Malmö 2024

MALMO 2024

Dit zijn kanshebbers 2e halve finale Songfestival 2024

11 jaar na datum keren we terug naar de Malmö Arena voor de 68ste editie van het Eurovisiesongfestival. Vanavond staat de tweede halve finale op het programma. Er is al veel gezegd en geschreven over dit Songfestival. Voordat we vanavond het resultaat kennen, speculeren we nog een laatste keer over wie de kanshebbers zijn in de tweede halve finale.

Zestien deelnemers staan aan de start, waaronder de Belgische en Nederlandse vertegenwoordiger, slechts tien van hen maken kans op een ticket voor de grote finale van zaterdag.

Het kan opnieuw een historische avond worden, en dan vooral voor de lage landen. Mochten België en Nederland zich weten te kwalificeren, zien we zaterdag voor het eerst in 31 jaar een finale waarin de volledige Benelux present is.

België

Hoe zal het onze Belgische vertegenwoordiger vergaan vanavond in Malmö? Thomas Mustin, beter gekend onder de naam Mustii, stond de afgelopen maanden in de hogere regionen bij de bookmakers.

Na de preparties en eerste repetities in de Malmö Arena verloor hij enkele plaatsen. Hij moet zich op moment van schrijven van dit artikel volgens de wedkantoren tevreden stellen met een 9de plaats in de tweede halve finale. Voldoende om te kwalificeren, maar de comfortabele uitgangspositie van enkele weken geleden lijkt verdwenen in een al bij al competitieve halve finale.

Uit de repetitiebeelden weten we dat hij vanavond in het wit zal optreden. Zijn kenmerkende gouden hand en de microfoons uit het optreden van bij The Voice Belgique zijn ook opnieuw van de partij. Het lijkt een rook- en lichtspektakel te worden.

Laten we hopen dat het Belgische feestje pas begint vanavond!

play

Nederland

Ook onze noorderburen kwamen niet ongeschonden uit de repetities. Joost Klein met zijn aanstekelijke Europapa bevond zich de afgelopen weken in de top 3 bij de bookmakers. Door – onder meer – een te brave act verloor hij enkele plaatsen, al stellen de Nederlanders dat ze nog een verrassing achter de hand hebben.

Ook Joost Klein staat op het podium zoals we hem de afgelopen maanden wel vaker hebben gezien: het ondertussen iconische felblauwe pak met hoge puntschouders. Plots duikt er tijdens het optreden in de achtergrond ook een blauwe vogel op.

Hoewel de Nederlandse zanger er zonder enige twijfel een groot feest van zal maken, wordt het ook een emotioneel moment voor hem. Het eerbetoon aan zijn ouders werd namelijk ook verwerkt in het optreden.

Of Nederland de halve finale wint, is afwachten. Dat we deze inzending nog een keer in de finale mogen aanschouwen, is quasi zeker.

play

Georgië

Als Ierland de relevatie uit de eerste halve finale kan genoemd worden, dan krijgt Georgië deze sticker opgeplakt voor deze halve finale. Deze act zit – voor zover we hebben kunnen zien – zeer goed in mekaar.

Over de vocale kwaliteiten van Nutsa Buzaladze bestond geen twijfel, en nu lijken de Georgiërs ook het juiste visuele pakket aan te bieden aan de Europese kijker. Tijdens haar Firefighter zet ze het podium in vuur en vlam en dat mag je letterlijk nemen.

Vorig jaar waren er torenhoge verwachtingen van het land uit de Kaukasus. De Georgiërs werden immers vertegenwoordigd door Iru, een voormalige winnares van het Junior Eurovisiesongfestival. De ervaring en vocale capaciteiten waren aanwezig, maar uiteindelijk liep het toch mis.

In 2024 lijken de puzzelstukjes in elkaar te vallen: het vel van de beer verkoop je best niet vooraleer hij geschoten is, maar het land lijkt voor het eerst sinds 2016 een Songfestivalfinale te bereiken.

play

Armenië

We blijven in de Kaukasus: ook de Armeense inzending lijkt dit jaar door te stoten naar de grote finale. Voor het eerst sinds 2018 sturen de Armeniërs nog een keer een inzending die volledig in het Armeens wordt gezongen.

Hoewel je er als niet-Armeense kijker niks van begrijpt, heeft de inzending in ieder geval een positieve invloed op het gemoed. Ladaniva weet met Jako de juiste energie over te brengen op het podium. Het is energiek en aanstekelijk. Je begint spontaan mee te zingen met het makkelijke refrein.

De Armeniërs zullen dan ook voor de derde keer in drie jaar tijd opduiken in de finale.

play

Griekenland

Ook de Grieken sturen nog een keer een inzending in de eigen landstaal. Marina Satti, een fenomeen in eigen land, brengt Zari, dat zoveel wil zeggen als ‘dobbelsteen’.

Ook deze aanstekelijke inzending zien we hoe dan ook terug in de grote finale. De Griekse delegatie kondigde eerder aan dat ze iets speciaal wilden doen: het optreden zou worden gefilmd vanuit één camerastandpunt. Op de repetitiebeelden lijkt dat die plannen toch nog gewijzigd zijn. Afwachten dus.

Indien je de videoclip van dit nummer nog niet gezien hebt, raad ik je aan om dat toch even te doen. In die clip steekt ze de draak met de clichés waarvoor Griekenland in het buitenland gekend staat.

play

Zwitserland

De Zwitsers sturen dit jaar Nemo, niet de vis uit de gelijknamige films maar wel een artiest uit het Alpenland. Tot een week geleden was Nemo nog de te kloppen favoriet, vandaag resideert de Zwitserse vertegenwoordiger op een tweede plaats bij de bookmakers.

Op de vocale prestaties kan niets worden afgedongen. Nemo klinkt op het podium net zoals in de studioversie.

Over de opmerkelijke outfit van Nemo is de afgelopen week wel al veel inkt gevloeid, maar oordeel vooral zelf vanavond. En zaterdag, want ook deze inzending zien we gegarandeerd nog een keertje terug.

play

Een verslag van de generale repetitie van de tweede halve finale vind je hier. Een overzicht van alle optredens vind je in onderstaande video’s:

play
play

Meer info over alle kandidaten van dit jaar kun je in onze kandidatenfiches hieronder lezen.

candidateflag

Albanië

candidateflag

Armenië

candidateflag

Denemarken

candidateflag

Frankrijk

candidateflag

Griekenland

candidateflag

Letland

candidateflag

Luxemburg

candidateflag

Noorwegen

candidateflag

Oostenrijk

candidateflag

Portugal

candidateflag

San Marino

candidateflag

Slovenië

candidateflag

Tsjechië

candidateflag

Verenigd Koninkrijk

candidateflag

Zwitserland

Advertentie