrosmalambecydeeeltmdnouasigbil
58721116624384618182
12
roambeuail
11262
81
dkieisnlsmalambecydeeeltmdnouasigb
587211542438461218
4 2 3 124
uaalambecydkeegegrisltatrosmsiesgb
127876788510127328410
0
124
uaalambecydkeegegrisltatrosmsiesgb
127876788510127328410
9
20 92
azdkgrmtnlalamcydeeefifritnoatplptsise
542667223411357622114
61
azgrmtnlalcyfifritnoatplptsise
4266721034242216
31
azdkamdeeefiitnoatse
1423411528
3 1 7 97
defritazfiieilhrlvmtmdnlnoptrsczse
86478742367885158
0
97
defritazfiieilhrlvmtmdnlnoptrsczse
86478742367885158
8
21 78
azlvroalaueefihruaatplrsczgb
5222117173622091
33
hruaatrsczgb
5361261
45
azlvroalaueefihrplrscz
522211712283
24 2 5 103
uaalamaubecydkeegegrisltatplroesgbxz
6458322712171012121236
0
103
uaalamaubecydkeegegrisltatplroesgbxz
6458322712171012121236
10
22 76
azgrmtrobedeithrmdatsichxz
87353876137126
17
azgrromd
8351
59
grmtbedeithratsichxz
43387637126
10 2 9 82
amaubecydkgrisatplrosiesgbxz
73813102648122512
0
82
amaubecydkgrisatplrosiesgbxz
73813102648122512
14
23 59
grmtnlaufifrhrmdesch
1035231018107
43
grmtnlaufifrhrmdes
1035235186
16
fresch
547
2 1 9 74
defritfiieilhrmtmdnlnorsczsechxz
512221354472324126
0
74
defritfiieilhrmtmdnlnorsczsechxz
512221354472324126
5
24 30
grismtdeithrptsich
1123111461
14
grisdeithrpt
113144
16
mthrsich
2761
5 1 10 37
fritazfihrmtczsechxz
21341053162
0
37
fritazfihrmtczsechxz
21341053162
3
25 24
dkiemtfiuase
124494
15
dkiefiuase
12444
9
mtua
45
26 - - - - - -
26 18
isfiatczch
25614
3
iscz
21
15
fiatch
564
21 - - - - - -
- - - - - 1 11 34
defrazfiiemdnlptrsczxz
13634114218
0
34
defrazfiiemdnlptrsczxz
13634114218
4
- - - - - 2 11 44
alaubedkeegeltatsmsigbxz
1511226217313
0
44
alaubedkeegeltatsmsigbxz
1511226217313
7
- - - - - 2 12 33
uaamaueegrltplrosmxz
21211731231
0
33
uaamaueegrltplrosmxz
21211731231
11
- - - - - 1 12 10
lvmtnoptse
13321
0
10
lvmtnoptse
13321
6
- - - - - 1 13 7
azmdnoptse
12112
0
7
azmdnoptse
12112
14
- - - - - 2 13 14
amcy
212
0
14
amcy
212
8
- - - - - 2 13 6
is
6
0
6
is
6
1
- - - - - 2 14 0
0
0
3
- - - - - 2 14 0
0
0
12
- - - - - 1 14 4
ilhrlv
112
0
4
ilhrlv
112
12
- - - - - 1 15 3
ilxz
21
0
3
ilxz
21
2

Advertentie