Malmö 2024 info

MALMO 2024 INFO

Alles over eerste halve finale Songfestival 2024

Vanavond vanaf 21.00 uur wordt de eerste halve finale van het 68e Eurovisiesongfestival uitgezonden. Plaats van afspraak is de Malmö Arena in de Zweedse stad Malmö, waar de wedstrijd ook in 2013 doorging.

Vijftien landen nemen deel, waaronder Luxemburg dat na 31 jaar afwezigheid terugkeert naar het Songfestival. Tien landen plaatsen zich voor de finale op basis van publieksstemmen uit alle deelnemende landen en de internationale Rest of the World-stemming. Het volledige deelnemersveld op startvolgorde vind je hieronder terug.

Tien finalisten stoten door

Vijfkoppige vakjury’s per land stemmen pas mee in de finale zaterdag, al worden hun punten achter de hand gehouden als back-up moesten er onregelmatigheden opduiken in de televoting van een land. België en Nederland mogen beide niet deelnemen aan de stemming in deze eerste halve finale.

Ook in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en gastland Zweden stemmen kijkers vanavond mee. Die drie landen zijn al geplaatst voor de finale zaterdag. Hun kandidaten Olly Alexander, Isaak en Marcus & Martinus treden vanavond op, respectievelijk na de deelnemende inzendingen uit Ierland, IJsland en Moldavië.

Meer informatie over hoe de stemming werkt op het Songfestival dit jaar, vind je terug in onderstaand artikel:

Zo werkt stemming Songfestival 2024

Twee presentatoren

De drie liveshows worden dit jaar gepresenteerd door Petra Mede, die ook al in 2013 en 2016 die rol vervulde, en actrice Malin Åkerman. In onderstaand artikel kun je de hosts voor de editie van 2024 beter leren kennen.

Wie zijn Petra Mede en Malin Åkerman, presentatoren Songfestival 2024?

Gastoptredens

In deze eerste halve finale trakteren de Zweden ons op gastoptredens van onder andere Chanel en Benjamin Ingrosso. Hij eindigde in 2018 7e in de Songfestivalfinale met Dance You Off. Daarnaast treedt ook meervoudig Iers ex-winnaar Johnny Logan vanavond op, als voorbereiding voor zijn concert in Lede eind deze maand.

Bekende namen voor gastoptredens tijdens halve finales Songfestival

Songfestival.be helpt

Songfestival.be helpt je op weg om de halve finale optimaal te beleven. Naast alle bovenstaande informatie en links krijg je vanavond om 19.30 uur een voorbeschouwing op de liveshow op ons Instagramkanaal en om 20.00 uur gaan we vanuit Malmö live op ons Facebookaccount.

We geven je daarnaast de mogelijkheid om zelf en/of met vrienden of familie punten te geven aan alle inzendingen van vanavond met ons puntenblad.

Wil je zelf punten geven? Download hier puntenblad 1e halve finale Songfestival 2024

Tot slot vind je een overzicht van veelvoorkomende vragen over het Songfestival, en heldere antwoorden daarop, in onze handige gids:

Jouw handige gids: antwoorden op meest gestelde vragen over Songfestival

Advertentie