Malmö 2024

MALMO 2024

Jean Philip De Tender (EBU): ‘In principe geen politieke boodschappen tijdens shows’

Dat het Eurovisiesongfestival geen politiek evenement is en er geen politieke boodschappen thuis horen, is al meermaals herhaald. Dat zei directeur Media van de EBU Jean Philip De Tender ook nog eens in De Ochtend op Radio 1. Er zal op toe gezien worden dat tijdens de shows geen politieke boodschappen te zien zijn.

Hoe daarvoor gezorgd zal worden, zegt De Tender er niet bij. Hij begrijpt wel de kritiek van mensen die vinden dat Israël niet deel zou mogen nemen. Desondanks heeft hij nog eens de beslissing van EBU verdedigd dat Israël wel deel mag nemen.

‘Het is een muziekevenement tussen openbare omroepen en niet tussen overheden.’

Voldoet aan alle criteria

Alle criteria werden door EBU overlopen, zo vertelt De Tender, en op basis daarvan werd gezegd dat KAN, de openbare omroep van Israël, voldoet aan al die criteria.

‘De drie Russische omroepen die lid waren van de EBU, zijn vrijwel onmiddellijk uit de EBU gezet omdat ze niet als een onafhankelijke openbare omroep hebben gefunctioneerd. KAN is wel een onafhankelijke openbare omroep. Dat is ook het argument van alle internationale sportfederaties, die ook Israëlische deelnemers toelaten bij hun evenementen.

Tekst en outfit goedgekeurd

Ook de tekst van het Israëlische lied, na twee aanpassingen weliswaar, is goedgekeurd door EBU, net als de outfit van Eden Golan. De gescheurde stroken van die jurk zouden kunnen verwijzen naar de gebeurtenissen van 7 oktober, werd door sommigen geopperd.

Even overwoog EBU Israël te diskwalificeren omwille van een politieke tekst, maar hoewel KAN eerst de tekst niet aan wilde passen, plooide de omroep dan toch.

Situatie op de voet gevolgd

Hij vertelt ook nog dat de situatie in het Midden-Oosten op de voet gevolgd wordt, maar dat die geen directe impact kan hebben op het Songfestival ‘omdat we geen politieke beslissingen nemen.’ De Tender zegt dat het in tegendeel een politieke beslissing zou zijn om Israël wel uit te sluiten van deelname.

We hebben begrip voor de meningen die er zijn. Het is erg wat gebeurt in het Midden-Oosten, maar dit is een competitie tussen openbare omroepen. We zorgen ervoor dat het apolitiek blijft, door ons volledig te baseren op de spelregels die zeer transparant zijn.

Waarden van het Songfestival

De Tender verdedigt ook nog eens het recht op vrije meningsuiting, maar zegt dus dat tijdens de shows ‘in principe’ geen politieke boodschappen te zien zullen zijn. Dat dat daarbuiten wel het geval zal zijn, beseft hij ook.

Vrije meningsuiting is belangrijk, er zijn hier ook een aantal demonstraties in de stad. Het is belangrijk dat mensen zich kunnen uitspreken over het conflict.

EBU zorgt ervoor, zo zegt De Tender, dat het Songfestival, een evenementen dat door tientallen miljoenen mensen bekeken wordt, apolitiek blijft.

Iedereen die op het podium komt van de 37 landen, staat voor eenheid, voor inclusie en voor diversiteit. Dat is de kern van het Eurovisiesongfestival die we absoluut willen behouden en bewaren.

Afwachten wat het wordt tijdens de liveshows en of er inderdaad niks te merken zal zijn van het conflict in het Midden-Oosten.

Advertentie